Τι πρέπει να γνωρίζεις για το εμβόλιο της γρίπης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19

Ποιος και πότε πρέπει να κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης; Μπορεί να κάνει κάποιος ταυτόχρονα το εμβόλιο COVID-19 και το εμβόλιο κατά της γρίπης; Ένα σύντομο Q&A προκειμένου να λυθούν όλες σου οι απορίες.

woman flu vaccine iStock

Σαν να μην έφτανε η πανδημία COVID-19, υπάρχει και η εποχή της γρίπης -και η πραγματοποίηση του αντιγριπικού εμβολίου- στον ορίζοντα. Η φετινή περίοδος γρίπης, όπως και η περσινή, θα είναι πιθανότατα λίγο διαφορετική από εκείνες του παρελθόντος. Αλλά και πάλι πρέπει να γίνει το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Η γρίπη μπορεί να φαίνεται σαν μια σχετικά ήσσονος σημασίας ασθένεια, και για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες είναι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρή, εξηγούν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Και ακόμη και αν δεν είναι σοβαρή για ένα άτομο, μόλις κολλήσει τη γρίπη, μπορεί να τη μεταδώσει σε άλλα πιο ευάλωτα άτομα και να τα θέσει σε κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.

Διαβάστε Επίσης

Το να κάνει επίσης κανείς το εμβόλιο κατά της γρίπης σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να βρεθεί στη θέση να έχει συμπτώματα γρίπης που μοιάζουν με COVID-19 (όπως πυρετός, κόπωση και πονόλαιμος) και, επομένως, είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστεί να εξεταστεί, εξηγεί ο Adam Ratner, MD, διευθυντής παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων στο νοσοκομείο Hassenfeld Children's Hospital του NYU Langone.

Έτσι, φυσικά, υπάρχει το προφανές όφελος του εμβολιασμού - ότι μειώνεται ο προσωπικός κίνδυνος για γρίπη - και υπάρχουν και τα αλτρουιστικά οφέλη της προστασίας των γύρω, καθώς και της κράτησης αναγκαίων νοσοκομειακών κρεβατιών για τα άτομα με COVID-19. (Μια ιδιαίτερα σημαντική σκέψη εν μέσω του τρέχοντος κύματος που τροφοδοτείται από τη μετάλλαξη Δέλτα, που έχει κατακλύσει τις ΜΕΘ σε αρκετές περιοχές). Όμως, χάρη στην πανδημία, ίσως χρειαστεί να λάβει κανείς κάποια επιπλέον μέτρα για να κάνει το εμβόλιο της γρίπης φέτος. Να τι πρέπει να γνωρίζει:

Ποιος πρέπει να κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης;

Όλοι όσοι είναι έξι μηνών και άνω πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης, λέει το CDC, εκτός από μερικές σπάνιες περιπτώσεις (όπως η αλλεργία σε κάποιο συστατικό του εμβολίου). Είναι σημαντικό όλοι όσοι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο -το οποίο φέτος κυκλοφορεί τόσο σε μορφή ενέσιμου εμβολίου όσο και σε μορφή ρινικού σπρέι- να το κάνουν, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν πιο σοβαρές συνέπειες της γρίπης, συμπεριλαμβανομένων όσων πάσχουν από άσθμα, καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη, καθώς και των ηλικιωμένων και των εγκύων.

Διαβάστε Επίσης

Πότε πρέπει να γίνεται το εμβόλιο κατά της γρίπης;

Η ιδανική στιγμή για να κάνει κανείς το εμβόλιο είναι, φυσικά, πριν από την εποχή της γρίπης, αναφέρει ο James D. Cherry, M.D., MSc, διακεκριμένος ερευνητής καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή David Geffen του UCLA.

Σύμφωνα με τη σύσταση του CDC να καλό είναι να κάνει κανείς το εμβόλιο στις αρχές του φθινοπώρου, ιδανικά γύρω στον Σεπτέμβριο ή στις αρχές Οκτωβρίου και οπωσδήποτε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Μπορεί να κάνει κάποιος ταυτόχρονα το εμβόλιο COVID-19 και το εμβόλιο κατά της γρίπης;

"Ναι, μπορεί οπωσδήποτε", λέει ο Dr. Javaid, διευθυντής πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων στο Mount Sinai Downtown. Πέρυσι, το CDC συνέστησε τα άτομα να περιμένουν 14 ημέρες μεταξύ του εμβολιασμού COVID-19 και του εμβολίου κατά της γρίπης από λόγους προσοχής. Αλλά φέτος, υπάρχουν αρκετά δεδομένα σχετικά με τα εμβόλια COVID-19 που, σε συνδυασμό με την κατανόησή μας σχετικά με τη χορήγηση άλλων εμβολίων μαζί, οι ειδικοί σε θέματα υγείας (συμπεριλαμβανομένου του CDC) λένε ότι είναι εντάξει να κάνουν και τα δύο ταυτόχρονα.

