Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της Όμικρον;

Πιο ήπια φαίνεται πως είναι τα συμπτώματα της Όμικρον, αλλά μπορεί εύκολα να μας ξεγελάσει ως ένα "απλό" κρυολόγημα.

κρυολόγημα ίωση χειμώνας ιώσεις istock

Η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού είναι αυτές τις μέρες το κεντρικό θέμα συζήτησης σε όλη την Ευρώπη - και όχι μόνο. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε πολλές πληροφορίες για το κατά πόσο όσοι κολλήσουν νοσούν πιο βαριά συγκριτικά με τη Δέλτα, ωστόσο τα πρώτα νέα μάλλον είναι ενθαρρυντικά. 

Τι λένε οι ειδικοί για το αν είναι πιο βαριά ή όχι από την Δέλτα

Σύμφωνα με τους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκα Μαγιορκίνη και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ) , πλέον έχουμε στοιχεία που συγκλίνουν στο ότι η Όμικρον έχει αρκετά μικρότερη νοσηρότητα από ότι τα προηγούμενα στελέχη. "Τα στοιχεία συγκλίνουν ότι η Όμικρον έχει σημαντικά μειωμένη βαρύτητα λοίμωξης, χωρίς ωστόσο να μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για την πίεση που θα προκαλέσει το στέλεχος στα συστήματα υγείας εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητάς του. Ένα άλλο βασικό στοιχείο που λείπει από τις αναλύσεις είναι η εκτίμηση της θνητότητας του στελέχους, κάτι που θα χρειαστούμε περίπου 1 μήνα ακόμα για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα".

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της Όμικρον;

Αν και υπάρχουν λεπτές διαφορές μεταξύ του πιο πρόσφατου στελέχους κοροναϊού και των προηγούμενων, μέχρι στιγμής τα σημάδια μόλυνσης που παρουσιάζει η νέα παραλλαγή μοιάζουν αρκετά. Στην αρχή, πάντως, μοιάζουν περισσότερο με τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος με αποτέλεσμα να μην μας ανησυχούν τόσο. Μπορεί όμως, αν δεν δώσουμε την απαραίτητη προσοχή, η επιδείνωση στη συνέχεια να είναι ραγδαία.

"Υπάρχει πιθανώς μια τεράστια αλληλεπικάλυψη μεταξύ της Omicron και των προηγούμενων παραλλαγών, επειδή ουσιαστικά κάνουν το ίδιο πράγμα", είπε ο Δρ. Otto O. Yang, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, Σχολή David Geffen. Φάρμακο. "Αν και υπάρχουν διαφορές, είναι πιθανώς αρκετά λεπτές".

Διαβάστε Επίσης

Οι έρευνες στη Βρετανία δείχνουν ότι ενώ τα συμπτώματα για τον Covid-19 για κάποιον που είχε μολυνθεί με το στέλεχος Δέλτα εμφανίζονται μεταξύ πέντε και 14 ημερών από τη μέρα μόλυνσης, τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον μπορεί να εμφανιστούν νωρίτερα.

Τα 5 κύρια συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν 48 ώρες από τη μόλυνση με Όμικρον:

  • ρινική καταρροή
  • ξηρό λαιμό
  • πονοκέφαλο
  • κόπωση
  • φτέρνισμα

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως ακόμη και με αυτά τα "κοινά" συμπτώματα είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση της ταχύτατης εξάπλωσης της Όμικρον να κάνουμε χωρίς καθυστέρηση rapid τεστ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i