Χειρουργική εμμηνόπαυση: Πότε συμβαίνει, ποιες οι παρενέργειες και ποια τα οφέλη;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Menopause surgery iStock

Χειρουργική εμμηνόπαυση

Η χειρουργική εμμηνόπαυση είναι όταν η χειρουργική επέμβαση, αντί της φυσικής διαδικασίας γήρανσης, προκαλεί την εμμηνόπαυση μιας γυναίκας. Η χειρουργική εμμηνόπαυση συμβαίνει μετά από μια ωοθηκεκτομή, μια χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί τις ωοθήκες.

Οι ωοθήκες είναι η κύρια πηγή παραγωγής οιστρογόνων στο γυναικείο σώμα. Η αφαίρεσή τους προκαλεί άμεση εμμηνόπαυση, παρά την ηλικία του ατόμου που χειρουργείται.

Ενώ η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των ωοθηκών μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομη επέμβαση, μερικές φορές πραγματοποιείται επιπλέον της υστερεκτομής για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Η υστερεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας.

Οι περίοδοι σταματούν μετά από μια υστερεκτομή. Αλλά η υστερεκτομή δεν οδηγεί σε εμμηνόπαυση, εκτός αν αφαιρεθούν και οι ωοθήκες.

Διαβάστε Επίσης


Παρενέργειες της εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση λαμβάνει χώρα συνήθως στις γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 45 και 55 ετών. Μια γυναίκα βρίσκεται επισήμως σε εμμηνόπαυση όταν η περίοδός της έχει σταματήσει για 12 μήνες. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες θα αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα περιεμμηνόπαυσης χρόνια πριν από αυτό το χρονικό διάστημα.

Ορισμένα κοινά συμπτώματα κατά τη φάση της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν:

• ακανόνιστες περιόδους

• εξάψεις

• ρίγη

• κολπική ξηρότητα

• αλλαγές στη διάθεση

• αύξηση βάρους

• νυχτερινές εφιδρώσεις

• αραίωση μαλλιών

• ξηρό δέρμα

Κίνδυνοι της χειρουργικής εμμηνόπαυσης

Η χειρουργική εμμηνόπαυση φέρει μια σειρά από παρενέργειες πέραν αυτών της εμμηνόπαυσης, όπως

• απώλεια οστικής πυκνότητας

• χαμηλή λίμπιντο

• κολπική ξηρότητα

• υπογονιμότητα

Η χειρουργική εμμηνόπαυση προκαλεί επίσης ορμονικές ανισορροπίες. Οι ωοθήκες και τα επινεφρίδια παράγουν προγεστερόνη και οιστρογόνα, τις ορμόνες του γυναικείου φύλου. Όταν αφαιρούνται και οι δύο ωοθήκες, τα επινεφρίδια δεν μπορούν να παράγουν αρκετές ορμόνες για να διατηρήσουν την ισορροπία.

Η ορμονική ανισορροπία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ποικίλων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και της οστεοπόρωσης.

Για το λόγο αυτό, και ανάλογα με το ιατρικό ιστορικόμιας γυναίκας, ορισμένοι γιατροί μπορεί να συστήσουν ή όχι θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) μετά από ωοθηκεκτομή για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Οι γιατροί θα αποφύγουν τη χορήγηση οιστρογόνων σε γυναίκες που έχουν ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών.

Διαβάστε Επίσης

Οφέλη της χειρουργικής εμμηνόπαυσης

Για ορισμένες γυναίκες, η αφαίρεση των ωοθηκών και η χειρουργική εμμηνόπαυση μπορεί να είναι σωτήρια.

Ορισμένοι καρκίνοι "ευδοκιμούν" σ τα υψηλότεραοιστρογόνα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει στις γυναίκες την ανάπτυξη καρκίνου σε μικρότερη ηλικία. Οι γυναίκες που έχουν ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών ή του μαστού στην οικογένειά τους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτές τις ασθένειες, επειδή τα γονίδιά τους μπορεί να μην είναι σε θέση να καταστείλουν την ανάπτυξη του όγκου.

