Γυναίκες στο τιμόνι της υγείας: Χριστίνα Αργυρόκου

Η Χριστίνα Αργυρόκου είναι Εμπορική Διευθύντρια Ανοσολογίας στην βιοφαρμακευτική εταιρεία AbbVie. Είναι επίσης μια πολύ δυναμική γυναίκα που μεταδίδει ενέργεια στους γύρω της.

Χριστίνα Αργυρόκου

Στο Shape υποστηρίζουμε και προωθούμε την ευεξία, έναν όρο που περιλαμβάνει πολλά στοιχεία για την ψυχική και τη σωματική μας υγεία. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στην ανάγκη για ενδυνάμωση των γυναικών – έστω κι αν αυτός ο όρος δε θα έπρεπε να συζητείται το 2022, αλλά να θεωρείται κάτι δεδομένο.

Συνδυάζοντας την έννοια της υγείας και τη γυναίκα, αποφασίσαμε να συνομιλήσουμε με γυναίκες που έχουν έναν επιδραστικό ρόλο στον χώρο της υγείας. Με γυναίκες που επικοινωνούν με τους ασθενείς, γυναίκες που μεταφέρουν τις ειδήσεις για τις νέες θεραπείες και τις εξελίξεις στα μέσα ώστε να φτάσουν σε όλους μας, γυναίκες που κρατούν σχεδόν κυριολεκτικά μέσω του ρόλου τους το "τιμόνι" στον χώρο της εργασίας τους, αλλά που παραμένουν γυναίκες όπως όλες μας, με την ανάγκη να ισορροπούν την εργασιακή και την προσωπική τους ζωή και να αντιμετωπίζουν καθημερινά προκλήσεις.

Αυτές τις γυναίκες, τα πιστεύω τους, τις δυσκολίες τους, όσα τις κάνουν υπερήφανες και αποτελούν πρόκληση στη δουλειά τους, τους στόχους τους... όλα αυτά θέλουμε να ακούσουμε και να γνωρίσουμε καλύτερα με αφορμή το αφιέρωμα που κάνει το Shape.gr.

Εδώ συνομιλούμε και γνωρίζουμε καλύτερα τη Χριστίνα Αργυρόκου, την Εμπορική Διευθύντρια Ανοσολογίας στη βιοφαρμακευτική εταιρεία AbbVie.  Η Χριστίνα είναι μια πολύ αποτελεσματική επαγγελματίας αλλά αξιολογεί επίσης υψηλά τον ποιοτικό χρόνο για την οικογένεια και τον εαυτό της.   

Για να γνωριστούμε καλύτερα, με ποιες τρεις λέξεις/φράσεις θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου;

Αισιόδοξη, θετική και αγωνίστρια, είναι οι τρεις λέξεις που χαρακτηρίζουν περισσότερο τον τρόπο που σκέφτομαι και που πορεύομαι προς την επόμενη ημέρα. Οι εμπειρίες και οι προσωπικές και επαγγελματικές συγκυρίες τις οποίες έχω βιώσει έχουν διαμορφώσει αυτό το τρίπτυχο ως modus vivendi. Πιστεύω ότι το να μαχόμαστε με αισιοδοξία για όλα όσα πιστεύουμε και επιθυμούμε είναι το ήμισυ του παντός!

Έχεις στην καθημερινότητά σου ένα προσωπικό τελετουργικό ευεξίας, π.χ. στην αρχή ή στο τελείωμα της ημέρας;

Παρόλο που το καθημερινό πρόγραμμα είναι γεμάτο για όλη την οικογένεια, είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνουμε τον απαραίτητο χώρο και να διαθέτουμε ποιοτικό χρόνο ο ένας στον άλλον. Στόχος μας είναι να βρισκόμαστε μαζί στην αρχή και στο τελείωμα της ημέρας. Φροντίζω να αφιερώνω χρόνο στα παιδιά μου και να τα ακούω, για το πώς πέρασαν την ημέρα τους, τους προβληματισμούς τους, τα όνειρά τους. Να κάνουμε μαζί δραστηριότητες που μας δένουν και μας δημιουργούν κοινές αναμνήσεις. Σίγουρα, θα κάνω ότι μπορώ για να βρω έστω και λίγο προσωπικό χρόνο για την αγαπημένη μου σωματική άσκηση, yoga ή pilates, η οποία με αναζωογονεί και με γεμίζει με θετική ενέργεια ή ακόμα και τρέξιμο σε εξωτερικό χώρο που μου δίνει ψυχική και σωματική ελευθερία.

Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος για το επόμενο διάστημα;

Σε αυτή τη φάση της ζωής μου, πέραν των επαγγελματικών στόχων, θέτω προσωπικούς στόχους που με εξελίσσουν και με ολοκληρώνουν ως προσωπικότητα. Αξιοποιώντας τις εμπειρίες που έχω βιώσει και τα μαθήματα που έχω αντλήσει μέσα από την επαγγελματική αλλά και προσωπική μου ζωή, στόχος μου είναι να κατακτήσω ένα προσωπικό επίπεδο αυτογνωσίας, ανάπτυξης και ολοκλήρωσης το οποίο να με οδηγήσει σε μία εσωτερική ειρήνη και ηρεμία που δεν είχα τη δυνατότητα να επιτύχω τα προηγούμενα χρόνια. Όμως όλα όσα έχουμε ζήσει και όλα όσα καλούμαστε να ζήσουμε, όπως και κάθε χρόνος που προστίθεται μάς γεμίζει από νέες, χρήσιμες εμπειρίες οι οποίες είναι κομβικές για να εξελιχθούμε και για να αντιληφθούμε και να εκτιμήσουμε όλες τις διαφορετικές πτυχές του εαυτού μας.

Μπορεί να συνδυαστεί η καριέρα στη γυναίκα με την προσωπική ζωή; Τι έχει αλλάξει ώστε να το κάνει πιο εύκολο;

Η βιωσιμότητα των σύγχρονων νοικοκυριών απαιτεί από τις γυναίκες να εργάζονται, ενώ παράλληλα καλούνται να είναι παρούσες και λειτουργικές και στις προσωπικές τους επιθυμίες και υποχρεώσεις. Είναι μία δύσκολη ισορροπία να επιτύχεις την επιθυμητή αρμονία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αλλά είναι αναπόδραστο να βρούμε τους τρόπους και τις λύσεις για να τα καταφέρουμε. Κι αυτό γιατί οι γυναίκες αποτελούν στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης σχεδόν το ήμισυ του εργατικού δυναμικού και στατιστικά την πλειοψηφία στα πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όμως, δυστυχώς, συνεχίζουν να υπο-εκπροσωπούνται στις θέσεις μεγάλης ευθύνης και να αμείβονται λιγότερο. Θεωρώ σημαντικό να επιτύχουμε ισορροπία μεταξύ των φύλων στους ηγετικούς ρόλους, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στα στρατηγικά τμήματα των επιχειρήσεων. Όμως όλα αυτά δεν πρέπει να συμβαίνουν εις βάρος της προσωπικής ζωής και ευημερίας των γυναικών και εν γένει της λειτουργίας μιας οικογένειας ή άλλων προσωπικών στόχων.

Ακόμα δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες καταλυτικά για να πετύχουμε αυτή την αρμονία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Πρέπει να γίνουν περισσότερα, όμως είναι αισιόδοξο ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει συνειδητοποιήσει τις αλλαγές που πρέπει να υιοθετήσουμε για να πετύχουμε όσο πιο άμεσα και πιο επιτυχημένα αυτόν τον στόχο. Και παρόλες τις καθυστερήσεις, είμαι αισιόδοξη πως πολύ σύντομα θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερες γυναίκες στις υψηλότερες διοικητικές βαθμίδες καθώς αποτελεί ουσιαστικό θεμέλιο της δημοκρατίας, της προόδου και της ευημερίας.

Προσωπικά, νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής γιατί στην AbbVie θεμελιώδης αρχή μας είναι να επιτύχουμε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Προωθούμε ευέλικτες συνθήκες εργασίας και προγράμματα καθώς έχουμε ως φιλοσοφία την ένταξη της ευζωίας και της ευεξίας στην καθημερινότητά μας προάγοντας την προσωπική και την επαγγελματική ισορροπία. Είμαστε περήφανοι γιατί είμαστε μία από τις εταιρείες με πολύ ισορροπημένη αναλογία γυναικών και ανδρών. Οι γυναίκες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της AbbVie και αναγνωρίζονται για τη δύναμη, την επινοητικότητα, την ανθεκτικότητα, τη θέληση και την ικανότητα διατήρησης σταθερών και ισορροπημένων σχέσεων. Η ισορροπημένη ζωή και η πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες είναι ο μόνος δρόμος για ένα εργασιακό περιβάλλον, να ευημερήσει και να διακριθεί με βάση τη δημιουργικότητα, την αποτελεσματικότητα, την παραγωγικότητα και την καινοτομία.

Ευεξία και υγεία: Συνδυάζονται αυτοί οι δύο όροι κατά τη γνώμη σου;

Η ευεξία, ως έννοια και επιδίωξη, έχει μπει δυναμικά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής υγείας ενός ανθρώπου. Ευεξία και υγεία είναι δύο έννοιες αλληλένδετες και αλληλοσυμπληρωματικές. Η ευεξία είναι μια συνολική διαδικασία που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής μας. Είναι η συνολική μας προσπάθεια να εξελιχθούμε, να υιοθετήσουμε συνήθειες που μας κάνουν πιο υγιείς και ευτυχισμένους, διεκδικώντας καθημερινά μία ζωή πιο ποιοτική, με υγεία και ευτυχία.

Η διασφάλιση της καλής και διαχρονικής σωματικής μας υγείας, προϋποθέτει να κατακτήσουμε την ευεξία και τη συναισθηματική μας υγεία, η οποία επιτυγχάνεται με την πρόληψη, την ενεργητική μας στάση απέναντι στη ζωή και με την υιοθέτηση ενός υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου ζωής, μέσω της διατροφής, της άσκησης, της εξασφάλισης πολύτιμου προσωπικού χρόνου και της συναισθηματικής μας ισορροπίας. Πέραν του προσωπικού οφέλους, η κατάκτηση της ευεξίας μπορεί να μας οδηγήσει σε καλύτερη απόδοση στη δουλειά, στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας αλλά και στο χτίσιμο πιο σταθερών και ικανοποιητικών σχέσεων, επαγγελματικών και προσωπικών.

