Ψέματα που συνηθίζουμε να λέμε στον γιατρό μας (και γιατί δεν θα έπρεπε)

"Δεν μεθάω ποτέ", "Έκανα σεξ με 1 άτομο φέτος" και άλλα ψέματα που λέμε στον γιατρό μας.

woman visiting doctor iStock

Αν υπάρχει ποτέ ένα μέρος που πρέπει κανείς να είναι απόλυτα ειλικρινής σχετικά με τις συνήθειες και την υγεία του, αυτό είναι το γραφείο του γιατρού του. Μακριά από αμηχανία και ντροπές, ο γιατρός είναι εκεί για να τον βοηθήσει, και όσο περισσότερες πληροφορίες έχει, τόσο περισσότερα μπορεί να κάνει.

Ας δούμε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα ψέματα που έχουν ειπωθεί σε ιατρικά γραφεία:

"Δεν μεθάω ποτέ"

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τα αποτελέσματα των εξετάσεων και αν κάποιος λέει ψέματα σχετικά με το πόσο αλκοόλ πίνει, μπορεί να οδηγήσει τον γιατρό του σε "λάθος δρόμο" αν έχει προβλήματα υγείας.

"Έκοψα το κάπνισμα"

Μπορεί να φαίνεται σαν ένας ακίνδυνος τρόπος για να αποφύγει κανείς μια "διάλεξη", αλλά ο γιατρός πρέπει να γνωρίζει αν ο πελάτης του καπνίζει. Μπορεί να επηρεάσει ορισμένα φάρμακα και να βοηθήσει στην εξήγηση των συμπτωμάτων που ίσως έχει. Ακόμη μπορεί να είναι σε θέση να τον βοηθήσει να κόψει οριστικά αυτή την κακή συνήθεια, μέσω θεραπείας ή φαρμακευτικής αγωγής.

Διαβάστε Επίσης

"Τρώω κυρίως λαχανικά"

Αν κάποιος λέει ψέματα στον γιατρό του για τη διατροφή του, ενώ το βάρος και η κακή χοληστερόλη του εκτοξεύονται στα ύψη, τα ψέματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε λιγότερο αποτελεσματική θεραπεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αδυναμία στα γλυκά και τα junk τρόφιμα, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αποκρύπτει κανείς την αλήθεια και ο γιατρός μπορεί να τον βοηθήσει να διαχειριστεί τις διατροφικές του συνήθειες.

"Τρέχω κάθε μέρα"

Ο γιατρός πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια για τις συνήθειες άσκησης και αυτό θα τον βοηθήσει να καταλάβει πώς να συμβουλεύσει κατάλληλα τον πελάτη του να μείνει υγιής. Αν δεν είναι ο τύπος που πηγαίνει κάθε μέρα στο γυμναστήριο, δεν πειράζει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να έχει κανείς έναν ενεργό τρόπο ζωής: Κηπουρική, παιχνίδια με τον σκύλο του ή μια γρήγορη βόλτα γύρω από το τετράγωνο.

"Έκανα σεξ με 1 άτομο φέτος"

Η επίσκεψη στον γιατρό δεν είναι τεστ ηθικής. Αν ο πελάτης του κάνει σεξ με πολλούς συντρόφους, μπορεί να κινδυνεύει από ορισμένες ασθένειες και χρειάζεται να τον βοηθήσει να εξηγήσει κάποια ιατρικά προβλήματα. Ο γιατρός δεν είναι εκεί για να κρίνει, αλλά για να βοηθήσει.

Διαβάστε Επίσης

"Δεν έχω κανένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα"

Εάν κάποιος νομίζει ότι έχει κάποιο, γνωρίζει ότι έχετε κάποιο ή είχε κάποιο στο παρελθόν, πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό του. Μπορεί να είναι άβολο, αλλά ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να είναι επικίνδυνα αν δεν αντιμετωπιστούν. Είναι επίσης μεταδοτικά.