Στην περίπτωση αυτή, η ωοθηκεκτομή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό μέτρο για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Η χειρουργική εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του πόνου από την ενδομητρίωση. Η πάθηση αυτή προκαλεί ανάπτυξη των ιστών της μήτρας εκτός της μήτρας. Αυτός ο ακανόνιστος ιστός μπορεί να επηρεάσει τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες ή τους λεμφαδένες και να προκαλέσει σημαντικό πυελικό πόνο.

Η αφαίρεση των ωοθηκών μπορεί να σταματήσει ή να επιβραδύνει την παραγωγή οιστρογόνων και να μειώσει τα συμπτώματα του πόνου. Η θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων συνήθως δεν αποτελεί επιλογή για τις γυναίκες με αυτό το ιστορικό.

Γιατί να πραγματοποιηθεί ωοθηκεκτομή;

Η ωοθηκεκτομή προκαλεί χειρουργική εμμηνόπαυση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αφαίρεση των ωοθηκών αποτελεί προληπτικό μέτρο κατά της νόσου. Μερικές φορές εκτελείται παράλληλα με μια υστερεκτομή, μια διαδικασία που αφαιρεί τη μήτρα.

Ορισμένες γυναίκες έχουν προδιάθεση για καρκίνο από το οικογενειακό ιστορικό. Για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου που επηρεάζει την αναπαραγωγική τους υγεία, οι γιατροί μπορεί να προτείνουν την αφαίρεση της μίας ή και των δύο ωοθηκών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να χρειαστεί να αφαιρεθεί η μήτρα τους.

Άλλες γυναίκες μπορεί να επιλέξουν να αφαιρέσουν τις ωοθήκες τους για να μειώσουν τα συμπτώματα από την ενδομητρίωση και τον χρόνιο πυελικό πόνο. Ενώ υπάρχουν κάποιες ιστορίες επιτυχίας στη διαχείριση του πόνου από την ωοθηκεκτομή, η διαδικασία αυτή μπορεί να μην είναι πάντα αποτελεσματική.

Σε γενικές γραμμές πάντως, εάν οι ωοθήκες είναι φυσιολογικές, συνίσταται να μην αφαιρεθούν ως θεραπεία για άλλες πυελικές παθήσεις.

Άλλοι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες μπορεί να θέλουν να αφαιρέσουν και τις δύο ωοθήκες και να προκαλέσουν χειρουργική εμμηνόπαυση είναι

• συστροφή των ωοθηκών 

• υποτροπιάζουσες κύστεις των ωοθηκών

• καλοήθεις όγκοι των ωοθηκών

Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της χειρουργικής εμμηνόπαυσης

Για να μειωθούν οι αρνητικές παρενέργειες της χειρουργικής εμμηνόπαυσης, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Αυτή αντισταθμίζει τις ορμόνες που έχουν χαθεί μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και αποτρέπει την απώλεια οστικής πυκνότητας και την οστεοπόρωση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις νεότερες γυναίκες που έχουν αφαιρέσει τις ωοθήκες τους πριν από τη φυσική εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες κάτω των 45 ετών που έχουν αφαιρέσει τις ωοθήκες τους και δεν λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών και νευρολογικών παθήσεων.

Ωστόσο, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού για γυναίκες με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου.

Μπορούν επίσης να διαχειριστούν τα χειρουργικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσής τους μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής που συμβάλλουν στη μείωση του στρες και στην ανακούφιση του πόνου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

ΥΓΕΙΑ Παρ, 10 Μαϊ 2024

"Γίνε φίλος με τον Λύκο"

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λύκου (10 Μαΐου), η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (E.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.) υλοποιεί ενημερωτική εκστρατεία, με κεντρικό μήνυμα "Γίνε φίλος με τον Λύκο".

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i