Γυναίκες στο τιμόνι της υγείας: Γεωργία Σουρλαντζή

Η Γεωργία Σουρλαντζή είναι οικονομική διευθύντρια της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie και από τη δική της σκοπιά μας μιλά για την ισότητα στην εργασία και την καθημερινότητα.

Γεωργία Σουρλαντζή

Στο Shape υποστηρίζουμε και προωθούμε την ευεξία, έναν όρο που περιλαμβάνει πολλά στοιχεία για την ψυχική και τη σωματική μας υγεία. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στην ανάγκη για ενδυνάμωση των γυναικών – έστω κι αν αυτός ο όρος δε θα έπρεπε να συζητείται το 2022, αλλά να θεωρείται κάτι δεδομένο.

Συνδυάζοντας την έννοια της υγείας και τη γυναίκα, αποφασίσαμε να συνομιλήσουμε με γυναίκες που έχουν έναν επιδραστικό ρόλο στον χώρο της υγείας. Με γυναίκες που επικοινωνούν με τους ασθενείς, γυναίκες που μεταφέρουν τις ειδήσεις για τις νέες θεραπείες και τις εξελίξεις στα μέσα ώστε να φτάσουν σε όλους μας, γυναίκες που κρατούν σχεδόν κυριολεκτικά μέσω του ρόλου τους το "τιμόνι" στον χώρο της εργασίας τους, αλλά που παραμένουν γυναίκες όπως όλες μας, με την ανάγκη να ισορροπούν την εργασιακή και την προσωπική τους ζωή και να αντιμετωπίζουν καθημερινά προκλήσεις.

Αυτές τις γυναίκες, τα πιστεύω τους, τις δυσκολίες τους, όσα τις κάνουν υπερήφανες και αποτελούν πρόκληση στη δουλειά τους, τους στόχους τους... όλα αυτά θέλουμε να ακούσουμε και να γνωρίσουμε καλύτερα με αφορμή το αφιέρωμα που κάνει το Shape.gr.

Εδώ συνομιλούμε και γνωρίζουμε καλύτερα τη Γεωργία Σουρλαντζή, την οικονομική διευθύντρια της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie, μια γυναίκα που τη χαρακτηρίζουν η προσήλωση στο στόχο και η θετική ματιά σε όλα όσα έρχονται.

Για να γνωριστούμε καλύτερα, με ποιες τρεις λέξεις/φράσεις θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου;

Τρία από τα βασικά στοιχεία που με χαρακτηρίζουν είναι η ψυχραιμία, η προσήλωση και η αισιοδοξία. Διατηρώ την ψυχραιμία μου απέναντι στις προκλήσεις και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζω γιατί αυτό με βοηθάει να αξιολογώ καλύτερα τις καταστάσεις και να βρίσκω λύσεις. Έχοντας προτεραιοποιήσει τι είναι σημαντικό για εμένα, και με γνώμονα τις βασικές αξίες που έχω σαν άνθρωπος, επιδεικνύω προσήλωση σε αυτά που αγαπώ και με εξελίσσουν. Η προσήλωση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων που θέτω, αλλά φυσικά μου στερεί και στιγμές χαλαρότητας. Μία φράση που αναφέρω συχνά είναι ότι "όλα θα γίνουν", είναι χαρακτηριστική της αισιοδοξίας που έχω και η οποία με βοηθάει πολύ στην καθημερινότητα μου όπου προσπαθώ να συνδυάζω όσο πιο αρμονικά γίνεται την επαγγελματική καριέρα και όλους τους ρόλους που έχω, μαμάς, συντρόφου, κόρης, αδερφής, φίλης... Ρόλοι που κάθε γυναίκα, ξεχωριστά, θα πρέπει να επιλέγει με βάση την ιδιοσυγκρασία και τη θέλησή της και όχι τι της προστάζει η κοινωνία και τα στερεότυπα που πολλές φορές την ακολουθούν.

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι αυτά που με βοηθούν περισσότερο τις φορές που αποτυγχάνω σε κάτι – και δεν είναι καθόλου λίγες – γιατί είναι αυτά που με οδηγούν στο να προσπαθήσω ξανά.

