Αλλεργία στο σκύλο: Όσα θέλεις να ξέρεις

Αν κάποιος είναι αλλεργικός σε ένα κατοικίδιο ζώο, τα συμπτώματά του είναι παρόμοια με εκείνα που δημιουργούν οι περισσότερες αλλεργίες. Mάθε εδώ περισσότερα για την αλλεργία στο σκύλο.

Γυναίκα με σκύλο - αλλεργία στα κατοικίδια istock

Όλα τα σκυλιά έχουν αλλεργιογόνα στο δέρμα, το σάλιο και τα ούρα τους. Ανεξάρτητα από το πόσο μακριά ή κοντά είναι τα μαλλιά τους ή τι είδους ράτσα είναι, κανένας σκύλος δεν είναι πραγματικά "υποαλλεργικός".

Υπάρχει ένα κοινό αλλεργιογόνο που προσκολλάται στο τρίχωμα των κατοικιδίων και στη συνέχεια οι τρίχες πέφτουν στον ιδιοκτήτη τους, στα ρούχα ή στα έπιπλά του. Τα μακρύτριχα σκυλάκια δεν είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργία από αυτά με πιο κοντό μαλλί. Ορισμένες ράτσες μαδάνε λιγότερο. Αυτό μπορεί να σημαίνει λιγότερα φτερνίσματα και συνάχι.

Ποια σκυλιά μαδάνε λιγότερο;

Η Αμερικανική Λέσχη Κένελ απαριθμεί διάφορες ράτσες που μαδάνε σε μικρότερο βαθμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ρίχνουν λιγότερο τρίχωμα.

Ποιες ράτσες μπήκαν στη λίστα;

Bedlington τεριέ, Bichon frise, Chinese crested, Irish water spaniel, Kerry blue τεριέ, Μαλτέζ, Poodle, Portuguese water dog, Schnauzer, Soft-coated wheaten τεριέ και Xoloitzcuintli είναι μερικές από τις ράτσες που μαδάνε λιγότερο.

Τι γίνεται με τα τριχωτά σκυλιά;

Όταν πρόκειται για το αν ένα σκυλί είναι αλλεργιογόνο, τα ατομικά χαρακτηριστικά του έχουν μεγαλύτερη σημασία από τη ράτσα του. Για παράδειγμα, τα σκυλιά με πιτυρίδα εκπέμπουν περισσότερα αλλεργιογόνα. Στις ράτσες που είναι πιο πιθανό να έχουν κληρονομικά προβλήματα πιτυρίδας περιλαμβάνονται τα cocker spaniels, springer spaniels, basset hounds, West Highland λευκά τεριέ, Dachshunds, Λαμπραντόρ, Golden retrievers και German shepherds.

Διαβάστε Επίσης

Τα ακάρεα σκόνης "αγαπούν" τα σκυλάκια

Αν οι ιδιοκτήτες σκύλων φτερνίζονται, μπορεί να μην φταίει ο σκύλος τους. Τα ακάρεα της σκόνης, ένα σημαντικό αλλεργιογόνο για τους ανθρώπους, ευδοκιμούν στα μέρη όπου ο τετράποδος φίλος τους περνάει τον περισσότερο χρόνο. Είναι καλή ιδέα να αντικαταστήσουν τα κρεβάτια των σκύλων που είναι πάνω από ένα χρόνο χωρίς να έχουν καθαριστεί, ειδικά αν το σπίτι τους δεν έχει κεντρικό αέρα ή αν το κρεβάτι του σκύλου τους βρίσκεται στο υπόγειο.

