Γυναίκες στο τιμόνι της υγείας: Agata Jakoncic

Η Agata Jakoncic είναι Managing Director MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας και Πρόεδρος PiF, θέσεις και τίτλοι που επιβεβαιώνουν ότι η έμφυλη ισότητα και οι ίσες ευκαιρίες είναι σε καλό δρόμο.

Agata Jakoncic

Στο Shape υποστηρίζουμε και προωθούμε την ευεξία, έναν όρο που περιλαμβάνει πολλά στοιχεία για την ψυχική και τη σωματική μας υγεία. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στην ανάγκη για ενδυνάμωση των γυναικών – έστω κι αν αυτός ο όρος δε θα έπρεπε να συζητείται το 2022, αλλά να θεωρείται κάτι δεδομένο.

Συνδυάζοντας την έννοια της υγείας και τη γυναίκα, αποφασίσαμε να συνομιλήσουμε με γυναίκες που έχουν έναν επιδραστικό ρόλο στον χώρο της υγείας. Με γυναίκες που επικοινωνούν με τους ασθενείς, γυναίκες που μεταφέρουν τις ειδήσεις για τις νέες θεραπείες και τις εξελίξεις στα μέσα ώστε να φτάσουν σε όλους μας, γυναίκες που κρατούν σχεδόν κυριολεκτικά μέσω του ρόλου τους το "τιμόνι" στον χώρο της εργασίας τους, αλλά που παραμένουν γυναίκες όπως όλες μας, με την ανάγκη να ισορροπούν την εργασιακή και την προσωπική τους ζωή και να αντιμετωπίζουν καθημερινά προκλήσεις.

Αυτές τις γυναίκες, τα πιστεύω τους, τις δυσκολίες τους, όσα τις κάνουν υπερήφανες και αποτελούν πρόκληση στη δουλειά τους, τους στόχους τους... όλα αυτά θέλουμε να ακούσουμε και να γνωρίσουμε καλύτερα με αφορμή το αφιέρωμα που κάνει το Shape.gr.

Εδώ συνομιλούμε και γνωρίζουμε καλύτερα την Agata Jakoncic, Managing Director MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας και Πρόεδρο της PhRMA Innovation Forum (PiF) Ελλάδος. Η Agata είναι μια δυνατή και δυναμική γυναίκα και αυτό φαίνεται σε κάθε της λέξη!

Για να γνωριστούμε καλύτερα, με ποιες τρεις λέξεις/φράσεις θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου;

Θα έλεγα ότι μέσα μου κρύβεται μια τεράστια δύναμη! Θεωρώ ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο να γίνει, όλα είναι εφικτά. Ακόμη και εάν έχω 1% πιθανότητα να πετύχω κάτι θα το προσπαθήσω. Με διακρίνει η θετική και αισιόδοξη ματιά στα πράγματα, η διάθεση μου να δημιουργώ και πάντα να προσπαθώ για το καλύτερο.

Έχεις στην καθημερινότητά σου ένα προσωπικό τελετουργικό ευεξίας, π.χ. στην αρχή ή στο τελείωμα της ημέρας;

Φυσικά! Ξεκινάω την ημέρα μου με φρέσκους χυμούς που μου δίνουν ενέργεια και τόνωση για όλη την ημέρα. Κάθε πρωί αφιερώνω μια ώρα σε γυμναστική και είτε περπατάω, είτε τρέχω. Τότε είναι που ενημερώνομαι μέσα από podcast, ακούω audiobooks αλλά και ομιλίες ανθρώπων που με εμπνέουν. H μέρα μου κλείνει πιο χαλαρά και με βρίσκει να εστιάζω στις θετικές και όμορφες στιγμές της ημέρας. Τελικά υπάρχει πάντα κάτι θετικό που έχει συμβεί μέσα στη μέρα μας.

Μπορεί να συνδυαστεί η καριέρα στη γυναίκα με την προσωπική ζωή; Τι έχει αλλάξει ώστε να το κάνει πιο εύκολο;

Σίγουρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, ειδικά αν συγκρίνουμε το σημερινό επαγγελματικό τοπίο με εκείνο των προηγούμενων 20-30 χρόνων. Το περιβάλλον αλλά και οι εταιρίες έχουν εξελιχθεί και διευκολύνουν πολύ περισσότερο τις γυναίκες στην εργασία τους αλλά και στην εξέλιξη της καριέρας τους. Ωστόσο, μιλώντας από προσωπική εμπειρία, για να εξελιχθούμε επαγγελματικά χρειάζεται όχι μόνο ένα υποστηρικτικό περιβάλλον αλλά και απαραίτητες δεξιότητες όπως προσήλωση σε αυτό που κάνουμε, πειθαρχία, καλή οργάνωση και ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

Συνομιλώντας αυτή τη στιγμή με μία γυναίκα που βρίσκεται "στο τιμόνι της Υγείας", ίσως η ερώτηση αυτή είναι περιττή, θα την κάνω όμως: Πιστεύεις ότι το γυάλινο ταβάνι της επαγγελματικής εξέλιξης για τις γυναίκες έχει πλέον σπάσει;

Δεν θα σου μιλήσω γενικά αλλά θα μιλήσω κυρίως για την προσωπική μου εμπειρία. Ίσως εξαιτίας του χαρακτήρα μου, ίσως γιατί πιστεύω ότι αν αιτηθείς κάτι με σεβασμό, στη χειρότερη περίπτωση θα λάβεις ένα όχι, ενώ αν δεν ζητήσεις δεν θα λάβεις τίποτε, ίσως γιατί βρέθηκα τη σωστή στιγμή στο σωστό μέρος, ίσως γιατί ήμουν τυχερή ή ίσως για όλα τα παραπάνω, δεν ένιωσα ποτέ ότι είχα να αντιμετωπίσω το γυάλινο ταβάνι της εξέλιξης.

