Ψωρίαση: Όλες οι εξελίξεις στη θεραπεία

Η 29η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης και τα νεότερα δεδομένα για τη νόσο είναι σημαντικά.

ψωρίαση istock

Η 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε το 2004 ως Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης και η φετινή Παγκόσμια Ημέρα είναι αφιερωμένη στη σημασία της ψυχικής υγείας των ατόμων με ψωρίαση. Υπολογίζεται ότι το 25% των ατόμων με ψωρίαση πάσχουν από κατάθλιψη και το 48% υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές. Οι καταστάσεις αυτές δεν είναι μόνο σύμπτωμα της ίδιας της πάθησης, αλλά και αποτέλεσμα των καθημερινών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.

Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης 2022, σχεδίασε ενημερωτική εκστρατεία με κεντρικό μήνυμα "Μην χάνεσαι στις λέξεις! Η ψωρίαση αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και με διάρκεια. Επισκέψου τον Δερματολόγο και βρείτε μαζί τη σωστή λέξη-λύση… που ταιριάζει στο πρόβλημά σου!" Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τη νόσο, αλλά και η ενθάρρυνση των ατόμων με ψωρίαση, να αναζητήσουν σε συνεργασία με τον Δερματολόγο την κατάλληλη για την περίπτωσή τους θεραπεία, ώστε να διαχειριστούν το πρόβλημά τους αποτελεσματικά.

Διαβάστε Επίσης

Το "βάρος" της ψωρίασης

"Η ψωρίαση είναι ένα αυτοφλεγμονώδες νόσημα που προκαλείται μέσω διαταραχής της φυσικής ανοσίας. Αφορά το 2–3% του γενικού πληθυσμού και παρουσιάζεται εξίσου και στα δύο φύλα". Αυτά επισημαίνει, με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας για τη νόσο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, κ. Ιωάννης Μπάρκης. "Με τα σημερινά δεδομένα, η ψωρίαση θεωρείται ένα συστηματικό νόσημα, μία νόσος πέρα από το δέρμα, που εμπεριέχει έντονες δερματικές βλάβες, συχνή συμμετοχή των αρθρώσεων και συνοδά νοσήματα που χαρακτηρίζονται ως συννοσηρότητες της ψωρίασης, με πιο γνωστά την ψωριασική αρθρίτιδα, το μεταβολικό σύνδρομο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. Η ψωρίαση είναι ένα δυσίατο νόσημα με κληρονομική προδιάθεση· διαδράμει με υφέσεις και εξάρσεις, με τις εξάρσεις να πυροδοτούνται από ποικίλα εκλυτικά αίτια, στα οποία αναγνωρίζονται ο ρόλος του καπνίσματος, της παχυσαρκίας, της υπερκατανάλωσης αλκοόλ, του έντονου άγχους, αλλά και η λήψη κάποιων φαρμάκων", υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΑΕ και Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, "η ιδιαιτερότητα και η βαρύτητα των συμπτωμάτων της νόσου δημιουργούν αρκετά συχνά ένα βαρύ ψυχολογικό φορτίο στους πάσχοντες και έτσι οι ασθενείς αυτοί βιώνουν έντονο στιγματισμό και απομονωτισμό, εμφανίζουν δε πολύ συχνά άγχος και κατάθλιψη. Όλα αυτά τα δεδομένα δημιουργούν σοβαρό αντίκτυπο στην προσωπική, επαγγελματική και σεξουαλική ζωή τους. Με πολύ απλά λόγια, η ψωρίαση διαταράσσει σημαντικότατα την ποιότητα ζωής των πασχόντων".

Οι εξελίξεις στις θεραπείες για την ψωρίασης

Τα τελευταία χρόνια, καταλήγει ο κ. Μπάρκης, έχουμε στην θεραπευτική μας φαρέτρα τρεις κατηγορίες βιολογικών παραγόντων, τους αναστολείς του παράγοντα νέκρωσης των όγκων (Anti-TNF), τους αναστολείς της ιντερλευκίνης 17Α, τους αναστολείς της ΙL23 και τους αναστολείς IL12/23 καθώς και ένα μικρό μόριο, τον αναστολέα της φωσφοδιεστεράσης 4. Πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε και ένα ακόμη μικρό μόριο, που ανήκει στην κατηγορία των Φουμαρικών Εστέρων (Φουμαρικός διμεθυλεστέρας), με ικανοποιητικά αποτελέσματα στη μέτρια προς σοβαρή μορφή της νόσου. Το 2023 θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα ένας ακόμη βιολογικός παράγοντας που έχει την ικανότητα να δεσμεύει δύο φλεγμονώδεις πρωτεΐνες, τις ιντερλευκίνες 17Α και F, παράγοντας που φαίνεται –με βάση τουλάχιστον τις εγκριτικές μελέτες– πως θα βοηθήσει και αυτός σημαντικά στην αντιμετώπιση της σοβαρής ψωρίασης. "Οι καινοτόμες αυτές θεραπείες παρουσιάζουν μακροχρόνια αποτελεσματικότητα, ικανοποιητικό προφίλ ασφάλειας και βασικότατο πλεονέκτημά τους είναι όχι μόνο ο γρήγορος έλεγχος των συμπτωμάτων της νόσου, αλλά και των περισσότερων συννοσηροτήτων που σχετίζονται με αυτήν. Να τονίσουμε τέλος και τον καίριο ρόλο της δημιουργίας μιας σταθερής και ουσιαστικής σχέσης ασθενούς και θεράποντος Δερματολόγου. Το θεραπευτικό αυτό συμβόλαιο βασίζεται στην επικοινωνία και στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και αποτελεί το θεμέλιο για την έγκαιρη και σωστή διάγνωση, την επιλογή και την παρακολούθηση της θεραπείας για τη χρόνια αυτή πάθηση".

Την εκστρατεία στηρίζουν οι εταιρείες: Μεγάλος Χορηγός Αbbvie. Χορηγοί ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ Lilly, LEO Pharma, UCB. Yποστηρικτές Genesis Pharma, Galenica.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i