Δεν υπάρχουν γάτες που δεν προκαλούν αλλεργίες

Το σάλιο των αιλουροειδών μεταφέρει ισχυρά αλλεργιογόνα. Όπως και με τους σκύλους, το μήκος των τριχών δεν είναι το θέμα. Ορισμένες φυλές γατών - οι σιβηρικές και οι ρωσικές μπλε γάτες - θεωρούνται λιγότερο αλλεργιογόνες. Αλλά δεν υπάρχει γατούλα που να μην μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, αν κάποιος είναι ήδη επιρρεπής σε αυτές.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Αν κάποιος είναι αλλεργικός σε ένα κατοικίδιο ζώο, τα συμπτώματά του είναι παρόμοια με τις περισσότερες αλλεργίες:

  • Βήχας και συριγμός
  • Κόκκινα, φαγούρα στα μάτια
  • Καταρροή, φαγούρα, βουλωμένη μύτη
  • Φτέρνισμα
  • Δερματικές αντιδράσεις

Οι δερματικές ή αιματολογικές εξετάσεις που ονομάζονται RAST (radioallergosorbent test) μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό της αιτίας των αλλεργιών. Είναι καλό να γίνονται αυτές οι εξετάσεις, γιατί μπορεί να είναι κανείς αλλεργικός στη γύρη ή στη μούχλα του ζώου και όχι στο ίδιο το ζώο.

Διαβάστε Επίσης

5 τρόποι για να καταπολεμηθεί η αλλεργία

Ακόμα και όταν κάποιος στο σπίτι είναι αλλεργικός, περίπου το 25% των οικογενειών κρατούν το κατοικίδιό τους. Αν ωστόσο το ζωάκι κάνει κάποιον να φτερνίζεται, ίσως πρέπει να:

  • Κρατήσουν τα κατοικίδια ζώα μακριά από τα υπνοδωμάτια.
  • Παίζουν μαζί τους σε εξωτερικούς χώρους.
  • Πλένουν τα χέρια τους αφού τα αγγίξουν.
  • Πλένουν τον σκύλο τους τουλάχιστον εβδομαδιαίως.
  • Απομακρύνουν χαλιά και μοκέτες.

Πώς να επιλέξουν ένα νέο κατοικίδιο

Είναι καλή ιδέα να δουν πώς αντιδρά το παιδί στο είδος του ζώου που σκέφτονται να πάρουν, πηγαίνοντας το να επισκεφθεί ένα σπίτι που έχει αυτό το είδος ζώου και αφήνοντάς το να παίξει μαζί του. Αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα πάθει τελικά αλλεργία, αλλά θα τους δώσει μια ιδέα. Εάν γνωρίζουν ότι το παιδί τους είναι αλλεργικό, αλλά σκοπεύουν να πάρουν ένα κατοικίδιο ζώο ούτως ή άλλως, μπορούν να περιορίσουν τον χρόνο του παιδιού τους μαζί του στην αρχή και να παρακολουθήσουν τις αντιδράσεις.

Το "αντίο" μπορεί να είναι η καλύτερη λύση

Οι αλλεργίες και το άσθμα δεν είναι μικρό πρόβλημα. Αν ένα παιδί έχει σοβαρές αλλεργίες, η μόνη λύση μπορεί να είναι να το κατοικίδιο ζώο να αποκτήσει ένα νέο σπίτι. Ακόμα και τότε, μπορεί να χρειαστούν 6 μήνες ή και περισσότερο για να καθαρίσει η οικογένεια το σπίτι της από τα αλλεργιογόνα των κατοικίδιων ζώων.

Υπάρχει κατοικίδιο ζώο ασφαλές για αλλεργίες;

Εάν κάποιος από την οικογένεια ανήκει στο 10% των ανθρώπων που είναι αλλεργικοί στα σκυλιά, μπορούν να πάρουν ένα κατοικίδιο που δεν έχει τρίχωμα ή χνούδι, όπως μια χελώνα, αλλά και αυτά τα ζωάκια ενέχουν κινδύνους για την υγεία. Τα εξωτικά κατοικίδια ζώα μπορεί να μεταφέρουν σαλμονέλα ή άλλες ασθένειες και οι χελώνες έχουν επίσης συνδεθεί με κρούσματα σαλμονέλας.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i