Γυναίκες στο τιμόνι της υγείας: Σόνια Μουσαβερέ

Η Σόνια Μουσαβερέ είναι επικεφαλής της Επικοινωνίας στη φαρμακευτική εταιρεία Bayer. Είναι επίσης μια γυναίκα με μεταδοτική πίστη στη ζωή και την επιστήμη και χαρά για τη ζωή.

Σόνια Μουσαβερέ

Στο Shape υποστηρίζουμε και προωθούμε την ευεξία, έναν όρο που περιλαμβάνει πολλά στοιχεία για την ψυχική και τη σωματική μας υγεία. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στην ανάγκη για ενδυνάμωση των γυναικών – έστω κι αν αυτός ο όρος δε θα έπρεπε να συζητείται το 2022, αλλά να θεωρείται κάτι δεδομένο.

Συνδυάζοντας την έννοια της υγείας και τη γυναίκα, αποφασίσαμε να συνομιλήσουμε με γυναίκες που έχουν έναν επιδραστικό ρόλο στον χώρο της υγείας. Με γυναίκες που επικοινωνούν με τους ασθενείς, γυναίκες που μεταφέρουν τις ειδήσεις για τις νέες θεραπείες και τις εξελίξεις στα μέσα ώστε να φτάσουν σε όλους μας, γυναίκες που κρατούν σχεδόν κυριολεκτικά μέσω του ρόλου τους το "τιμόνι" στον χώρο της εργασίας τους, αλλά που παραμένουν γυναίκες όπως όλες μας, με την ανάγκη να ισορροπούν την εργασιακή και την προσωπική τους ζωή και να αντιμετωπίζουν καθημερινά προκλήσεις.

Αυτές τις γυναίκες, τα πιστεύω τους, τις δυσκολίες τους, όσα τις κάνουν υπερήφανες και αποτελούν πρόκληση στη δουλειά τους, τους στόχους τους... όλα αυτά θέλουμε να ακούσουμε και να γνωρίσουμε καλύτερα με αφορμή το αφιέρωμα που κάνει το Shape.gr.

Εδώ συνομιλούμε και γνωρίζουμε καλύτερα τη Σόνια Μουσαβερέ, την επικεφαλής της Επικοινωνίας στη φαρμακευτική εταιρεία Bayer. Η Σόνια εκτός από τον πολύ σημαντικό επαγγελματικό της ρόλο είναι επίσης μια γυναίκα με πυγμή, με μεταδοτική πίστη στη ζωή και την επιστήμη και γεμάτη χαρά για τη ζωή. 

Για να γνωριστούμε καλύτερα, με ποιες τρεις λέξεις/φράσεις θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου;

Τα πάντα γίνονται όταν υπάρχει θέληση, συνεργασία και καλοί φίλοι.

Έχεις στην καθημερινότητά σου ένα προσωπικό τελετουργικό ευεξίας, π.χ. στην αρχή ή στο τελείωμα της ημέρας;

Η ημέρα πρέπει να ξεκινά σωστά. Ένα καλό μπάνιο, ενυδάτωση και περιποίηση, θρεπτικό πρωϊνό και καφεδάκι. Αυτός είναι ο χρόνος της ημέρας που αφιερώνεται αποκλειστικά σε εμένα. 

Μπορεί να συνδυαστεί η καριέρα στη γυναίκα με την προσωπική ζωή; Τι έχει αλλάξει ώστε να το κάνει πιο εύκολο;

Το σκηνικό όσο αφορά στην καριέρα των γυναικών έχει αλλάξει πολύ τις τελευταίες δεκαετίες. Οι περισσότεροι οργανισμοί έχουν θεσπίσει μέτρα που μπορούν να διευκολύνουν την εξέλιξη της καριέρας μιας γυναίκας, παράλληλα με μια ισορροπημένη προσωπική ζωή. Ακόμη βέβαια, οι γυναίκες κρατάμε πολλαπλούς ρόλους, της εργαζόμενης, της μητέρας, της συντρόφου, και πολλές ευθύνες, αλλά έχουμε επίσης και πολλές ευκαιρίες για να επιτύχουμε σε όλους τους τομείς. 

