Η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε από "μεγάλη ηλικία" - είναι αυτό αποδεκτό αίτιο θανάτου;

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ζάχος Χατζηφωτίου σε ηλικία 99 ετών. Χωρίς να γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια της νοσηλείας του στο ΝΙΜΙΤΣ, θα μπορούσαμε να πούμε ότι και αυτός πέθανε από "μεγάλη ηλικία".

Βασίλισσα Ελισάβετ Splash News

Πέθανε στα 99 του χρόνια ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ζάχος Χατζηφωτίου. Η ηλικία του, όπως και της βασίλισσας Ελισάβετ, θα μπορούσε να δικαιολογεί το "πόρισμα" ότι πέθανε από βαθιά γηρατειά, τι ακριβώς όμως σημαίνει αυτό; Ας δούμε πώς ξεκίνησε αυτή η συζήτηση… Το πιστοποιητικό θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ δόθηκε στη δημοσιότητα από το National Records of Scotland και ως αιτία θανάτου περιλαμβάνει μόνο δύο λέξεις – μεγάλη ηλικία (old age).

Ευσταθεί η μεγάλη ηλικία ως αιτία θανάτου;

Οι βασικές αιτίες θανάτου στη Βρετανία, αφού μιλάμε για την βασίλισσα Ελισάβετ, είναι η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και η COVID. Άλλες συχνές αιτίες θανάτου περιλαμβάνουν νοσήματα του κατώτερου αναπνευστικού, όπως άσθμα, γρίπη και πνευμονία.

Η μεγάλη ηλικία ως αιτία θανάτου -μαζί με την ασαφή περιγραφή της "ασθενικότητας"- κατηγοριοποιούνται συχνά στην ιατρική υπό την έννοια "συμπτώματα, ενδείξεις και αδιευκρίνιστες συνθήκες ασθένειας". Η κατηγορία αυτή είναι στη Βρετανία μέσα τις δέκα κορυφαίες αιτίες θανάτου, αυτή την περίοδο πολύ χαμηλότερα από το θάνατο από COVID και, υπολογίζοντας τα τελευταία πέντε χρόνια, κάπου στη μέση της λίστας, κάτω από τη γρίπη και την πνευμονία.

Διαβάστε Επίσης

Μια ματιά στην ιστορία

Η μεγάλη ηλικία ως αιτία θανάτου έχει μακρά ιστορία. Ήταν κύρια αιτία θανάτου κατά τον 19ο αιώνα, μαζί με την ασαφή περιγραφή "βρέθηκε νεκρός". Στα μέσα του 19ου αιώνα, η δήλωση του θανάτου ενός ατόμου έπαψε να γίνεται από τους κληρικούς και πέρασε στους υπαλλήλους του κράτους οι οποίοι ήταν από το 1836 υπεύθυνοι για την τήρηση της καταγραφής γεννήσεων και θανάτων. Ο Καναδός φιλόσοφος Ian Hacking έγραψε πως ο θάνατος από οποιαδήποτε άλλη αιτία από εκείνες που καταγράφονταν στην επίσημη λίστα ήταν "παράνομος, για παράδειγμα, θάνατος από μεγάλη ηλικία".

Μπορούμε να πούμε ότι μάλλον ήταν λίγο υπερβολικός! Σαφώς στα τέλη του 19ου αιώνα δεν ήταν παράνομο να δηλωθεί ότι κάποιος πέθανε από μεγάλη ηλικία. Αυτό όμως που στην πραγματικότητα επεσήμανε ο Hacking ήταν ότι η εξεύρεση της ακριβούς αιτίας θανάτου ενός ατόμου είναι σημαντική καθώς είναι ένα πολύτιμο εργαλείο καταγραφής της τάσης θνησιμότητας σε διαφορετικά επίπεδα του πληθυσμού.

Τελικά, το "μεγάλη ηλικία" έγινε η τελευταία επιλογή για να δηλωθεί ένας θάνατος από άγνωστη αιτία. Ή έγινε μια βολική επιλογή όταν κάποιος πέθαινε από μια σειρά επιπλοκών και προβλημάτων υγείας, αλλά δεν ήταν πρακτικό ή ηθικά σωστό να παραγγελθεί νεκροψία για να βρεθεί η υποκείμενη αιτία.

Ένας καλός θάνατος

Αν το καλοσκεφτούμε, ο θάνατος σε μεγάλη ηλικία μπορεί πράγματι να προκύπτει από πολλά θέματα υγείας που το ένα επιδεινώνει το άλλο. Είναι όμως ένας καλός θάνατος, αν μπορούμε να το πούμε αυτό, που δείχνει ότι ο άνθρωπος που πέθανε τελικά στα 96 όπως η βασίλισσα Ελισάβετ ή στα 99 όπως ο Ζάχος Χατζηφωτίου έζησε μια ζωή με υγεία, ευημερία και έφυγε πλήρης ημερών.

Γιατί ασχολήθηκαν τα Μέσα -κι εμείς μαζί τους- με το αίτιο θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ; Έχει τελικά τόση αξία να αναζητήσει κανείς μια λεπτομέρεια, γιατί αυτό είναι, στο θάνατό της; Η οικογένειά της μπορεί να γνωρίζει κάτι παραπάνω, αλλά είναι κάτι που πραγματικά μπορεί να παραμείνει μια πληροφορία μόνο για το οικογενειακό περιβάλλον.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i