Ιογενής πνευμονία και πνευμονιόκοκκος: 3 ερωτήσεις και απαντήσεις

Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου προστατεύει από την πνευμονία και άλλα σοβαρά νοσήματα.

αναπνοή καρκίνος του πνεύμονα πνεύμονες robertsrob

Το ότι μεγαλώνουμε ως λαός το γνωρίζουμε. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το διάστημα 2010-2060 η μέση ηλικία αναμένεται να αυξηθεί από τα 40,9 στα 47,6 έτη. Επίσης, η αναλογία των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω αναμένεται να τριπλασιαστεί σχεδόν μέσα στο ίδιο διάστημα. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να μεγαλώνουμε με υγεία και, για να συμβαίνει αυτό, είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της ισορροπημένης διατροφής σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση και την αποχή από το κάπνισμα. Χρειάζεται, επίσης, να υιοθετήσουμε διά βίου προληπτικές συμπεριφορές σε θέματα υγείας, όπως ο εμβολιασμός και οι προληπτικές εξετάσεις.

Γιατί είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο;

H πνευμονιοκοκκική νόσος αποτελεί μια σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας, με 1,6 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο και θύματα κυρίως βρέφη και ηλικιωμένους. Επιπλέον, οι ασθενείς με πνευμονιοκοκκική πνευμονία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για παράλληλη εμφάνιση οξέος καρδιακού συμβάματος, όπως το έμφραγμα μυοκαρδίου, η σοβαρή αρρυθμία και η εμφάνιση ή η επιδείνωση συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο;

Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός για πνευμονιόκοκκο συνιστάται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών σε όλους τους ενήλικες άνω των 65 ετών, καθώς και σε ενήλικες 19 έως 64 ετών που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου, όπως ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, με χρόνια καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, όπως και όλο το υγειονομικό προσωπικό, αλλά και οι συστηματικοί καπνιστές.

Σχετίζονται η πνευμονία με τη γρίπη; Γίνονται ταυτόχρονα και τα δύο εμβόλια;

Η σοβαρή γρίπη μπορεί να επιπλακεί με πνευμονιοκοκκική πνευμονία αυξάνοντας τις νοσηλείες και τους θανάτους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λοίμωξη από γρίπη διευκολύνει τη νόσηση από πνευμονιόκοκκο. Συνεπώς, είναι σημαντικό οι ασθενείς που έχουν ένδειξη (π.χ. ενήλικες 65+ ετών, ασθενείς με χρόνια νοσήματα) να λάβουν ταυτόχρονα τους συνιστώμενους εμβολιασμούς τόσο για τον πνευμονιόκοκκο όσο και για την εποχική γρίπη.

Διάβασε επίσης: 12 κινήσεις για να περάσει γρήγορα η ίωση και να μη γίνει πνευμονία! Αυτή είναι η σωστή αντιμετώπιση

Διάβασε επίσης: Πανδημία πλέον ο κοροναϊός σύμφωνα με τον ΠΟΥ – Ο πρώτος νεκρός στην Ελλάδα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i