Η Christina Applegate έγινε 50 και μιλά για τη νόσο που την ταλαιπωρεί

Λίγες μέρες πριν, η 50χρονη πλέον πρωταγωνίστρια, μίλησε για την πολλαπλή σκλήρυνση, τη νόσο με την οποία διαγνώστηκε. Στόχος της, η ενδυνάμωση της ίδιας αλλά και όλων όσοι πάσχουν από την ασθένεια αυτή.

christina applegate instagram

"Ναι. Έγινα 50 σήμερα. Και έχω σκλήρυνση κατά πλάκας. Σήμερα ήταν μια δύσκολη μέρα. Στέλνω σε όλους σας πολλή αγάπη αυτή τη μέρα. Πολλοί πονάνε σήμερα, και σας σκέφτομαι. Μακάρι να βρούμε τη δύναμη να σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά. Το δικό μου αυτή τη στιγμή είναι στο μαξιλάρι μου. Μα προσπαθώ", τουίταρε η Christina Applegate.

Η ηθοποιός είχε μιλήσει πρώτη φορά τον Αύγουστο για τη διάγνωση με πολλαπλή σκλήρυνση, ενώ έχει υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή το 2008. 

Τι είναι η πολλαπλή σκλήρυνση;

Είναι μια χρόνια, νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Στην Ελλάδα προσβάλει περίπου 12.000 συμπολίτες μας. H πιο συχνή μορφή της είναι η υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση, που αφορά το 80%-85% όλων των περιπτώσεων. ΔΕΝ είναι κληρονομική νόσος και ΔΕΝ είναι θανατηφόρα, καθώς οι μελέτες δείχνουν πως οι ασθενείς που πάσχουν από πολλαπλής σκλήρυνσης έχουν σχεδόν το ίδιο προσδόκιμο επιβίωσης με τους ανθρώπους που δεν πάσχουν.

Διαβάστε Επίσης

Ποια είναι τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης;

Τα νευρολογικά συμπτώματα ποικίλουν και διαφέρουν σε ένταση. Κάθε ασθενής μπορεί να εμφανίσει εντελώς διαφορετικά συμπτώματα. Αρκετά συνηθισμένα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι η αδυναμία ή το μούδιασμα σε ένα χέρι ή σε ένα πόδι, η θολή όραση, η διπλωπία, ο ίλιγγος ή και η αστάθεια στο βάδισμα. Η διάγνωση γίνεται μόνο από νευρολόγο, ο οποίος συστήνει μαγνητική τομογραφία και ελέγχει παράλληλα την κλινική εικόνα του ασθενή. Αμέσως μετά τη διάγνωση ο νευρολόγος θα αποφασίσει αν είναι απαραίτητο να αρχίσει η θεραπεία και πότε.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i