Οι ανοσοκατεσταλμένοι, θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης το συντομότερο δυνατό.

Είναι ασφαλέστερο να γίνεται το εμβόλιο για τη γρίπη σε ιατρείο από ότι, ας πούμε, σε φαρμακείο ή κέντρο επείγουσας περίθαλψης;

"Είτε πηγαίνετε σε ιατρείο, φαρμακείο ή κέντρο επείγουσας περίθαλψης, λάβετε τις ίδιες προφυλάξεις που θα παίρνατε αν πηγαίνατε σε ένα παντοπωλείο", λέει ο Dr. Ratner, δηλαδή θα πρέπει να χρησιμοποιείται μάσκα, να εφαρμόζεται καλή υγιεινή των χεριών (και απολυμαντικό χεριών) και, αν είναι δυνατόν, να αποφεύγονται οι πιο πολυσύχναστες ώρες της ημέρας και ο περιττός συνωστισμός.

"Αλλά, τελικά, εφόσον όλοι τηρούν τις συμπεριφορές ασφάλειας της υγείας που πρέπει να τηρούν, δεν θα υπάρχει τεράστια διαφορά στον κίνδυνο που σχετίζεται με το να κάνετε το εμβόλιό σας σε διαφορετικά μέρη" λέει ο Δρ Ράτνερ, ακόμη και αν υπάρχει ουρά.

Οι προφυλάξεις που λαμβάνονται για την πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19 θα βοηθήσουν και στη γρίπη;

"Ναι! Όλα τα εργαλεία δημόσιας υγείας που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για να μειωθεί η εξάπλωση του κορονοϊού - μάσκες, συχνή απολύμανση και κοινωνικές αποστάσεις- μπορούν επίσης να βοηθήσουν με τη γρίπη", λέει ο Δρ Cherry. Άλλωστε, οι μάσκες λειτούργησαν και πριν από εκατό χρόνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης του 1918, σημειώνει.

Πώς άλλαξε η πανδημία COVID-19 τα συνήθη πρότυπα των εποχιακών ασθενειών, όπως η γρίπη;

Οι ερευνητές εξακολουθούν να υπολογίζουν πώς ακριβώς μπορεί να έχουν μετατοπιστεί οι εποχικές αναπνευστικές ασθένειες, αλλά τα τρέχοντα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι προφυλάξεις που λήφθηκαν για να αποτραπεί η εξάπλωση της COVID-19 μείωσαν σημαντικά τη δραστηριότητα της γρίπης πέρυσι και μετατόπισαν τα πρότυπα του εποχικού αναπνευστικού συγκυτίου (RSV). Αλλά δεν ήταν μόνο οι μάσκες και η εργασία από το σπίτι.

"Πριν από την πανδημία, είχαμε απλώς ζήσει με πολλές αναπνευστικές ασθένειες και απλώς τις αποδεχόμασταν ως φυσιολογικές ασθένειες του χειμώνα", λέει ο Δρ Javaid. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ωστόσο, οι άνθρωποι έγιναν υπερ-ευαίσθητοι για τις αναπνευστικές ασθένειες και γενικά ανέλαβαν γρήγορα δράση για να είναι ασφαλείς. Αντί να αναγκαστούν να πάνε στη δουλειά ή να βγουν με τους φίλους τους, παρόλο που έχουν έναν ελαφρύ πονόλαιμο, επειδή "μάλλον πρόκειται απλώς για ένα κρυολόγημα", πολλοί προτιμούν τώρα να μείνουν στο σπίτι.

"Αυτή η αυξημένη γενική ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτές τις ασθένειες, καθώς και ο σχετικά μικρότερος χρόνος επώασης που παρατηρείται σε ασθένειες όπως η γρίπη, μπορεί να την έχουν ουσιαστικά εξαλείψει κατά την τελευταία περίοδο γρίπης", λέει ο Δρ Javaid προσθέτοντας, "Η γρίπη έχει πολύ σύντομο χρόνο επώασης, περίπου μία έως τέσσερις ημέρες, ενώ η COVID είναι περίπου τέσσερις έως πέντε ημέρες και μετά". Αυτό σημαίνει ότι, αν κάποιος αρρωστήσει από τη γρίπη, τα συμπτώματά του θα είναι αισθητά και θα μπορεί να αναλάβει δράση και να απομονωθεί νωρίτερα στην ασθένεια απ' ότι με την COVID-19. Σε αυτή την περίπτωση, είναι επίσης πιθανό να εκθέσει σε κίνδυνο λιγότερους ανθρώπους- και αυτό έχει πλεονεκτήματα και για τον εντοπισμό επαφών.

Προς το παρόν, οι ειδικοί εξακολουθούν να εργάζονται για να καταλάβουν πώς ακριβώς εξελίχθηκαν όλα την προηγούμενη περίοδο γρίπης και τι μπορούν να περιμένουν φέτος. Αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι, αν κάποιος δεν το έχει κάνει ήδη, ήρθε η ώρα να κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i