Φωτιά στην Πεντέλη: Οι συμβουλές των πνευμονολόγων

Οδηγίες για την προστασία του αναπνευστικού από τους καπνούς και τα σωματίδια που προκύπτουν από τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στην Πεντέλη.

δασικές πυρκαγιές iStock

Στην τηλεόραση της ΕΡΤ μίλησε νωρίτερα η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, Μάττα Τσικρικά, και έδωσε οδηγίες για τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Πεντέλης που πλήττεται αυτή τη στιγμή από καταστροφική πυρκαγιά. 

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δείξουν άνθρωποι με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, ηλικιωμένοι, έγκυες και μικρά παιδιά όχι μόνο στις περιοχές που γειτνιάζουν με τα σημεία των εξάρσεων της φωτιάς αλλά και στην ευρύτερη Αττική όπου υπάρχει καπνός. Η απομάκρυνση από την περιοχή είναι το βασικό μέτρο και εάν κάποιος μένει κοντά στις περιοχές που καίγονται καλό είναι να έχει κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού για να περιοριστεί η είσοδος του καπνού στους εσωτερικούς χώρους. 

Είτε κάποιος είναι χρόνιος ασθενής με αναπνευστικά προβλήματα είτε όχι, εάν παρουσιαστούν συμπτώματα όπως δύσπνοια, έντονος βήχας και αυξημένα πτύελα ή και ζάλη θα πρέπει να επικοινωνήσει με το γιατρό του. 

Η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων είναι ένα ακόμη σημαντικό προληπτικό μέτρο και εάν κάποια μετακίνηση είναι απαραίτητη πρέπει να γίνεται με αυτοκίνητο, στο οποίο τα παράθυρα πρέπει να είναι κλειστά και ο κλιματισμός να χρησιμοποιείται με την επιλογή της εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα.

Τέλος, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας για την προστασία από το τοξικό μείγμα σωματιδίων και αερίων, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Παράλληλα χρειάζεται να υπάρχει συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού με νερό. Εάν κάποιος  χρειαστεί να βρεθεί σε μέτωπο πυρκαγιάς για να προσφέρει βοήθεια θα πρέπει να φροντίζει να έχει πρόσβαση σε νερό, να υγραίνει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του τακτικά. 

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i