#shapeawareness | Έχεις γεννηθεί ανάμεσα στο 1945 και 1980; Κάνε εξέταση για ηπατίτιδα C!

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας City Connect για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την ηπατίτιδα, ξεκινά ένα οδοιπορικό για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου σε 3 πόλεις της Βορείου Ελλάδας.

ηπατίτιδα istock

Η ιογενής ηπατίτιδα C είναι μια λοιμώδης νόσος του ήπατος και ευθύνεται κυρίως για την ανάπτυξη κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Εκτιμάται ότι το 2016, 399.000 άτομα στον κόσμο έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο αυτή. Αν και δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό της ηπατίτιδας C, οι νεότερες αντιϊικές θεραπείες μπορούν να θεραπεύσουν τον ιό σε περισσότερους από το 95% των ασθενών. Ως αποτέλεσμα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας από τη νόσο και ταυτόχρονα να συμβάλλουν στην εξάλειψη του ιού και τη – σταδιακή – εκρίζωση της νόσου στην κοινότητα. (WHO, Hepatitis C, Factsheet, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-c).

gilead

Μπορεί να εξαλειφθεί η ηπατίτιδα C; 

Η καταπολέμηση της ιογενούς ηπατίτιδας συμπεριλαμβάνεται στους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και η χρονολογία που έχει τεθεί ως όριο για να μην "ξαναακούσουμε" για τη νόσο είναι το 2030. Αν τα κράτη μέλη εφαρμόσουν τις οδηγίες του ΠΟΥ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε λιγότερο από μια δεκαετία θα είναι εφικτό οι περισσότεροι από 71 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με ηπατίτιδα C να διαγνωστούν και να ιαθούν. Ωστόσο, ο ετήσιος ρυθμός ατόμων που θεραπεύονται υπολείπεται κατά 50% έναντι των στόχων και ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων υπολείπεται κατά 60%. Είναι συνεπώς αναγκαία η ενεργοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με δράσεις σαν την πρωτοβουλία της City Connect.

Τι είναι το City Connect

Για τρίτη φορά η πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ηπατίτιδα, City Connect, ξεκινά ένα νέο οδοιπορικό που θα πραγματοποιηθεί από 14-17 Ιουνίου σε 3 πόλεις της βορείου Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Καβάλα, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη.

Μετά την υλοποίηση της δράσης στη Θεσσαλονίκη και στα Ιωάννινα, και με κεντρικό μήνυμα "Κάνε την εξέταση για την Ηπατίτιδα C τώρα", η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος (ΕΕΜΗ), o Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος Προμηθέας και η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences χαράσσουν αυτή τη φορά διαδρομή για τη βόρεια Ελλάδα και καλούν όλους τους πολίτες της Καβάλας, της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης που είναι γεννημένοι μεταξύ 1945 και 1980 να κάνουν την εξέταση για την ηπατίτιδα C ώστε αν χρειαστεί να κάνουν θεραπεία και να απαλλαχθούν από τον ιό.

Η πρωτοβουλία City Connect περιλαμβάνει μια πληθώρα δράσεων και "εργαλείων" για την πρόληψη της ύπουλης επιδημίας της ηπατίτιδας που οφείλεται στους ιούς της ηπατίτιδας B και C, σε μια ιδιαίτερη συγκυρία κατά την οποία βρισκόμαστε διαρκώς αντιμέτωποι με πολλές ιογενείς λοιμώξεις. Ανάμεσά τους είναι η δημιουργία Περιπτέρου σε κεντρική πλατεία της κάθε πόλης για την προβολή της εκστρατείας και τη διευκόλυνση της ενημέρωσης του γενικού κοινού. Μαζί θα υπάρχει κινητή μονάδα πραγματοποίησης προσυμπτωματικών ελέγχων (εξετάσεις ηπατίτιδας C και Β) σε χώρο παρακείμενο του περιπτέρου καθώς και επιστημονική εκδήλωση για τις ηπατίτιδες η οποία θα πραγματοποιείται το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας της δράσης ευαισθητοποίησης (περίπτερο) σε κάθε μια από τις πόλεις του City Connect. Στο νέο οδοιπορικό, η πρωτοβουλία City Connect θα σταθμεύσει στην Καβάλα, στις 15/6 (ώρα 11-2), στην πλατεία Ελευθερίας, στην Κομοτηνή, στις 16/6 (ώρα 11-2) στην πλατεία Ειρήνης και στην Αλεξανδρούπολη στις 17/6 (ώρα 11-2), στο πάρκο Εθνικής Ανεξαρτησίας.

gilead


 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i