Για αυτό το λόγο θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τις γυναίκες να διεκδικούν τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες και να έχουν επίγνωση των δυνατοτήτων τους. Θα είμαι δίπλα τους να δίνω συμβουλές όπως θα είμαι δίπλα και σε όλες τις νέες συναδέλφους που προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στην καριέρα, την οικογένεια και τις πολλαπλές προτεραιότητες.

Αυτό που έχω δει είναι ότι συχνά εμείς οι γυναίκες θέτουμε μόνες μας εμπόδια. Μας διακρίνει μια τελειομανία σε ότι κάνουμε και σίγουρα σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση μας. Κλείνοντας θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάτι που έχω διδαχθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας μου. Η ζωή είναι θέμα επιλογών.

Ευεξία και υγεία: Συνδυάζονται αυτοί οι δύο όροι κατά τη γνώμη σου;

Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό! Ως φαρμακοποιός από πλευράς εκπαίδευσης, πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν. Ένα υγιές lifestyle είναι το κλειδί για να κρατήσεις μια ασθένεια μακριά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται. Προσωπικά προσπαθώ αυτά που πιστεύω να τα κάνω πράξη και να ακολουθώ ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό σημαίνει ότι τηρώ μια υγιεινή διατροφική συμπεριφορά, έχω την γυμναστική και τα σπορ στην καθημερινότητα μου, ενώ παράλληλα φροντίζω και την πνευματική μου υγεία βρίσκοντας χρόνο για εμένα αλλά και αφιερώνοντας χρόνο στις πολύτιμες για όλους μας κοινωνικές επαφές.

Ζήσαμε (ζούμε) μία πανδημία: Ποιο μάθημα ζωής θα έλεγες ότι έχουμε πάρει από αυτή τη δύσκολη συνθήκη;

Τα μαθήματα νομίζω ήταν πολλά για εμάς τους ίδιους, για τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους, για το χώρο της υγείας, ενώ το μεγαλύτερο μάθημα ήταν η γνωριμία με το άγνωστο. Όλοι μας αντιληφθήκαμε τη δύναμη του μεγάλου αγαθού της υγείας και για αυτό βάλαμε σε πρώτη προτεραιότητα τη σωματική αλλά και πνευματική μας υγεία, βρήκαμε τρόπους να διαχειριζόμαστε τους εαυτούς μας, τους φόβους μας, να αντιμετωπίζουμε την αβεβαιότητα και να γινόμαστε λίγο πιο εφευρετικοί. Οι δύσκολες στιγμές που όλοι ζήσαμε μας έμαθαν ότι κρύβουμε πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις από ό, τι μπορεί να πιστεύαμε. Γίναμε πιο συμπονετικοί με τους εαυτούς μας αλλά και με τους άλλους ανθρώπους. Είδαμε πόσο ευάλωτος μπορεί να γίνει κάποιος μέσα σε δύσκολες συνθήκες και σταθήκαμε πιο κοντά σε όσους μας είχαν ανάγκη.

Τέλος, για όλους εμάς που εργαζόμαστε στον τομέα της υγείας, έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρη η σημασία της πρόληψης ώστε η νοσηλεία να παραμένει διαθέσιμη για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Πώς βλέπεις από τη θέση και το ρόλο σου το αύριο στον τομέα της Υγείας; Τι χρειάζεται να γίνει για να είμαστε πιο υγιείς σωματικά και ψυχικά;

Χρειαζόμαστε ανθεκτικά συστήματα υγείας για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη πανδημία ή μία αντίστοιχη υγειονομική κρίση. Όλοι μας, είτε εργαζόμαστε στον τομέα της υγείας είτε όχι έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε. Ζούμε ήδη δυο χρόνια με τους περιορισμούς της Covid-19, έχουμε δει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, στο ευ ζην του πληθυσμού, στην πνευματική υγεία, στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων της νέας γενιάς. Χρειάζεται να αφιερώσουμε όλοι χρόνο, ενέργεια και πηγές προκειμένου να προετοιμαστούμε καλύτερα απέναντι σε μελλοντικές ανάγκες υγείας, να βοηθήσουμε τις κοινότητες και την ευρύτερη κοινωνία να προχωρήσει μπροστά.

Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος για το επόμενο διάστημα;

Το δικό μου μότο, οι φράσεις που με εμπνέουν καθημερινά, αποτυπώνονται ως εξής:

Οι λύσεις που δίνουμε, οι άνθρωποι που εμπνέουμε, το περιβάλλον που δημιουργούμε, η συνεισφορά μας σε κοινωνικά θέματα αλλά και η προσωπική μας εξέλιξη έχουν σημασία. Κάνω το καλύτερο που μπορώ ώστε να προσφέρω ως άνθρωπος τη μέγιστη αξία στους γύρω μου και να διευκολύνω την ανάπτυξη τους.

Ο στόχος μου είναι να κάνω όλα τα παραπάνω πράξη στην καθημερινότητα μου, να αντιμετωπίζω τη ζωή με χαμόγελο, απολαμβάνοντας τις μικρές στιγμές ευτυχίας που μου χαρίζονται μέσα στην ημέρα.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i