Ψωριασική αρθρίτιδα: 4 τρόποι για να προστατεύσεις τις αρθρώσεις σου

Όσα πρέπει να γνωρίζεις, αν ζεις με την πάθηση.

αρθρίτιδα iStock

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τις παθήσεις της ψωρίασης και της αρθρίτιδας ξεχωριστά, λίγοι, όμως, είναι εκείνοι που έχουν ακούσει για την ψωριασική αρθρίτιδα. Ειδικότερα, πρόκειται για έναν τύπο αρθρίτιδας που αναπτύσσεται σε κάποια άτομα με τη μορφής της ψωρίασης. Οι άνθρωποι αυτοί παρατηρούν φλεγμονή και ακαμψία στις αρθρώσεις τους, που συχνά μπορεί να δυσκολεύει την καθημερινότητά τους, με το να περιορίζεται η παραγωγικότητά τους. 

Τα κακά νέα είναι ότι δεν υπάρχει μία θεραπεία για την πλήρη αντιμετώπιση της πάθησης, ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αποδεδειγμένοι τρόποι που μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα και να μειώσουν τους πόνους.

Άλλαξε τον τρόπο που κρατάς τα πράγματα

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, οφείλεις να προσέξεις το πώς κρατάς τα πράγματα. Προκειμένου να μη βάζεις πολλή ένταση και δύναμη στις αρθρώσεις σου, προσπάθησε να κρατάς τα πράγματα όσο πιο απαλά γίνεται. Όταν για παράδειγμα διαβάζεις ένα βιβλίο, είναι προτιμότερο να το τοποθετήσεις πάνω στα πόδια σου ή στα ανοιχτά χέρια σου και όχι να το κρατάς δυνατά από το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο. Από την άλλη, μπορείς να προσθέσεις προστατευτικά καλύμματα στα αντικείμενα που χρησιμοποιείς, όπως στην οδοντόβουρτά σου, στα στυλό σου ή στα μαχαιροπίρουνά σου, ώστε να μην ασκείς μεγάλη πίεση. 

Σκέψου πριν κάνεις μία κίνηση

Είναι σημαντικό πριν κάνεις μία κίνηση, να σκεφτείς τις επιπτώσεις που θα έχει στο σώμα σου. Για παράδειγμα, αν χρειαστεί να κάνεις μια δουλειά και αναγκαστείς να βρεθείς κοντά στο πάτωμα, προτίμησε να κάτσεις κάτω, παρά να λυγίσεις τα γόνατά σου. Από την άλλη, αντί να καταπονήσεις την σπονδυλική σου στήλη για να σηκώσεις κάτι, καλύτερα να χρησιμοποιήσεις τους γοφούς και τα γόνατά σου από όπου θα ξεκινήσει η κίνηση. Απόφυγε να κάθεσαι για ώρα σε μία θέση, έτσι ώστε να μην κουράσεις τους μύες σου και τις αρθρώσεις σου. 

Αναζήτησε βοηθητικές συσκευές

Προκειμένου να προστατεύσεις τον εαυτό σου, μπορείς να αναζητήσεις ορισμένες βοηθητικές συσκευές που θα διευκολύνουν τις καθημερινές εργασίες σου και δεν θα καταπονήσουν τις αρθρώσεις σου. Για παράδειγμα, προμηθεύσου ένα μακρύ κόκκαλο παπουτσιών για να ετοιμάζεσαι και πιο γρήγορα, ενώ βρες ένα πληκτρολόγιο υπολογιστή με μεγαλύτερα γράμματα για να κάνεις τη μικρότερη πιθανή προσπάθεια για να πληκτρολογήσεις. Σε ό,τι αφορά το μπάνιο σου, αν έχεις μπανιέρα τοποθέτησε προστατευτικά κάγκελα, ενώ βρες αντικείμενα καθημερινής χρήσης που είναι ελαφριά στο βάρος τους. 

"Βάλε" τις αρθρώσεις σου σε ευθεία

Η στάση του σώματός σου παίζει μεγάλο ρόλο, γι' αυτό μία στιγμή στην οποία μπορείς να "επέμβεις" είναι κατά τη διάρκεια του ύπνου σου. Πιο αναλυτικά, μπορείς να τοποθετήσεις ένα μαξιλάρι κάτω από τον γοφό σου ή ανάμεσα στα γόνατά σου, ώστε να έχεις έναν ξεκούραστο ύπνο, χωρίς πόνους. 

Σε κάθε περίπτωση οφείλεις να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου και τον φυσιοθεραπευτή που επισκέπτεσαι, οι οποίοι θα σε κατευθύνουν για το πώς να διευκολύνεις την καθημερινότητά σου με βάση την κατάστασή σου. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i