"Δεν κοιμάμαι με κανέναν"

Το να λέει κανείς ψέματα στον γιατρό του σχετικά με το σεξ - ή με ποιον το κάνει - φαίνεται να είναι αρκετά συνηθισμένο. Μπορεί να φαίνεται ότι δεν αφορά κανέναν, αλλά είναι σημαντικό να είναι ειλικρινής σχετικά με το αν έχει επαφές με το ίδιο φύλο, το αντίθετο φύλο ή και με τα δύο. Μπορεί να κάνει τη διαφορά, ειδικά αν ο γιατρός προσπαθεί να καταλάβει τι μπορεί να σημαίνουν ορισμένα συμπτώματα (εγκυμοσύνη, για παράδειγμα).

"Η σεξουαλική μου ζωή είναι υπέροχη"

Προβλήματα όπως η χαμηλή σεξουαλική ορμή ή στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) μπορεί να είναι σημάδι ασθένειας και ο γιατρός θα πρέπει να το γνωρίζει, ειδικά εάν ο πελάτης του είναι νέος και κατά τα άλλα υγιής. Επιπλέον, ο γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να βελτιώσει τα συμπτώματά του με φαρμακευτική αγωγή ή παραπομπή για ψυχολογική θεραπεία.

"Νιώθω υπέροχα!"

Τα μικροπράγματα που μπορεί να ενοχλούν κάποιον στην καθημερινότητά του, δεν πρέπει να αγνοούνται καθώς ίσως είναι πολύτιμες ενδείξεις για τον γιατρό του. Αν για παράδειγμα έχει πονοκεφάλους όταν ασκείται, αυτό φαινομενικά δεν φαίνεται κάτι σπουδαίο, αλλά μπορεί να είναι σημάδι για κάτι σοβαρό.

"Δεν παίρνω ναρκωτικά"

Αυτό μπορεί να είναι ένα επικίνδυνο ψέμα. Αν ο γιατρός συνταγογραφήσει στον πελάτη του φάρμακα, αυτά μπορεί να αντιδράσουν με τα ναρκωτικά που χρησιμοποιεί και να προκαλέσουν άλλα προβλήματα. Η χρήση ναρκωτικών μπορεί επίσης να προκαλέσει και άλλα προβλήματα που ο γιατρός μπορεί να μην ξέρει να αναζητήσει. Εν αντιθέσει, αν κάποιος έχει εθισμό στα ναρκωτικά, ο γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να τον βοηθήσει να τα σταματήσει.

"Δεν παίρνω συμπληρώματα διατροφής"

Ο γιατρός πρέπει να γνωρίζει για τυχόν βιταμίνες ή συμπληρώματα που λαμβάνει ο ασθενής του. Ορισμένα μπορεί να είναι επικίνδυνα αν λαμβάνονται μαζί με άλλα φάρμακα ή αν ο ασθενής έχει ορισμένες ιατρικές καταστάσεις.

"Παίρνω τα χάπια μου"

Περίπου οι μισοί άνθρωποι που είναι χρόνια άρρωστοι δεν παίρνουν τα φάρμακά τους με τον τρόπο που πρέπει. Αν τα παραλείπει επειδή ανησυχεί για παρενέργειες ή δεν του αρέσει ο τρόπος που τον κάνουν να αισθάνεται, πρέπει να το πει στον γιατρό του, καθώς μπορεί να είναι σε θέση να το προσαρμόσει. Αν το πρόβλημα είναι τα χρήματα, μπορεί να τον βοηθήσει να βρει τρόπους να μειώσει το κόστος.

"Δεν παίρνω φάρμακα χωρίς συνταγή"

Είναι σημαντικό να ενημερώνει κανείς τον γιατρό του για όλα τα φάρμακα που παίρνει. Μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, μερικές φορές με επικίνδυνο τρόπο.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i