Τι είναι η νόσος των λεγεωναρίων;

Η κατάσταση αυτή έχει συνδεθεί με τη χρήση των κλιματιστικών, και για την ακρίβεια με την κακή τους συντήρηση. Ωστόσο δεν είναι τα κλιματιστικά ο μοναδικός πιθανός "ένοχος".

κλιματιστικό ζέστη καύσωνας σπίτι istock

Η νόσος των λεγεωναρίων προκαλείται από τη λοίμωξη με ένα βακτήριο που ζει σε λιμνάζοντα νερά. Το βακτήριο αυτό ανήκει στο γένος Legionellae γι’ αυτό και η νόσος επιστημονικά αποκαλείται λεγιονέλλωση. Όπως διαβάζουμε στις σχετικές πληροφορίες του ΕΟΔΥ, υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη λεγιονέλλας, από τα οποία τα 28 έχουν συσχετισθεί με νόσηση στον άνθρωπο με συχνότερο τη Legionella pneumophila. Η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει δύο βασικές μορφές νόσου. Η μία είναι ο πυρετός Pontiac, που αποτελεί αυτοπεριοριζόμενη λοίμωξη που τα συμπτώματά της μοιάζουν με γρίπη και η δεύτερη είναι η νόσος των λεγεωναρίων, που εκδηλώνεται κυρίως ως πνευμονία και είναι δυνητικά θανατηφόρος περίπου στο 5-30% των κρουσμάτων.

Διαβάστε Επίσης

Πού βρίσκεται το βακτήριο της νόσου των λεγεωναρίων

Πρόκειται για ένα βακτήριο που βρίσκεται συχνά στη φύση και στα περισσότερα συστήματα νερού. Πιο συχνά θα το βρούμε σε συστήματα ύδρευσης, στο δίκτυο παροχής ζεστού και κρύου νερού. Η ιδανική θερμοκρασία νερού για να αναπτυχθεί είναι στους 20 – 45ο C. Συχνά το βακτήριο αυτό αναπτύσσεται σε σωλήνες που δεν έχουν συχνή ή καθόλου ροή νερού, π.χ. σε μια ξενοδοχειακή μονάδα ή ενοικιαζόμενα που τα δωμάτια δεν χρησιμοποιούνται συχνά.

Άλλες πιθανές πηγές μόλυνσης είναι οι παρακάτω:

  • Συστήματα παροχής κρύου – ζεστού νερού (ντούς)
  • Πύργοι ψύξης συστημάτων κλιματισμού
  • Δεξαμενές αποθήκευσης νερού
  • Θερμές ιαματικές πηγές
  • Ιαματικά λουτρά
  • Κολυμβητικές δεξαμενές (ιδίως εκείνες όπου το νερό είναι ζεστό και διακινείται)
  • Σιντριβάνια
  • Υγραντήρες ατμόσφαιρας και αναπνευστικές συσκευές που λειτουργούν με νερό βρύσης

Πώς μεταδίδεται

Η μετάδοση γίνεται αερογενώς με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων (αεροζόλ, ντους). Ωστόσο δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο χρόνος επώασης

Για τον πυρετό Pontiac τα συμπτώματα ξεκινούν σε 3-5 ημέρες (συνήθως 24-48 ώρες) και για τη νόσο λεγεωναρίων σε 2-10 ημέρες (συνήθως 5-6 ημέρες).

Ποιοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;

Όλοι οι άνω των 50 ετών, οι καπνιστές, όσοι παίρνουν αγωγή με κορτικοστεροειδή, όσοι πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νεοπλασματικά νοσήματα και νεφρική ανεπάρκεια,όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων και άτομα με εξασθενημένο και ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i