Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τα νοσήματα του αναπνευστικού

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 262 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άσθμα, μια από τις βασικές ασθένειες του αναπνευστικού.

γυναίκα άνοιξη άσθμα αναπνοή istock

Τα χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού επηρεάζουν τους αεραγωγούς και άλλες δομές των πνευμόνων. Κάποια από τα πιο συχνά νοσήματα αυτής της κατηγορίας είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το άσθμα, νοσήματα των πνευμόνων που σχετίζονται με το χώρο εργασίας και η πνευμονική υπέρταση. Πέρα από το κάπνισμα, άλλοι παράγοντες αυξημένου κινδύνου για τα νοσήματα του αναπνευστικού περιλαμβάνουν την περιβαλλοντική ρύπανση, τα χημικά και τη σκόνη σε εργασιακούς χώρους και τις συχνές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού κατά την παιδική ηλικία.

Όπως αναφέρει σε παρουσίαση των συγκεκριμένων παθήσεων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού δεν είναι ιάσιμα. Ωστόσο, διάφορες μορφές θεραπειών ελέγχουν τα συμπτώματα και μπορούν να συμβάλουν στην καλή ποιότητα ζωής του ασθενούς, ανοίγοντας τους αεραγωγούς και περιορίζοντας τη δύσπνοια. Η Παγκόσμια Συμμαχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού έχει ως όραμα "έναν κόσμο όπου όλοι αναπνέουν ελεύθερα".  

Διαβάστε Επίσης

Τα δύο πιο κοινά νοσήματα του αναπνευστικού, τα συμπτώματα και οι θεραπείες

Τα δύο χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού είναι το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) όπου και οι δύο επηρεάζουν τους αεραγωγούς στους πνεύμονες.

Το άσθμα χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις δύσπνοιας και δυσκολίας στην αναπνοή εξαιτίας της στένωσης των αεραγωγών και που διαφέρουν σε σοβαρότητα και συχνότητα από άτομο σε άτομο. Τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιάζονται αρκετές φορές την ημέρα ή την εβδομάδα και για κάποιους ανθρώπους με άσθμα τα συμπτώματα επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης, τη νύχτα ή με τις έντονες εναλλαγές της θερμοκρασία. Επιπλέον, το άσθμα είναι η πιο συχνή χρόνια νόσος κατά την παιδική ηλικία.

Στο άσθμα, η στένωση των αεραγωγών είναι ανατρέψιμη με τη βοήθεια εισπνεόμενων φαρμάκων, στη ΧΑΠ όμως τα συμπτώματα είναι πιο εδραιωμένα. Η ΧΑΠ εμφανίζεται μόνο σε ενήλικες και η νόσος επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Τα πιο συχνά συμπτώματα της ΧΑΠ είναι η δύσπνοια, η παραγωγή πτυέλων και ο χρόνιος βήχας.  

Οι παράγοντες κινδύνου για τη ΧΑΠ περιλαμβάνουν το κάπνισμα (πρωτογενές και δευτερογενές, δηλαδή παθητικό), την περιβαλλοντική ρύπανση, αλλεργιογόνα και έκθεση σε χώρους εργασίας.

Τόσο το άσθμα όσο και η ΧΑΠ μπορούν να προληφθούν μειώνοντας ή αποφεύγοντας την έκθεση στους παραπάνω παράγοντες κινδύνου.

Ούτε το άσθμα ούτε η ΧΑΠ μπορούν να θεραπευτούν με την έννοια της ίασης, ωστόσο οι εισπνεόμενες θεραπείες (βρογχοδιασταλτικά) που υπάρχουν μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα και να οδηγήσουν σε μια υγιή καθημερινότητα. Εάν οι σοβαρές κρίσεις δύσπνοιας μείνουν χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.

Η διαχείριση των νοσημάτων του αναπνευστικού

Η κατάλληλη διαχείριση του άσθματος με εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή μπορεί να ελέγξει την εξέλιξη της νόσου και να μειώσει τις περιπτώσεις θανάτου. Ένα μακροχρόνιο σχέδιο θεραπείας απαιτείται για τους ανθρώπους με επίμονα συμπτώματα ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση σε συνθήκες που τα πυροδοτούν (π.χ. καπνός, σκόνη, γύρη ή επαφή με οικόσιτα και κατοικίδια ζώα).

Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση σε συνδυασμό με σπιρομέτρηση, μία ανώδυνη εξέταση η οποία μετρά την ταχύτητα και το όγκο του αέρα που μπορεί κάποιος να εκπνεύσει. Εάν υπάρχει υποψία αλλεργικών αιτίων, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει να γίνουν ανάλογα τεστ που θα αποκαλύψουν τα αίτια που πυροδοτούν τα συμπτώματα.

Στη ΧΑΠ, η διάγνωση γίνεται με παρόμοιο τρόπο, με κλινική εξέταση και σπιρομέτρηση. Τα συμπτώματα μπορούν να περιοριστούν με φαρμακευτική αγωγή και φυσιοθεραπεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i