Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των διαταραχών προσωπικότητας;

Τα στοιχεία των δυσλειτουργικών προτύπων συμπεριφοράς και οι επιπτώσεις στη διαπροσωπική επικοινωνία.

διαταραχή iStock

Ως Διαταραχές Προσωπικότητας ορίζονται μία ομάδα ψυχικών διαταραχών, κατά τις οποίες ακολουθείται ένα μη φυσιολογικό μοτίβο σκέψης, λειτουργίας και συμπεριφοράς. Με λίγα λόγια, ένα άτομο που διαγιγνώσκεται με διαταραχή προσωπικότητας δυσκολεύεται να αντιληφθεί και να μπορεί να σχετιστεί με καταστάσεις και ανθρώπους, πράγμα που οδηγεί σε προβλήματα που παρατηρούνται σε σχέσεις και κοινωνικές δραστηριότητες. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι διαταραχές προσωπικότητας αποτελούν, ίσως, την πιο συχνή ψυχιατρική διάγνωση, η οποία συνδέεται άμεσα με τα προβλήματα στη διαπροσωπική επικοινωνία και στην έκφραση των συναισθημάτων. 

Συνήθως, τα συμπτώματα των διαταραχών αυτών εμφανίζονται κατά την εφηβεία ή στην αρχή της ενηλικίωσης, παρ'όλ'αυτά ενδέχεται να μεσολαβήσουν αρκετά χρόνια, μέχρι ο ασθενής να το συνειδητοποιήσει και να απευθυνθεί σε ειδικό. 

Βασικά χαρακτηριστικά

Οι διαταραχές προσωπικότητας χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, στις οποίες εντοπίζονται τα παρακάτω βασικά χαρακτηριστικά:

Παρανοειδής Διαταραχή Προσωπικότητας: Σε αυτή την κατηγορία εντοπίζουμε τα χαρακτηριστικά της εκδικητικότητας και της ψυχρότητας, όπως και πρότυπα υπερβολικής καχυποψίας και απουσία εμπιστοσύνης προς τους άλλους.

Σχιζοειδής Διαταραχή Προσωπικότητας: Άτομα που διαγιγνώσκονται με αυτή τη διαταραχή, συνήθως εμφανίζουν έλλειψη ενδιαφέροντος και κινήτρου για τις κοινωνικές σχέσεις, ενώ δυσκολεύονται στο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. 

Σχιζότυπη Διαταραχή Προσωπικότητας: Το προφίλ ενός ατόμου με σχιζότυπη διαταραχή χαρακτηρίζεται από δυσκολία στη σύναψη κοινωνικών σχέσεων, παρουσιάζοντας ψυχρή και συχνά εκδικητική συμπεριφορά. 

Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας: Όπως μαρτυρά και ο τίτλος, τα άτομα αυτά έχουν δυσλειτουργική και συχνά παρορμητική συμπεριφορά, προσπαθώντας να παραβιάσουν τα δικαιώματα των άλλων με αυταρχικό τρόπο, χωρίς να γνωρίζουν το τι σημαίνει η ενσυναίσθηση.

Οιστριονική Διαταραχή Προσωπικότητας: Σε ό,τι αφορά τη μορφή αυτή, τα άτομα εκφράζουν τα συναισθήματά τους με δραματικό τρόπο, αναζητώντας συνεχώς την προσοχή των άλλων. Ειδικότερα, η διαταραχή αυτή διαγιγνώσκεται σπάνια, ενώ συνήθως δεν έχει αυτοκαταστροφικές επιπτώσεις. 

Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας: Τα άτομα αυτά έχουν έντονο το αίσθημα του μεγαλείου και αποζητούν τον θαυμασμό των άλλων. Η διαταραχή αυτή εμφανίζει, επίσης, στοιχεία που συναντάμε και στην αντικοινωνική συμπεριφορά, όπως ψυχρότητα και αυταρχικότητα. 

Αποφευκτική Διαταραχή Προσωπικότητας: Όπως εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε από τον τίτλο, τα άτομα αυτά εμφανίζουν ανασταλτικές συμπεριφορές που σχετίζονται με την κοινωνική έκθεση, όπως και ακραίες ευαισθησίες σε ό,τι αφορά τις αρνητικές κριτικές. 

Εξαρτητική Διαταραχή Προσωπικότητας: Τα άτομα με τη συγκεκριμένη διαταραχή παρουσιάζουν υπερβολική ανάγκη να λαμβάνουν φροντίδα και προσοχή από τους άλλους, όπως και να υποτάσσονται σε αυτούς. 

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή προσωπικότητας: Τα χαρακτηριστικά που παρατηρούνται στη μορφή αυτής της διαταραχής αποτελούν η τελειομανία, η έλλειψη ευελιξίας, η ακραία προσκόλληση προς τους κανόνες, ανάγκη για άσκηση ελέγχου, όπως και δυσκολία στην έκφραση των συναισθημάτων. Έρευνες έχουν δείξει πως σε επίπεδο δουλειάς, τα άτομα αυτά έχουν τη δυνατότητα να διαπρέψουν, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. 

Πώς η απώλεια (ναι, και ένας χωρισμός) μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας

Οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας: Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i