Έχεις κουρασμένα μάτια; Να πώς θα τα ανακουφίσεις

Screen Breaks, προπόνηση ματιών και άλλες τεχνικές που θα σε βοηθήσουν.

tired eyes iStock

Τα κουρασμένα μάτια είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για το οποίο σπάνια μιλάμε καθώς με τους ρυθμούς της καθημερινότητας έχουμε συνηθίσει αυτή την άβολη συνθήκη. Ακολουθούν κάποια πολύτιμα tips ανακούφισης που δεν απαιτούν κόπο και με τα οποία θα δεις τεράστια διαφορά. 

Εφαρμογή μιας ζεστής πετσέτας

Δοκίμασε μια πετσέτα εμποτισμένη με ζεστό νερό στα κουρασμένα, πονεμένα μάτια σου. Οι ζεστές κομπρέσες μπορούν να:

  • Προσθέσουν υγρασία
  • Ανακουφίσουν τον πόνο
  • Αυξήσουν τη ροή του αίματος
  • Χαλαρώσουν τους μυϊκούς σπασμούς

Πλύνε τα χέρια σου πριν ξεκινήσεις για να μην εισχωρήσουν βακτήρια στα μάτια σου. Βούτηξε την πετσέτα σου σε νερό που έχεις βράσει (για να την αποστειρώσεις). Στη συνέχεια, αφού η θερμοκρασία γίνει χλυαρή βάλε τη στα μάτια σου για 5-10 λεπτά.

Προσαρμογή των φώτων (και στις συσκευές) 

Διαφορετικές εργασίες απαιτούν διαφορετικούς τύπους φωτός. Ενώ παρακολουθείς τηλεόραση, είναι πιο εύκολο για τα μάτια σου να διατηρείς το δωμάτιο σε χαμηλό φωτισμό. Όταν διαβάζεις, βάλε το φως προς τη σελίδα, μακριά από τα μάτια σου. Στις ψηφιακές οθόνες, προσάρμοσε τη φωτεινότητα ώστε να ταιριάζει με τον φωτισμό γύρω σου. Επίσης, προσάρμοσε την αντίθεση της οθόνης, ώστε τα μάτια σου να μην κουράζονται.

Διαβάστε Επίσης

Γυαλιά υπολογιστών

Με αυτά τα συνταγογραφούμενα γυαλιά, τα μάτια σου μπορούν να εστιάσουν σε απόσταση από την οθόνη του υπολογιστή. Αυτή η απόσταση είναι περίπου 20-26 ίντσες από το πρόσωπό σου. Στο ίδιο μοτίβο και η επιλογή των σωστών φακών επαφής που θα σε βοηθήσουν να νιώθεις άνεση στα μάτια σου όταν χρησιμοποιείς τον υπολογιστή. 

Αλλαγή της ρύθμισης του υπολογιστή 

Μικρές τροποποιήσεις μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στα μάτια σου. Βεβαιώσου ότι η οθόνη σου βρίσκεται περίπου στο μήκος του βραχίονα (20-26 ίντσες) μακριά από το πρόσωπό σου. Το κέντρο της οθόνης πρέπει να είναι ελαφρώς κάτω από το επίπεδο των ματιών (4-5 ίντσες). Αυτό που θα βοηθήσει είναι να έχεις μια καρέκλα που να μπορείς να την μετακινείς πάνω και κάτω. Προσάρμοσε επίσης το μέγεθος του κειμένου .

Φακελάκια τσαγιού

Τα φακελάκια τσαγιού είναι καλά για κάτι περισσότερο από ένα ζεστό ρόφημα. Λειτουργούν επίσης ως χαλαρωτική κρύα κομπρέσα για τα μάτια. Αφού φτιάξεις χαμομήλι ή κανονικό τσάι, βάλε τα σακουλάκια σε ένα καθαρό δοχείο στο ψυγείο. Μόλις κρυώσουν, βάλε τα στα βλέφαρά σου για να ξεκουράσουν τα μάτια σου και να μειώσουν το πρήξιμο. Βεβαιώσου ότι έχεις πλύνει καλά το πρόσωπο και τα χέρια σου.

Ασκήσεις για τα μάτια

Τα μάτια έχουν μύες και μπορούν επίσης να επωφεληθούν από μια προπόνηση. Δοκίμασε αυτό: Κράτησε το δάχτυλό σου λίγα εκατοστά από τα μάτια σου και εστίασε σε αυτό. Έπειτα, εστίασε πολύ μακριά και μετά πάλι στο δάχτυλό σου. Επανάλαβε μερικές φορές. Ή, κλείσε τα μάτια σου, "κοίτα" προς τα πάνω και μετά προς τα κάτω. Κοιτάξτε δεξιά και μετά αριστερά. Αυτές οι ασκήσεις μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση της κόπωσης των ματιών. 

Screen Breaks

Οι ειδικοί λένε ότι όταν χρησιμοποιείς μια ψηφιακή συσκευή, θα πρέπει να κάνεις τακτικά διαλείμματα οθόνης. Συνιστούν τον κανόνα 20-20-20. Κάντε ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων για να κοιτάξετε κάτι 20 μέτρα μακριά κάθε 20 λεπτά. Μια άλλη συμβουλή: για κάθε 2 ώρες οθόνης, ξεκουράζεις τα μάτια σου για 15 λεπτά.

Βελτίωση της ποιότητας του αέρα 

Όταν τα μάτια σου είναι στεγνά, τα αισθάνεσαι πιο κουρασμένα. Χρησιμοποίησε έναν υγραντήρα για να προσθέσεις υγρασία στον αέρα και τα μάτια σου. Ένα επίπεδο υγρασίας τουλάχιστον 45% είναι το καλύτερο. Επίσης, ρύθμισε τον θερμοστάτη ή απομακρύνσου από αεραγωγούς, ώστε να μην φυσάει ξηρός αέρας στο πρόσωπό σου. Εάν καπνίζεις, σκέψου σοβαρά να το κόψεις.

Διαβάστε Επίσης

Τεχνητά ή αληθινά δάκρυα

Οι οφθαλμικές σταγόνες που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή ή με συνταγή ανακουφίζουν από τα ξηρά, κουρασμένα μάτια. Χρησιμοποίησέ τις ακόμα και όταν τα μάτια σου αισθάνονται καλά για να τα διατηρήσεις ενυδατωμένα και να αποτρέψεις την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων. Ή, αν προτιμάς να δημιουργήσεις φυσικά δάκρυα, θυμήσου να ανοιγοκλείνεις τα μάτια πιο συχνά, ειδικά όταν βρίσκεσαι σε ψηφιακή συσκευή. Συνήθως ανοιγοκλείνουμε 15 φορές σε ένα λεπτό. Αλλά όταν είμαστε σε υπολογιστή, το νούμερο αυτό πέφτει σε 5-7 φορές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i