Ζήσαμε (ζούμε) μία πανδημία: Ποιο μάθημα ζωής θα έλεγες ότι έχουμε πάρει από αυτή τη δύσκολη συνθήκη;

Η πανδημία είναι ένα πρωτόγνωρο κοινωνικό και υγειονομικό φαινόμενο το οποίο έχει ανατρέψει πολλές κοινωνικές ισορροπίες και βεβαιότητες, έχοντας αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία, στην κοινωνικότητά μας, στην επαγγελματική και οικονομική ζωή και στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Είναι ένα μάθημα για όλους ώστε να μην θεωρούμε τίποτα δεδομένο και να είμαστε ευέλικτοι αλλά και υπομονετικοί για να αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις και να βρίσκουμε βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις. Αναδείχθηκε, επίσης, η ανάγκη της ατομικής ευθύνης, της κοινωνικής συνοχής και της γρήγορης ανταπόκρισης των κυβερνήσεων και άλλων δημόσιων φορέων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, εμείς που δραστηριοποιούμαστε στον χώρο της υγείας γνωρίζουμε ότι η επιστήμη είναι πάντα έτοιμη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δώσει γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις για την προστασία της υγείας των ανθρώπων. Η πανδημία έδειξε και στην ευρύτερη κοινωνία το πραγματικό πρόσωπο της επιστήμης και τη συνεισφορά της στον άνθρωπο και στην κοινωνία. Παρά τις όποιες αμφισβητήσεις ή διαφορετικές απόψεις, εν συνόλω η επιστημονική έρευνα και η καινοτομία έδωσαν τα όπλα, εμβόλια και θεραπείες, στους γιατρούς, στις κυβερνήσεις και στους ανθρώπους για να νιώθουν πιο ασφαλείς ώστε να συνεχίσουν με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς τη ζωή τους.

Πολλές φορές οι δύσκολες συνθήκες, οι οποίες δοκιμάζουν τα όρια μας, είναι αυτές που αποτελούν το μέσο ωρίμανσης, κινητοποίησης και δράσης έξω από τα συνηθισμένα καθώς αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες για να επιβιώσουμε αλλά και να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες ζωής.

Πώς βλέπεις από τη θέση και το ρόλο σου το αύριο στον τομέα της Υγείας; Τι χρειάζεται να γίνει για να είμαστε πιο υγιείς σωματικά και ψυχικά;

Οι συνεχείς κρίσεις, υγειονομικές, κοινωνικές, οικονομικές, έχουν οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και αντίστοιχες αλλαγές βιώνει και ο κλάδος της Υγείας και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν. Η πανδημία, όπως αναφέραμε, έβαλε στο "μάτι του κυκλώνα" την υγεία των ανθρώπων οπότε και ο κλάδος κλήθηκε να αναθεωρήσει και να επαναπροσδιοριστεί για να λειτουργήσει με ορίζοντα το αύριο, αποτελεσματικά, να αναπτυχθεί και να είναι παραγωγικός και ουσιαστικά χρήσιμος.

Όμως κάθε επιχείρηση για να προχωρήσει εξαρτάται από τους ανθρώπους της, τη δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα, τον ενθουσιασμό τους να δημιουργούν και να προσφέρουν. Για να επιτευχθεί αυτό είναι σαφές ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει τη δυνατότητα να είναι υγιής σωματικά και ψυχικά. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να εστιάσουν σε πολιτικές, προγράμματα και προσεγγίσεις πιο ανθρωποκεντρικές που υποστηρίζουν την ευζωία και την ευεξία. Πρέπει να προσφέρουμε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου κάθε άνθρωπος νιώθει την ελευθερία της έκφρασης και μπορεί να εκφραστεί σύμφωνα με τις εμπειρίες του, την ιδιοσυγκρασία του, τη διαφορετικότητά του.

Στην AbbVie αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα να ανταποδίδουμε στους ανθρώπους μας και να προσφέρουμε ένα εργασιακό περιβάλλον πέρα από τα στερεότυπα. O αλληλοσεβασμός και το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης αποτελούν θεμέλιο της κουλτούρας μας. Για να διατηρούμε υψηλά πρότυπα στο εργασιακό μας περιβάλλον, παράλληλα με τα προγράμματα πρόληψης για την υγεία των εργαζομένων μας, επιδόματα γάμου, παιδικού σταθμού, γέννησης, ενθαρρύνουμε την επιμόρφωση, την καινοτομία, τις προοπτικές σταδιοδρομίας και τον εθελοντισμό. Όλα αυτά συνθέτουν το μωσαϊκό για μία καλύτερη υγεία, σωματική και ψυχική, και αποτελούν το έδαφος για περισσότερη δημιουργικότητα και καινοτομία.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i