Επιστήμη: Εμβόλια και καλή υγεία

Η δρ Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος-φυματιολόγος, ιατρός Δημόσιας Υγείας, πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, εφιστά την προσοχή μας στη συμβολή των εμβολίων για τη διατήρηση της καλής μας υγείας.

υγεία iStock

Ενώ όλη η ανθρωπότητα τους τελευταίους μήνες ασχολείται αποκλειστικά με τον κορονοϊό, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι υπάρχουν και άλλα νοσήματα του αναπνευστικού, όπως η εποχική γρίπη και η πνευμονιοκοκκική πνευμονία, τα οποία έχουν υψηλά ποσοστά νόσησης και θνησιμότητας παγκοσμίως και τα οποία δύναται να προληφθούν μέσω της ανοσοποίησης των εμβολιασμών. 

Η εποχική γρίπη και η πνευμονιοκοκκική λοίμωξη κατά την πανδημία

Όσον αφορά την εποχική γρίπη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι καταγράφονται 250.000 με 500.000 θάνατοι ετησίως. Όμως, για πρώτη φορά για την επιδημιολογική περίοδο 2020-2021 η εποχική γρίπη εμφάνισε τα χαμηλότερα ποσοστά παγκοσμίως, με τη χώρα μας να κατέχει από τα χαμηλότερα ποσοστά νόσησης και χωρίς κανένα θανατηφόρο συμβάν. Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρέασαν την επιδημιολογική τάση και δυναμική του ιού της εποχικής γρίπης ήταν, εκτός από την τήρηση των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής και αποφυγής συγχρωτισμού, και η ευρεία αποδοχή της αναγκαιότητας του αντιγριπικού εμβολίου στην περίοδο της πανδημίας, καθώς και η κάμψη των όποιων αναστολών και φοβικών συνδρόμων για τις παρενέργειες από τη χορήγησή του.

Διαβάστε Επίσης

Η πνευμονιοκοκκική λοίμωξη του αναπνευστικού, δηλαδή η προσβολή από πνευμονιόκοκκο, έχει πολλές φορές καταγραφεί ως επιλοίμωξη μετά από ιογενή λοίμωξη ως ιατρική κλινική πράξη, όπως και στην περίπτωση προσβολής από λοίμωξη COVID-19. Η σημασία της υιοθέτησης νοοτροπίας πρόληψης μέσω του πνευμονιοκοκκικού εμβολιασμού έχει ως θεμελιώδη στόχο να μειωθεί η μικροβιακή αντοχή, η οποία χαρακτηρίζεται ως η σύγχρονη υγειονομική απειλή για τις υπηρεσίες υγείας της Δημόσιας Υγείας και ευθύνεται για περισσότερους από 7‌0‌0.0‌00‌ θανάτους τον χρόνο παγκοσμίως.

Αναμφισβήτητα, με την επώδυνη εμπειρία του κορονοϊού έγινε σαφές ότι η διατήρηση υψηλού επιπέδου αναπνευστικής υγείας είναι υψίστης σημασίας και επιτυγχάνεται πρωτίστως μέσω της προσφερόμενης ανοσολογικής απόκρισης του εμβολιασμού έναντι της εποχικής γρίπης, του πνευμονιόκοκκου και του SARS-COV-2. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i