Πόνος στο γόνατο: Όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για να νιώσουμε καλύτερα και να προλάβουμε το πρόβλημα

Mini οδηγός για ανακούφιση από τον ενοχλητικό πόνο στο γόνατο.

πόνος στο γόνατο istock

Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να μας απασχολήσει όλους και σίγουρα είναι ενοχλητικός, ειδικά όταν επιμένει και επηρεάζει την καθημερινότητά μας. Ο παρακάτω μίνι οδηγός μας προτείνει τι θυμόμαστε εάν υποφέρουμε από πόνο στο γόνατο - ή για να το προλάβουμε. 

Ναι στην ξεκούραση 

Εάν μας "χτυπάει" πόνος στο γόνατο, η ξεκούραση είναι απαραίτητη ώστε να δώσουμε στην τραυματισμένη άρθρωση χρόνο να επουλωθεί. Συνήθως αρκούν 1 ή 2 ημέρες ξεκούρασης για να ανακουφιστούμε από ελαφρούς πόνους στο γόνατο, αλλά οι σοβαροί τραυματισμοί μπορεί να χρειαστούν περισσότερο. 

Ο καναπές δεν μας βοηθάει! 

Η άσκηση χτίζει ισχυρούς μύες γύρω από τις αρθρώσεις και αυτό βοηθά στην πρόληψη των τραυματισμών. Εάν γενικά σε ταλαιπωρεί το γόνατό σου ή αν συνέρχεσαι από έναν τραυματισμό, θυμήσου ότι η άσκηση είναι η καλύτερη πρόληψη. Οι προπονήσεις στο νερό με χαμηλή επιβάρυνση, το Pilates ή το tai chi είναι καλές επιλογές για να ξεκινήσεις τις προπονήσεις. Γενικότερα η ενδυνάμωση των μυών του μηρού θα δημιουργήσει μια φυσική ασπίδα προστασίας στο γόνατό σου.

Διαβάστε Επίσης

Γνωρίζεις τη μέθοδο RICE;

Πρόκειται για ένα ακρωνύμιο που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση ενός τραυματισμού στο γόνατο, που προέρχεται από τα αρχικά  των λέξεων Rest, Ice, Compress, Elevate. Πάντα όμως πριν κάνεις οτιδήποτε, συμβουλέψου τον ορθοπεδικό σου!

• Ξεκουράσου για μία ή δύο ημέρες για να επουλωθεί.

• Βάλε πάγο στο γόνατο για να ηρεμήσει η φλεγμονή.

• Βάλε ελαστικό επίδεσμο την άρθρωση τους για στήριξη και για να σταματήσει η συσσώρευση υγρών.

• Ξεκούραζε το γόνατο επάνω σε ένα μαξιλάρι ή σκαμνί για να περιοριστεί το πρήξιμο.

Μη ρισκάρεις πτώσεις και ατυχήματα

Αυτό ισχύει για όλους μας, είτε έχουμε ευπάθεια είτε όχι στα γόνατα! Οι ορθοπεδικοί συστήνουν να φοράμε στην καθημερινότητά μας παπούτσια με αντιολισθητικό πάτο και με χαμηλό τακούνι. Καλό είναι ο διάδρομος και οι σκάλες του σπιτιού να είναι καλά φωτισμένοι και τα πατώματα καθαρά από αντικείμενα στα οποία θα μπορούσαμε να σκοντάψουμε. 

Ένα υγιές βάρος βοηθάει! 

Τα περιττά κιλά επιβαρύνουν τα γόνατά μας και αυξάνουν τον κίνδυνο επώδυνης αρθρίτιδας και τραυματισμών. Ακόμη και η μέτρια απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση. Εάν πρέπει να χάσεις μερικά κιλά, ο πόνος στο γόνατο είναι μια καλή αφορμή για να πάρεις την απόφαση να επισκεφθείς έναν διαιτολόγο! 

Μην παραλείπεις τις διατάσεις

Οι μύες γύρω από τα γόνατά τους μπορεί να σφίξουν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνους τραυματισμούς. Οι καθημερινές διατάσεις μπορούν να το αποτρέψουν και αυτό και τους μυϊκούς πόνους. Ένας γιατρός ή φυσικοθεραπευτής μπορεί να προτείνουν εύκολες κινήσεις που θα μας βοηθήσουν στη χαλάρωση των μυών πριν και μετά από κάποια φυσική δραστηριότητα.

Μήπως φταίει ο τρόπος που κοιμάσαι; 

Το ξέρεις ότι η λάθος θέση στον ύπνο μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο στο γόνατο; Εάν ο πόνος σε ταλαιπωρεί μπορείς να δοκιμάσεις διαφορετικές θέσεις ύπνου. Εάν κοιμάσαι στο πλάι δοκίμασε να βάλεις ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σου, απόφυγε όμως να στηρίζεις το γόνατο συνέχεια στο μαξιλάρι γιατί αυτό μπορεί να δυσχεράνει την απελευθέρωση του ποδιού την επόμενη μέρα.

Δείξε αγάπη και στοργή στα γόνατά σου! 

Μήπως ο πόνος που νιώθεις οφείλεται στο γεγονός ότι ταλαιπωρείς τις αρθρώσεις σου; Οι επαναλαμβανόμενες επιβαρυντικές κινήσεις, όπως να ανεβοκατεβαίνεις καθημερινά πολλές σκάλες, μπορεί να τραυματίσουν και να φθείρουν τα γόνατα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει να μη σηκώνεσαι από την καρέκλα αφού και η συνεχής καθιστική ζωή ασκεί πρόσθετη πίεση μεταξύ του γόνατος και του οστού του ποδιού που μπορεί να προκαλέσει πόνο.

Διαβάστε Επίσης

Μη φοράς συνέχεια τα ίδια παλιά παπούτσια

Τα αθλητικά παπούτσια μπορεί να φθαρούν από τη χρήση και αυτό ενδέχεται να επιδεινώσει τα προβλήματα στα γόνατα. Ένα ζευγάρι καινούργια αθλητικά, με καλή στήριξη στην καμάρα και το πέλμα σίγουρα θα σε βοηθήσει.

Μίλα με τον γιατρό σου

Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζεις μόνη σου τον πόνο στο γόνατο. Ο γιατρός μπορεί να σε βοηθήσει με συμβουλές για την καθημερινότητα και να συνταγογραφήσει ειδικά φάρμακα που θα σε ανακουφίσουν. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i