Έχεις στην καθημερινότητά σου ένα προσωπικό σου τελετουργικό ευεξίας, π.χ. στην αρχή ή στο τελείωμα της ημέρας;

Προσπαθώ καθημερινά να αφιερώνω τουλάχιστον 20 λεπτά ποιοτικού χρόνου για το εαυτό μου και το περπάτημα μού επιτρέπει να ηρεμώ, να συγκεντρώνομαι σε όσα υπάρχουν γύρω μου χωρίς περισπασμούς και τελικά να ανασυντάσσω τις δυνάμεις μου. Με αναζωογονεί ιδιαίτερα όταν αυτός ο περίπατος γίνεται στο βουνό, παρατηρώντας τη φύση.

Δεν θα μπορούσα να παραλείψω, όμως, το αγαπημένο μου τελετουργικό για το κλείσιμο της ημέρας που δεν είναι άλλο από τον χρόνο που περνάμε με τα δύο τετράχρονα παιδιά μου. Το διάβασμα παραμυθιών με την απαραίτητη θεατρικοποίηση των διαλόγων για να διατηρείται το ενδιαφέρον των παιδιών αποτελούν την αγαπημένη μας συνήθεια.

Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος για το επόμενο διάστημα;

Θα ήθελα να εντάξω πιο συστηματικά την άθληση στην καθημερινότητά μου. Πάντα αποτελούσε μέρος της ζωής μου, από μικρή κιόλας ηλικία και με διάφορους τρόπους. Επιλέγω, κυρίως, να συνδυάζω τα χόμπι μου με τη γυμναστική, καθώς με γεμίζει ενέργεια και διάθεση. Δυστυχώς, όμως, πολλές φορές οι ρυθμοί της καθημερινότητας και οι υποχρεώσεις, δυσκολεύουν την ενασχόλησή μου και τον χρόνο που τελικά αφιερώνω.

Ζήσαμε (ζούμε) μία πανδημία: Ποιο μάθημα ζωής θα έλεγες ότι έχουμε πάρει από αυτή τη δύσκολη συνθήκη;

Νομίζω πως έχουμε επαναπροσδιορίσει, γενικά, όσα θεωρούμε δεδομένα στη ζωή μας και ιδιαίτερα τις κοινωνικές μας σχέσεις. Είδαμε τις διαφοροποιήσεις στον κύκλο των σχέσεων, είτε αυτές αφορούν το επαγγελματικό είτε το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Πιστεύω πως, εν μέρει, μπορούμε να πούμε ότι η πανδημία συνέβαλε, παρακινώντας μας σε μια εσωτερική επανεξέταση, ώστε να αξιολογήσουμε καλύτερα τους ανθρώπους με τους οποίους αξίζει να επικοινωνούμε, να αφιερώνουμε ουσιαστικά τον χρόνο μας, αλλά και να τους δείχνουμε την προσωπική μας εκτίμηση.

Επιπλέον, ένα θετικό στοιχείο που αποκομίσαμε είναι ότι δώσαμε σημαντική προτεραιότητα, που μέχρι τώρα δεν ήταν, στην προσωπική υγιεινή, με το συστηματικό πλύσιμο των χεριών και συνεπώς γίναμε περισσότερο προσεκτικοί. Έστω και εάν αυτό έγινε κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Πώς βλέπεις από τη θέση και το ρόλο σου το αύριο στον τομέα της Υγείας; Τι χρειάζεται να γίνει για να είμαστε πιο υγιείς σωματικά και ψυχικά;

Οι επιπτώσεις της πανδημίας για την υγεία, την οικονομία και το σύνολο της κοινωνίας φέρνουν αλλαγές σε διάφορους τομείς της δημόσιας ζωής, καθώς και στα συστήματα υγείας που αιφνιδιάστηκαν από την πανδημία.

Η πανδημία μάς έδειξε ότι είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και της εκπαίδευσης όσον αφορά σε θέματα δημόσιας υγείας. Επίσης, είδαμε με σαφή τρόπο πως η συνένωση δυνάμεων και κυρίως η συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα παίζει καθοριστικό ρόλο για το μέλλον της υγείας.

Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε τον ουσιαστικό ρόλο της εκπαίδευσης του πληθυσμού σε θέματα υγείας και μέτρα πρόληψης, προκειμένου να συμβάλλουμε, σε ατομικό επίπεδο, στην καλύτερη ψυχική και σωματική μας υγεία. Ένας ενημερωμένος και εκπαιδευμένος πολίτης διεκδικεί ένα καλύτερο σύστημα υγείας. Νιώθω ότι η πανδημία υπενθύμισε στους ανθρώπους την αξία της επιστήμης και του αποτυπώματος της καινοτομίας στον τομέα του πολυτιμότερου αγαθού, της υγείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i