Μπορούμε να φτερνιστούμε με ανοιχτά μάτια;

Τι απαντά η επιστήμη σχετικά με το φτέρνισμα;

φτέρνισμα istock

Δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε σένα, πάντως εγώ όταν φτερνίζομαι, θα μου συμβεί δύο-τρεις φορές απανωτά. Και κάθε φορά που θα φτερνιστώ, πάντα θα έχω τα μάτια μου κλειστά. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό; Άραγε μπορείς να φτερνιστείς με τα μάτια ανοιχτα; Σίγουρα υπάρχουν πολλά βίντεο στο διαδίκτυο που προσπαθούν να σε πείσουν πως συμβαίνει, ωστόσο είναι δυνατόν ή απλά πρόκειται για "ψεύτικα" φτερνίσματα;

Σύμφωνα με τη γιατρό, Purvi Parikh, που εξειδικεύεται στην ανοσολογία και τα αλλιεργόγονα μολυσματικών ασθενειών, ίσως το να φτερνιστείς με ανοιχτά τα μάτια είναι πιθανό να συμβεί. "Το φτέρνισμα είναι ένα αυτόνομο αντανακλαστικό που κλείνεις τα μάτια σου μαζί του. Είναι πιθανό να τα κρατήσεις ανοιχτά, όμως θα πρέπει να κάνει προσπάθεια για το καταφέρεις", εξηγεί η γιατρός.

Στην ουσία πρόκειται για μία αυτόματη ενέργεια, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αν προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα μάτια μας ανοιχτά, θα συμβεί κάτι κακό. Αντίθετα, το να προσπαθήσεις να κρατήσεις το φτέρνισμά σου, μπορεί να αποδειχθεί βλαβερό για την υγεία σου. Ειδικότερα, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αυτιά, ίλιγγο και τραυματισμό στο διάφραγμα. Και αυτό διότι, υπάρχει μία μεγάλη πίεση που συνοδεύεται με το φτέρνισμα, η οποία πρέπει να απελευθερωθεί. 

Για να επιστρέψουμε, όμως, στο ζήτημα με τα ανοιχτά μάτια και το φτέρνισμα, δεν υπάρχει κάποια απόλυτη απάντηση που να το εξηγεί. Πολλοί ειδικοί θεωρούν πως αυτό συμβαίνει προκειμένου να προστατευτούν τα μάτια από τα αλλεργιογόνα και οτιδήποτε μάς ενοχλεί κατά το φτέρνισμα. 

Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι το καλύτερο είναι να αφήσουμε ελεύθερο το σώμα μας να πράξει όπως πιστεύει, καθώς φαίνεται πως γνωρίζει καλύτερα από εμάς.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i