Συνομιλώντας αυτή τη στιγμή με μία γυναίκα που βρίσκεται "στο τιμόνι της Υγείας", ίσως η ερώτηση αυτή είναι περιττή, θα την κάνω όμως: Πιστεύεις ότι το γυάλινο ταβάνι της επαγγελματικής εξέλιξης για τις γυναίκες έχει πλέον σπάσει;

Δεν ξέρω εάν έχει σπάσει, αλλά σίγουρα έχει "ραγίσει". Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε και στη χώρα μας, ένα σημαντικό αριθμό γυναικών να αναλαμβάνουν τη γενική διεύθυνση μεγάλων εταιρειών, ενώ γυναίκες στελεχώνουν όλο και περισσότερες θέσεις που παραδοσιακά καλύπτονταν από άντρες. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε πραγματικότητα όσα ονειρευόμαστε και να μην εγκαταλείπουμε ποτέ την προσπάθεια.

Ευεξία και υγεία: Συνδυάζονται αυτοί οι δύο όροι κατά τη γνώμη σου; 

Είναι απολύτως αλληλένδετα. Όλα πηγάζουν από μέσα μας. Όταν αισθανόμαστε καλά έχουμε και ακόμη καλύτερη υγεία.

Πιστεύεις ότι λόγω φύσης οι γυναίκες έχουμε "ρυθμιστικό" ρόλο στην καλή υγεία του στενού  αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντός μας;

Πράγματι, οι γυναίκες έχουμε ρυθμιστικό ρόλο στο κοινωνικό, οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον. Θεωρώ ότι μπορούμε να είμαστε οι "καταλύτες" καλής υγείας, αρκεί να αισθανόμαστε εμείς καλά και υγιείς.

Ζήσαμε (ζούμε) μία πανδημία: Ποιο μάθημα ζωής θα έλεγες ότι έχουμε πάρει από αυτή τη δύσκολη συνθήκη;

Είναι σημαντικό ειδικά σε περιόδους κρίσεων να βάζουμε σε προτεραιότητα τη φροντίδα του ίδιου μας του εαυτού. Η ψυχική μας υγεία όσο και η σωματική είναι πολύ σημαντικές για να μπορούμε να επιβιώνουμε και να εξελισσόμαστε. Η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, το καλό πρόγραμμα ύπνου, αλλά και η περιποίηση του εαυτού μου, με βοηθάνε σημαντικά να διατηρώ ισορροπία στην καθημερινότητα μου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορώ να στηρίξω  ουσιαστικά την οικογένεια μου, αλλά και να διατηρήσω την υψηλή απόδοση στην εργασία μου.

Πώς βλέπεις από τη θέση και τον ρόλο σου το αύριο στον τομέα της Υγείας; Τι χρειάζεται να γίνει για να είμαστε πιο υγιείς σωματικά και ψυχικά;

Η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση είναι ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες για τη διασφάλιση μιας υγιούς και καλή ζωής. Χρειαζόμαστε λοιπόν, πέραν από ένα αξιόπιστο και συνεχώς διαθέσιμο στους πολίτες σύστημα υγείας, ένα πολύ καλό σύστημα εκπαίδευσης από τις νεαρές ηλικίες για την καλύτερη πρόληψη και αυτοφροντίδα, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης νοσημάτων. Κάλλιον το προλαμβάνεις του θεραπεύειν.

Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος για το επόμενο διάστημα;

Προσωπικός στόχος είναι να θέτω με συνέπεια σε εφαρμογή το παραπάνω μάθημα της πανδημίας. Προσωπικά βρίσκομαι σε ένα συνεχόμενο πιεστικό και απαιτητικό επαγγελματικό πρόγραμμα. Στόχος λοιπόν είναι να σκέφτομαι και εμένα και να βρίσκω χρόνο για  τις επιθυμίες και τις ανάγκες μου  ώστε να διατηρώ την ισορροπία στη ζωή μου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i