Πώς η απώλεια (ναι, και ένας χωρισμός) μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας

Η απώλεια μπορεί να εμποδίσει ένα άτομο να έχει τον τακτικό ύπνο που χρειάζεται το μυαλό και το σώμα του αλλά και πολλά ακόμα.

woman sad iStock

Σύμφωνα με τους ειδικούς ψυχικής υγείας, υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους η απώλεια μπορεί να επηρεάσει ψυχοσωματικά κάποιον.

Ας δούμε τους κυριότερους από αυτούς:

Προβλήματα ύπνου

Η απώλεια μπορεί να εμποδίσει ένα άτομο να έχει τον τακτικό ύπνο που χρειάζεται το μυαλό και το σώμα του. Μπορεί να δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή μπορεί να ξυπνά συχνά μέσα στη νύχτα ή ακόμα και να κοιμάται πάρα πολύ. Οι καλές συνήθειες ύπνου μπορούν να το βοηθήσουν, όπως για παράδειγμα να ξεκουραστεί λίγο πριν από τον ύπνο με κάτι χαλαρωτικό, όπως ένα μπάνιο, ένα βιβλίο ή ασκήσεις αναπνοής, καθώς και να πηγαίνει για ύπνο και να ξυπνά την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Κόπωση

Το συναισθηματικό τίμημα της θλίψης μπορεί να εξαντλήσει την ενέργεια ενός ατόμου. Για να διατηρήσει τις δυνάμεις του, πρέπει να φροντίσει να τρώει αρκετά, ακόμη και αν δεν έχει όρεξη. Επιπλέον, βοηθά και η γυμναστική- ακόμη και ένας σύντομος περίπατος μπορεί να βοηθήσει πραγματικά. Είναι επίσης καλό να παραμένει συνδεδεμένο με την οικογένεια και τους φίλους του, ενώ ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας ή μια ομάδα υποστήριξης μπορεί να είναι σε θέση να του δώσει μια αίσθηση σύνδεσης, μαζί με εργαλεία που θα το βοηθήσουν να ξεπεράσετε την απώλειά του.

Διαβάστε Επίσης

Ανοσοποιητικό σύστημα

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η απώλεια μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος του ατόμου που το βιώνει να καταπολεμά τις ασθένειες και τις λοιμώξεις, ειδικά αν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο γιατρός του ή ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να το βοηθήσει αν δυσκολεύεται να συμβιβαστεί με την απώλειά του.

Φλεγμονή

Αυτό συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται σε κάτι που θεωρεί απειλή και κάνει τους ιστούς στο σώμα να διογκώνονται. Μπορεί να παίξει ρόλο στις καρδιακές παθήσεις, την αρθρίτιδα, τον διαβήτη, το άσθμα και ενδεχομένως τον καρκίνο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η θλίψη συνδέεται με τη φλεγμονή και ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι όσο πιο σοβαρή είναι η θλίψη, τόσο πιο σοβαρή είναι η φλεγμονή. Η άσκηση και η σωστή διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του προβλήματος.

Άγχος

Τα γεγονότα που προκαλούν θλίψη μπορεί να δημιουργούν την αίσθηση απώλειας ελέγχου, ανησυχίας για το μέλλον, φόβο μοναξιάς ή μιας ακόμη απώλειας. Κάποια ανησυχία είναι φυσιολογική, αλλά αν το άγχος διαρκεί περισσότερο από μερικούς μήνες ή παρεμποδίζει την κανονική εργασία ή την προσωπική ζωή του ατόμου που πενθεί, ίσως ήρθε η ώρα να μιλήσει σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Κορτιζόλη

Αυτή ονομάζεται μερικές φορές "ορμόνη του στρες" και το σώμα μπορεί να απελευθερώσει περισσότερη από τη συνηθισμένη ποσότητα στο αίμα κατά τους 6 μήνες μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ή υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Πέψη

Το άτομο που βιώνει πένθος ή έναν χωρισμό μπορεί να σταματήσει να τρώει με κανονικό πρόγραμμα ή να τρώει υπερβολικά. Ακόμη, οι ορμόνες του στρες μπορεί να προκαλέσουν ναυτία ή να ενοχλήσουν το στομάχι του και το υπόλοιπο πεπτικό του σύστημα. Μπορεί να έχει κράμπες στο στομάχι, διάρροια, δυσκοιλιότητα, έλκη, ακόμη και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Εάν έχει στομαχικά προβλήματα που δεν υποχωρούν, ο γιατρός μπορεί να το βοηθήσει να βρει τρόπους αντιμετώπισής του.

Πόνοι και αίσθημα πόνου

Η θλίψη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για πόνο στις αρθρώσεις, πόνο στην πλάτη ή πονοκεφάλους. Μέρος του λόγου θα μπορούσε να είναι η μυϊκή ένταση που προκαλείται από τις ορμόνες του στρες που απελευθερώνει το σώμα ως ανταπόκριση στη θλίψη. Αυτό θα πρέπει να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά αν δεν υποχωρεί, ένας γιατρός μπορεί να βοηθήσει.

Καρδιακός ρυθμός

Η σοβαρή θλίψη μπορεί να κρατήσει τους σφυγμούς υψηλούς για διάστημα έως και 6 μηνών. Αυτός ο ταχύτερος ρυθμός, ο οποίος μπορεί να προκαλείται από το άγχος ή την απελευθέρωση κορτιζόλης, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων.

Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς

Η ξαφνική απώλεια του/της συζύγου ή ενός αγαπημένου προσώπου ή ένας χωρισμός μπορεί να προκαλέσει ένα τράνταγμα έντονων συναισθημάτων και να πυροδοτήσει ορμόνες που οδηγούν σε οξύ πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή. Η καρδιά του ατόμου που βιώνει το πένθος μπορεί να μην αντλεί το αίμα τόσο καλά για ένα διάστημα και να προκαλείται ένα αίσθημα σαν καρδιακή προσβολή, αλλά συνήθως δε δημιουργείται βλάβη στην καρδιά ούτε μπλοκάρονται οι αρτηρίες. Οι περισσότεροι άνθρωποι καλυτερεύουν μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες.

Διαβάστε Επίσης

Υψηλότερος κίνδυνος καρδιακής προσβολής

Την πρώτη ημέρα της θλίψης για την απώλεια ενός κοντινού προσώπου, οι πιθανότητες να πάθει κάποιος καρδιακή προσβολή είναι υψηλότερες από το κανονικό. Μειώνονται κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, αλλά οι πιθανότητες μπορεί να παραμείνουν υψηλότερες από το συνηθισμένο για τον πρώτο μήνα. Αυτό που θα τον βοηθήσει είναι να προσπαθήσει να κοιμάται αρκετά και να προσέξει για σημάδια καρδιακής προσβολής, όπως πόνος στο στήθος και στο στομάχι, κρύος ιδρώτας, ναυτία και ζάλη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i