Αντιβιοτικά: Τα 3 λάθη που κάνουμε όλοι στη χρήση τους

Ξέρεις σε ποιες περιπτώσεις τα αντιβιοτικά είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και σε ποιες μπορεί αντί για καλό να σου κάνουν, μακροπρόθεσμα, κακό;

φάρμακα αντιβιοτικά istock

Τα αντιβιοτικά είναι ένα πολύτιμο όπλο στην ιατρική και για αυτό πρέπει να το χειριζόμαστε με προσοχή τονίζει με αφορμή τη 18η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης για τα Αντιβιοτικά, ο κος Στάθης Σκληρός, Γενικός Ιατρός και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. "Έτσι  μόνο θα εξασφαλισθεί   η καλύτερη θεραπεία για όλους, συμβάλλοντας συγχρόνως στη μείωση της αντίστασης στα αντιβιοτικά".

Διαβάστε Επίσης

Τα λάθη στη χρήση των αντιβιοτικών

- Τα αντιβιοτικά δεν δρουν όπως τα παυσίπονα και δεν μπορούν να θεραπεύσουν κάθε ασθένεια. Δεν ανακουφίζουν από πονοκεφάλους, πόνους ή πυρετό.

- Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο ενάντια σε βακτηριακές λοιμώξεις και δεν μπορούν να μας βοηθήσουν να αναρρώσουμε από λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς, όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη ή ο πονόλαιμος. 

- Η λήψη αντιβιοτικών για λάθος λόγους όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες και μελλοντική αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, που πρακτικά σημαίνει ότι τα πολύτιμα αυτά φάρμακα χάνουν τη δύναμη της δράσης τους. 

Επιπλέον, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, οι ειδικοί μας δίνουν ορισμένες ακόμη βασικές συμβουλές:

• Μην προσπαθείτε να αγοράσετε αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή.
• Μην διατηρείτε αντιβιοτικά για να τα χρησιμοποιήσετε μεταγενέστερα.
• Μην χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά που έχουν περισσέψει από προηγούμενες
θεραπείες.
• Μην δίνετε αντιβιοτικά που σας έχουν περισσέψει σε άλλους.
• Μην διατηρείτε αντιβιοτικά που έχουν περισσέψει από κάποια θεραπεία.

Εάν έχετε στη διάθεσή σας περισσότερες δόσεις αντιβιοτικού (π.χ. δισκία, καψάκια ζελατίνης) από αυτές που αναφέρει η συνταγή σας, συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας για τη διάθεση της ποσότητας που περίσσεψε.

Οι κίνδυνοι από τη λάθος χρήση των αντιβιοτικών

Για να κατανοήσουμε πόσο σημαντική είναι η ορθή χρήση αυτών των -πολύτιμων κατά τ' άλλα- φαρμάκων, αξίζει να πούμε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις των λοιμώξεων από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια στον πληθυσμό της Ευρώπης, είναι συγκρίσιμη με το άθροισμα των αρνητικών επιπτώσεων από λοιμώξεις όπως η γρίπη, η φυματίωση και το AIDS/HIV.

Η λανθασμένη και αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών  έχει ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη αντίσταση των μικροβίων  σε αυτά,  γεγονός που αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία καθώς μπορεί να μετατρέψει μια απλή λοίμωξη σε κατάσταση απειλητική για τη ζωή. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μικροβιακή αντοχή στα βακτήρια προκάλεσε περίπου 1,27 εκατομμύρια θανάτους το 2019.

Κάθε χρόνο, 33.000 άνθρωποι πεθαίνουν από λοίμωξη που οφείλεται σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Το βάρος των λοιμώξεων από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στον ευρωπαϊκό πληθυσμό είναι συγκρίσιμο με αυτό της γρίπης, της φυματίωσης και του HIV/AIDS μαζί. Ο Π.Ο.Υ. έχει δηλώσει ότι η μικροβιακή αντοχή είναι μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

"Επειδή τα αντιβιοτικά καταπολεμούν μόνο τα βακτήρια και όχι τους ιούς, είναι συνήθως αναποτελεσματικά κατά του κρυολογήματος. Ωστόσο, μερικές φορές ένα κρυολόγημα μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακή λοίμωξη. Σε αυτή την περίπτωση, τα αντιβιοτικά θα είχαν όφελος εάν ήταν σε θέση να αποτρέψουν αυτού του είδους τη μόλυνση. Επειδή όμως τα κρυολογήματα σχεδόν πάντα υποχωρούν από μόνα τους χωρίς σοβαρά προβλήματα και τα αντιβιοτικά συχνά προκαλούν παρενέργειες, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης αντιβιοτικών πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά" δήλωσε ο κος Σκληρός.

"Κάθε χρόνο, 33.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και 1,3 εκατομμύρια παγκοσμίως, χάνουν τη ζωή τους από λοίμωξη που οφείλεται σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Ο όρος αντιβίωση σημαίνει την αναστολή της ανάπτυξης ορισμένων  μικροβίων με τη δράση άλλων μικροβίων (δηλ το αντίθετο της συμβίωσης).Ορισμένοι παραφράζοντας λανθασμένα τον όρο πιστεύουν πως τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση ιογενών λοιμώξεων που προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η αλόγιστη χρήση τους βλάπτει τον οργανισμό μας, μάλιστα αυτό που διαπιστώθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας όπου παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά κατανάλωσης αντιβιοτικών, ήταν η περαιτέρω εξέλιξη της μικροβιακής αντοχής συχνά με μοιραία κατάληξη για τους ασθενείς".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i