Μεταβολικό σύνδρομο: Ο ρόλος του σωματότυπου, το βάρος και τί μπορεί (πραγματικά) να βοηθήσει

Πώς η αλλαγή συνηθειών μπορεί να σε βοηθήσει.

Metabolic Syndrome iStock

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο;

Το μεταβολικό σύνδρομο δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη ασθένεια, αλλά για μια ομάδα συναφών προβλημάτων υγείας: υπερβολικό λίπος στην κοιλιά, υψηλά τριγλυκερίδια, προβλήματα χοληστερόλης, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Όταν κάποιος έχει τουλάχιστον τρία από αυτά τα προβλήματα, οι πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο είναι υψηλότερες από ότι θα ήταν με οποιοδήποτε από αυτά τα προβλήματα υγείας από μόνα τους.

Διαβάστε Επίσης

Μεγάλη μέση

Όταν κάποιος έχει μεγαλύτερη αναλογικά με το σώμα του μέση, είτε έχει σωματότυπο "μήλο" είτε "αχλαδιού", αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικό σύνδρομο. Σε γενικές γραμμές, αυτό σημαίνει μέγεθος μέσης 89 cm ή περισσότερο για τις γυναίκες και 101,6 cm ή περισσότερο για τους άνδρες, αλλά ο γιατρός θα πει στον πελάτη του αν αυτός ο κανόνας ισχύει για εκείνον. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ίδιο το λίπος, αλλά και η θέση του: Το λίπος της κοιλιάς είναι πιο επικίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και άλλες καταστάσεις.

Υψηλά τριγλυκερίδια

Είναι ένας τύπος λίπους στο αίμα που το σώμα παράγει από τις επιπλέον θερμίδες. Εάν δεν μπορεί να διατηρήσει το επίπεδό του κάτω από 150 mg/dL, μπορεί να είναι περισσότερες οι πιθανότητες για μεταβολικό σύνδρομο. Αν και υπάρχουν ειδικά φάρμακα για να μειώσει κανείς τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων του, ο καλύτερος τρόπος είναι να χάσει βάρος, να ασκηθεί και να μειώσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Πολύ λίγη HDL χοληστερόλη

Η HDL είναι η "καλή" χοληστερόλη που μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της LDL, της "κακής" δηλαδή, από τις αρτηρίες. Εάν η HDL είναι μικρότερη από 50 mg/dL για μια γυναίκα ή μικρότερη από 40 mg/dL για έναν άνδρα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικό σύνδρομο. Τα επίπεδα της HDL αυξάνονται με απώλεια βάρους, καλύτερη διατροφή και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Υψηλό σάκχαρο αίματος νηστείας

Αν κάποιος δεν φάει για 8 ώρες περίπου, το σώμα του αρχίζει να εξαντλεί το σάκχαρο στο αίμα από τις τροφές και να διασπά την αποθηκευμένη μορφή. Το σώμα χρησιμοποιεί την ορμόνη ινσουλίνη για να διατηρήσει τα επίπεδα σε ένα υγιές εύρος, αλλά μερικές φορές δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή την εξισορρόπηση και το σάκχαρο στο αίμα νηστείας ανεβαίνει πολύ ψηλά. Οτιδήποτε πάνω από 100 mg/dl μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικό σύνδρομο.

Διαβάστε Επίσης

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη του αίματος που πιέζει τις αρτηρίες καθώς η καρδιά ξεκουράζεται. Εάν είναι υψηλότερη από 130/85, μπορεί να προκληθεί μεταβολικό σύνδρομο. Τα επίπεδά της μπορούν να μειωθούν με φυσικό τρόπο, με απώλεια μόλις του 5% του σωματικού βάρους. Η άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και μια υγιεινή, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι διατροφή μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Τι προκαλεί το μεταβολικό σύνδρομο;

Οι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να το εκδηλώσουν καθώς μεγαλώνουν, και ίσως επίσης να έχουν κάποια γονίδια που αυξάνουν τις πιθανότητές τους. Δεν μπορούν να κάνουν πολλά γι' αυτό, αλλά μπορούν να κάνουν άλλες αλλαγές για να προλάβουν την πάθηση και να μειώσουν τις πιθανότητες να πάθουν στεφανιαία νόσο, καρδιακές προσβολές και διαβήτη τύπου 2.

Άσκηση

Οι άνθρωποι που δεν εντάσσουν στο πρόγραμμά τους αρκετή σωματική δραστηριότητα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο.

Θα πρέπει κανείς να ασκείται περίπου 30 λεπτά την ημέρα, τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα, αλλά ακόμη και 10 λεπτά άσκησης κάθε φορά μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Προσοχή στο βάρος

Το υπερβολικό σωματικό λίπος είναι μια άλλη πιθανή αιτία του μεταβολικού συνδρόμου. Συνδέεται στενά με όλα τα προβλήματα υγείας που συνθέτουν την πάθηση αυτή. Μπορεί επίσης να κάνει το σώμα να σταματήσει να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη, την ορμόνη που διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη και είναι ένας άλλος κοινός λόγος που οι άνθρωποι εμφανίζουν μεταβολικό σύνδρομο.

Άλλες πιθανές αιτίες

Η φλεγμονή σε όλο το σώμα και η ύπαρξη αίματος που πήζει πολύ εύκολα μπορεί να αποτελούν καταστάσεις του μεταβολικού συνδρόμου ή να είναι παράγοντες στην ανάπτυξή του.

Άλλες καταστάσεις που μπορεί να παίζουν ρόλο είναι:

  • Λίπος ήπαρ: Όταν υπάρχουν πάρα πολλά τριγλυκερίδια και άλλα λίπη στο ήπαρ
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Όταν οι γυναίκες εμφανίζουν κύστεις στις ωοθήκες τους
  • Χολόλιθοι: Σκληρά κομμάτια από πεπτικό υγρό στη χοληδόχο κύστη
  • Άπνοια ύπνου: Ελλιπής λήψη οξυγόνου κατά τον ύπνο οξυγόνο

Αλλαγή συνηθειών

Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα προτείνει ο γιατρός για την αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου. Αυτά που πρέπει να κάνει κανείς είναι:

  • Να περιορίσει τη ζάχαρη, το αλάτι, τα κορεσμένα λιπαρά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Να τρώει πολλά λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης
  • Να ασκείται περισσότερο
  • Αν καπνίζει, να το διακόψει

Όλες αυτές οι συνήθειες μπορούν να τον βοηθήσουν να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια, καθώς και να αυξήσει την καλή χοληστερόλη και να μειώσει την περιφέρεια της μέσης.

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει

Εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν ελέγχουν το μεταβολικό σύνδρομο, ο γιατρός μπορεί να προτείνει στον πελάτη του φάρμακα. Δεν θα αντικαταστήσουν τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, αλλά μπορεί να βοηθήσουν. Ένα πιθανό φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης ονομάζεται στατίνη.

Άλλα φάρμακα μπορεί να:

  • Μειώσουν την πιθανότητα καρδιακής προσβολής
  • Μειώσουν την αρτηριακή πίεση
  • Αποτρέψουν τους θρόμβους αίματος
  • Καταπολεμήσουν τη στεφανιαία νόσο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i