For The Love of Honey: 7 μοναδικά οφέλη του μελιού για την υγεία

Το μέλι είναι εύκολο να προστεθεί στη διατροφή μας και οι λόγοι για να το προσθέσουμε στο καλάθι των αγορών μας είναι ζωτικής σημασίας.

honey iStock

Το μέλι είναι το υγρό που φτιάχνουν οι μέλισσες από φυτικό νέκταρ. Αγαπημένο παγκοσμίως για τη γλυκύτητα και το βάθος της γεύσης του, χρησιμοποιείται σε πολλά φαγητά και συνταγές. Η μυρωδιά, το χρώμα και η γεύση του μελιού ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο των λουλουδιών από τα οποία είναι φτιαγμένο, επομένως υπάρχουν αμέτρητες διαθέσιμες ποικιλίες.

Το μέλι έχει μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία και παίζει ρόλο σε πολλές οικιακές θεραπείες και θεραπείες εναλλακτικής ιατρικής.

Διαβάστε Επίσης

Ακολουθούν 7 μοναδικά οφέλη του μελιού για την υγεία

1. Περιέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών

Μία κουταλιά της σούπας (20 γραμμάρια) μέλι περιέχει:

  • Θερμίδες: 61
  • Λίπος: 0 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 0 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 17 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 0 γραμμάρια
  • Ριβοφλαβίνη: 1% της Ημερήσιας Αξίας (DV)
  • Χαλκός: 1% της Ημερήσιας Αξίας (DV)

Το μέλι είναι ουσιαστικά καθαρή ζάχαρη, χωρίς λιπαρά και μόνο ίχνη πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Περιέχει μικρές ποσότητες ορισμένων θρεπτικών συστατικών, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως δεν καταναλώνουν αρκετό μέλι ώστε να είναι μια σημαντική διατροφική πηγή βιταμινών και μετάλλων.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το μέλι είναι πλούσιο σε φυτικές ενώσεις που προάγουν την υγεία, γνωστές ως πολυφαινόλες.

2. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το μέλι υψηλής ποιότητας -το οποίο είναι ελάχιστα επεξεργασμένο, μη θερμαινόμενο και φρέσκο- περιέχει πολλές σημαντικές βιοδραστικές φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά, όπως φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα. Οι πιο σκούρες ποικιλίες τείνουν να προσφέρουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τις πιο ανοιχτόχρωμες ποικιλίες.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) στο σώμα μας, τα οποία μπορούν να συσσωρευτούν στα κύτταρα και να προκαλέσουν βλάβη. Αυτή η βλάβη μπορεί να συμβάλει σε καταστάσεις όπως η πρόωρη γήρανση, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Ως εκ τούτου, πολλά από τα οφέλη του μελιού για την υγεία αποδίδονται στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά.

3. Καλύτερα για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από την κανονική ζάχαρη

Όταν πρόκειται για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, το μέλι μπορεί να προσφέρει κάποια ελαφρά οφέλη έναντι της κανονικής ζάχαρης.

Αν και το μέλι αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας όπως κάνουν και άλλοι τύποι ζάχαρης, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από το μεταβολικό σύνδρομο και τον διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μέλι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι η καθημερινή πρόσληψη μελιού μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, ενώ το μέλι μπορεί να είναι ελαφρώς καλύτερο από την επεξεργασμένη ζάχαρη για άτομα με διαβήτη, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

4. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Το μέλι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Σύμφωνα με μελέτες, το μέλι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση των επιπέδων λίπους στο αίμα, στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού και στην πρόληψη του θανάτου υγιών κυττάρων.

Έρευνα που περιελάμβανε πάνω από 4.500 άτομα άνω των 40 ετών συσχέτισε τη μέτρια πρόσληψη μελιού με χαμηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες. Επιπλέον, το ακατέργαστο μέλι περιέχει συνήθως πρόπολη η οποία μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Αξίζει να αναφερθεί πως δεν υπάρχει διαθέσιμη μακροπρόθεσμη ανθρώπινη μελέτη για το μέλι και την υγεία της καρδιάς. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των επιδράσεων του μελιού σε αυτό το θέμα.

5. Προωθεί την επούλωση εγκαυμάτων και πληγών

Η τοπική θεραπεία με μέλι έχει χρησιμοποιηθεί για την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων από την αρχαία Αίγυπτο. Η πρακτική είναι ακόμα και σήμερα κοινή.

Μια ανασκόπηση 26 μελετών σχετικά με το μέλι και τη φροντίδα τραυμάτων το βρήκε πιο αποτελεσματικό στην επούλωση εγκαυμάτων και πληγών που έχουν μολυνθεί μετά από χειρουργική επέμβαση.

Το μέλι είναι επίσης μια αποτελεσματική θεραπεία για τα έλκη των ποδιών που σχετίζονται με τον διαβήτη, τα οποία είναι σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό.

Μια μελέτη που περιελάμβανε άτομα με έλκη ποδιών που σχετίζονται με διαβήτη ανέφερε ποσοστό επιτυχίας 43,3% με το μέλι ως θεραπεία πληγών. Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι θεραπευτικές δυνάμεις του μελιού προέρχονται από τις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία άλλων δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση και οι βλάβες του έρπητα.

Διαβάστε Επίσης

6. Μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή του βήχα στα παιδιά

Ο βήχας είναι ένα κοινό πρόβλημα σε παιδιά με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Αυτές οι λοιμώξεις μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο και την ποιότητα ζωής τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.

Ωστόσο, τα κοινά φάρμακα για τον βήχα δεν είναι πάντα αποτελεσματικά και μπορεί να έχουν παρενέργειες. Είναι ενδιαφέρον ότι το μέλι μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση, με στοιχεία που δείχνουν ότι είναι μια αποτελεσματική επιλογή θεραπείας.

Μια ανασκόπηση πολλών μελετών για το μέλι και τον βήχα σε παιδιά διαπίστωσε ότι το μέλι φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό από τη διφαινυδραμίνη για τα συμπτώματα του βήχα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας του βήχα.

Μια άλλη ανασκόπηση σημείωσε ότι μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου στα παιδιά με βήχα, καθώς και στους γονείς τους. Επιπλέον, σε αντίθεση με ορισμένα φάρμακα για τον βήχα, το μέλι δεν έχει παρενέργειες.

7. Εύκολη προσθήκη στη διατροφή σας

Το μέλι είναι εύκολο να προστεθεί στη διατροφή μας.

Για να πάρουμε μια μικρή ώθηση σε αντιοξειδωτικά από το μέλι, μπορούμε να το χρησιμοποιήσετε με όποιον τρόπο θα χρησιμοποιούσαμε συνήθως τη ζάχαρη. Είναι εξαιρετικό για να γλυκάνουμε το γιαούρτι, τον καφέ ή το τσάι. Μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική.

Ως σπιτική θεραπεία, μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας σε ελαφρά εγκαύματα ή πληγές ή να χορηγηθεί από το στόμα για τον βήχα.

Συμπερασματικά

Το μέλι προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία χάρη στις ευεργετικές ενώσεις που περιέχει, όπως αντιοξειδωτικά και πρόπολη.

Είναι μια εξαιρετική εναλλακτική της ζάχαρης, αλλά θα πρέπει να το καταναλώνουμε με μέτρο, καθώς εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν ζάχαρη στο σώμα μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i