Απρόσμενα (ή όχι και τόσο) πράγματα που μπορούν να βλάψουν τα νεφρά μας

Oι λιγότερο γνωστοί παράγοντες "κόκκινο πανί" για τα νεφρά.

kidneys woman iStock

Σε γενικές γραμμές, είναι γνωστοί οι παράγοντες "κόκκινο πανί" για τα νεφρά και την εύρυθμη λειτουργία τους.

Υπάρχουν όμως και μερικοί λιγότερο γνωστοί που μπορούν να αποδειχθούν εξίσου επιβλαβείς, όπως αυτοί που ακολουθούν:

Υπερβολικά πολλή πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για μια υγιεινή διατροφή, αλλά αν τα νεφρά δεν λειτουργούν κανονικά, η υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί να τα επιβαρύνει. Ένας γιατρός θα συμβουλεύσει τον πελάτη του σχετικά με το αν χρειάζεται να τρώει μόνο μικρές μερίδες διαφορετικών τύπων πρωτεΐνης. Τα αυγά, τα ψάρια, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί είναι όλες καλές πηγές.

Αλάτι

Σε ορισμένους ανθρώπους, το πολύ αλάτι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να επιταχύνει τη νεφρική βλάβη. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πέτρες στα νεφρά, οι οποίες είναι πιθανό να προκαλέσουν ναυτία, έντονο πόνο και πρόβλημα στην ούρηση.

Διαβάστε Επίσης

Κάπνισμα

Το κάπνισμα όχι μόνο μπορεί να επιδεινώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον διαβήτη τύπου 2 - τις δύο κύριες αιτίες της νεφρικής νόσου, αλλά και να επηρεάσει τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τους. Επίσης, επιβραδύνει τη ροή του αίματος στα νεφρά και μπορεί να προκαλέσει νεφρικά προβλήματα σε άτομα που έχουν ήδη νεφρική νόσο.

Αλκοόλ

Οι βαριά και χρόνια πότες είναι πιθανό να έχουν αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου. Όμως, και μια απλή "κραιπάλη αλκοόλ" (περισσότερα από τέσσερα ή πέντε ποτά σε λιγότερο από 2 ώρες) μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει οξεία νεφρική βλάβη. Αυτό δύναται να οδηγήσει σε σοβαρή νεφρική βλάβη και να χρειαστεί αιμοκάθαρση. Ένα πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η αιμοκάθαρση αποτελεί συνήθως μια σπάνια επιλογή για τους όσους πίνουν πολύ.

Αναψυκτικά

Όσοι πίνουν δύο ή περισσότερα αναψυκτικά διαίτης την ημέρα, μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν νεφρική νόσο.

Αφυδάτωση

Τα νεφρά χρειάζονται νερό για να λειτουργούν σωστά. Όσοι δεν πίνουν αρκετό νερό - ειδικά αν αυτό συμβαίνει συχνά - μπορεί να έχουν μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας να πάθουν βλάβη στα νεφρά. Πώς μπορούν να καταλάβουν αν πίνουν όσο νερό χρειάζονται; Τα ούρα τους θα πρέπει να είναι ανοιχτοκίτρινα.

Διαβάστε Επίσης

Φάρμακα κατά του πόνου

Η λήψη μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων κατά του πόνου που χορηγούνται χωρίς συνταγή (πχ ακεταμινοφαίνη, ασπιρίνη, ναπροξένη και ιβουπροφαίνη) σε τακτική βάση ή του συνταγογραφούμενο φαρμάκου σελεκοξίμπη, μπορεί να βλάψουν τα νεφρά. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να υποφέρουν οι άνθρωποι από τον πόνο, καθώς ο γιατρός τους θα είναι σε θέση να τους προτείνει κάποια άλλη επιλογή.

Παράνομες ουσίες

Η χρήση κοκαΐνης, ηρωίνης ή μεθαμφεταμίνης (που σίγουρα δεν είναι καλή ιδέα για πολλούς λόγους) μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά με διάφορους τρόπους. Ορισμένα από αυτά τα ναρκωτικά είναι πιθανό επίσης να οδηγήσουν σε υψηλή αρτηριακή πίεση - μία από τις κύριες αιτίες νεφρικής νόσου.

Υπερβολική προπόνηση

Η πολύ σκληρή προπόνηση για πολύ καιρό μπορεί να προκαλέσει ραβδομυόλυση, μια κατάσταση κατά την οποία ο κατεστραμμένος μυϊκός ιστός διασπάται πολύ γρήγορα. Αυτό ρίχνει στο αίμα ουσίες που μπορούν να βλάψουν τα νεφρά και να τα κάνουν να δυσλειτουργούν.

Για αυτό δεν πρέπει οι άνθρωποι να το παρακάνουν, αλλά να αυξάνουν σταδιακά τις προπονήσεις τους, χωρίς να τις κάνουν ξαφνικά πιο έντονες. Αν μπορούν καλό είναι να αποφεύγουν να γυμνάζονται σε υψηλή θερμοκρασία και υγρασία και να επισκέπτονται τον γιατρό τους εάν έχουν μυϊκό πόνο και σκουρόχρωμα ούρα.

Στεροειδή Bodybuilding

Μερικοί άνθρωποι παίρνουν αναβολικά στεροειδή - φάρμακα που λειτουργούν όπως η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη - για να αποκτήσουν μεγάλους μύες. Ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν έτσι ουλές στα μέρη των νεφρών που φιλτράρουν το αίμα τους. Αυτό μπορεί να κάνει τα μέρη του σώματός τους να πρηστούν, να τους κάνει να χάσουν πρωτεΐνες από το αίμα και να προκαλέσει υψηλή χοληστερόλη.

Φάρμακα για την καούρα

Τα φάρμακα που ονομάζονται αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPI), τα οποία μειώνουν το οξύ του στομάχου, μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στα νεφρά όσων τα παίρνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η λήψη πολλών PPIs μπορεί επίσης να καταστήσει πιο πιθανό να πάθουν μακροχρόνια νεφρική νόσο. Εάν ανησυχούν, μπορούν να ρωτήσουν τον γιατρό τους εάν ένα άλλο είδος φαρμάκου για την καούρα μπορεί να είναι καλύτερο για εκείνους.

Στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα

Όταν κάποιοι έχουν αυτή τη λοίμωξη, το σώμα τους παράγει πρωτεΐνες που ονομάζονται αντισώματα για να την καταπολεμήσει. Τα επιπλέον αυτά αντισώματα μπορεί να εγκατασταθούν στα νεφρά τους και να προκαλέσουν φλεγμονή. Συνήθως δεν διαρκεί πολύ, αλλά η βλάβη των νεφρών μπορεί να είναι μόνιμη για ορισμένους ανθρώπους. Όσοι νομίζουν ότι έχουν στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, πρέπει να επισκεφθούν το συντομότερο δυνατό τον γιατρό τους.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i