Φούσκωμα, πονόκοιλος, δυσπεψία: Πριν μάθεις να τα αντιμετωπίζεις, μάθε πώς λειτουργεί το πεπτικό σου

Τα παραπάνω είναι τα πιο συχνά προβλήματα που έχουμε με το έντερο και με το πεπτικό μας σύστημα. Μάθε που οφείλονται και πώς θα τα αντιμετωπίσεις.

Φούσκωμα iStock

Από τα ενοχλητικά αέρια μέχρι την ανυπόφορη καούρα, όλες –άλλη περισσότερο, άλλη λιγότερο– εμφανίζουμε πεπτικά προβλήματα σε κάποια φάση της ζωής μας. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικές απλές λύσεις για πολλά από τα... πεπτικά προβλήματά σου. Σήμερα θα μάθεις τι προκαλεί τη δυσφορία σου, πώς να αποτρέψεις και να διαχειριστείς τα προβλήματα στο έντερο, ποιες ερωτήσεις να κάνεις στον φαρμακοποιό σου και πότε να επισκεφθείς έναν γιατρό.

Πώς λειτουργεί το πεπτικό σύστημα;

Μπορεί να φαίνεται ότι η πέψη συμβαίνει μόνο στο στομάχι σου, αλλά είναι μια μακρά διαδικασία που περιλαμβάνει πολλά όργανα. Μαζί σχηματίζουν το πεπτικό σύστημα. Η πέψη αρχίζει στο στόμα, όπου το σάλιο αρχίζει να διασπά την τροφή όταν μασάς. Όταν καταπίνεις, η τροφή μετακινείται στον οισοφάγο, τον σωλήνα που συνδέει τον λαιμό με το στομάχι. Οι μύες στον οισοφάγο σπρώχνουν το φαγητό προς τα κάτω σε μια βαλβίδα στο κάτω μέρος του οισοφάγου, η οποία ανοίγει για να αφήσει την τροφή στο στομάχι. Το στομάχι διασπά την τροφή χρησιμοποιώντας οξέα. Στη συνέχεια η τροφή μετακινείται στο λεπτό έντερο. Εκεί οι πεπτικοί χυμοί από διάφορα όργανα, όπως το πάγκρεας και η χοληδόχος κύστη, προχωρούν ακόμα περισσότερο τη διάσπαση και πραγματοποιείται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Ό,τι απομένει προχωρά στο παχύ έντερο. Το παχύ έντερο απορροφά νερό. Τα απόβλητα στη συνέχεια μετακινούνται έξω από το σώμα μέσω του ορθού και του πρωκτού. Σε όλη αυτή τη διαδρομή προβλήματα στην πέψη μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο.

Οι αλλαγές που θα σε βοηθήσουν

Τα πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, η καούρα και το φούσκωμα, είναι πολύ συχνά και συνήθως αντιμετωπίζονται με αλλαγή του τρόπου ζωής και φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής που μπορείς να αγοράσεις χωρίς ιατρική συνταγή από φαρμακείο. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα προβιοτικά. Αυτά τα συμπληρώματα περιέχουν "φιλικά" βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη. Εκτός από τα δισκία ή τις σκόνες που συνήθως ρίχνεις στο φαγητό, τροφές όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο περιέχουν προβιοτικά και καλό είναι να τα εντάξεις στη διατροφή σου.

Πότε να επισκεφθείς τον γιατρό

Τα προβλήματα και οι ενοχλήσεις της πέψης συνήθως υποχωρούν από μόνα τους, αλλά όταν βλέπεις ότι δεν υπάρχουν σημάδια υποχώρησης, αυτό μπορεί να γίνει ένδειξη σοβαρής ασθένειας. Τα παρακάτω πέντε συμπτώματα δείχνουν ότι πρέπει να κλείσεις ραντεβού αμέσως με έναν γιατρό:
▶ Ξαφνική επίμονη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του εντέρου σου.
▶ Αιμορραγία κατά τις κενώσεις.
▶ Επιδείνωση της καούρας, δυσπεψίας ή πόνου στο στομάχι.
▶ Απώλεια βάρους απροσδόκητα.
▶ Δυσκολία στην κατάποση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i