Το μέλλον είναι εδώ: Το νέο "εργαλείο" για τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα

Η ανάπτυξη εργαλείου για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα έφερε διεθνείς διακρίσεις για την νεοσύστατη ερευνητική ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών iGEM MetaThess.

καρκίνος του πνεύμονα iStock

Επτά μεταπτυχιακοί φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετείχαν σε διεθνή οργανισμό και κατέκτησαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία τους με λαμβάνοντας τη διάκριση του Best Diagnostics Project στην κατηγορία των Διαγνωστικών για τα Project των μεταπτυχιακών φοιτητών. Πρόκειται για την ομάδα iGEM MetaThess που δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2021 με σκοπό να συμμετάσχει στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 26-28 Οκτωβρίου 2022. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά πάνω 350 ομάδες από 45 χώρες ανά τον κόσμο και κριτές στους οποίους παρουσιάστηκε το πρότζεκτ της ομάδας για την τελική αξιολόγηση.

DIAS: "Εργαλείο" για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα

Το project της ομάδας αφορά την ανάπτυξη του καινοτόμου διαγνωστικού εργαλείου DIAS (Diagnostic Investigation Accurate System) για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος αποτελεί το 84% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα. Πρόκειται για τον καρκίνο με τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας παγκοσμίως για άνδρες και γυναίκες λόγω, μεταξύ άλλων, της μη έγκαιρης διάγνωσης. Το διαγνωστικό εργαλείο DIAS είναι ένα φθηνό και ακριβές διαγνωστικό εργαλείο, το οποίο με την ανίχνευση ειδικών βιοδεικτών στο αίμα ασθενών, θα μπορεί να πραγματοποιήσει διάγνωση στα αρχικά στάδια της νόσου.

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει στην άμεση χειρουργική επέμβαση, ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να αποφευχθούν οι ενδεχόμενες μεταστάσεις. Το DIAS χρησιμοποιεί απλό μηχανισμό και δεν απαιτεί ακριβό εργαστηριακό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ευκολία από όλα τα διαγνωστικά κέντρα. Βασίζεται σε μια συσκευή η οποία συνοδεύεται από μια μικροπλακέτα (microfluidic chip) στην οποία εισάγεται το δείγμα αίματος αφού υποστεί κατάλληλη επεξεργασία. Στο εσωτερικό της συσκευής το προ- επεξεργασμένο δείγμα αίματος αναμειγνύεται με τα κατάλληλα αντιδραστήρια φανερώνοντας τελικά ένα διαγνωστικό σκορ με την πιθανότητα ύπαρξης καρκίνου. Η συγκεκριμένη μικροπλακέτα μπορεί να κατασκευαστεί με τεχνικές τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D-printing), διευκολύνοντας μελλοντικά την ευρεία παραγωγή τους από τις βιομηχανίες.

Η ομάδα

Η ομάδα iGEM MetaThess 2022 αποτελεί μία διεπιστημονική, φοιτητική, ερευνητική ομάδα με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον κ. Βιζιριανάκη Ιωάννη, Αναπληρωτή Καθηγητή Μοριακής Φαρμακολογίας & Φαρμακογονιδιωματικής του Τμήματος Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην ομάδα συμμετέχουν επτά μεταπτυχιακοί φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου οι οποίοι αλφαβητικά είναι οι εξής:

Γιαννόπουλος – Δημητρίου Αλέξανδρος, Φαρμακοποιός και Μεταπτυχιακός Φοιτητής του τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, Γουλιού Ιωάννα, Φαρμακοποιός και Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια του τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, Κοσμίδου Μαρία, Φαρμακοποιός και Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια του τμήματος Οικονομικών του ΑΠΘ, Κωνσταντινίδου Μαρία, Φαρμακοποιός και Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια του τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, Παπαδημητρίου Αλίκη, Βιολόγος και Υποψήφια Διδάκτωρ στο τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, Σαϊτη Αικατερίνη, Φαρμακοποιός και Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια του τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ και Τρυγωνιάρης Δημήτριος, Φυσικός και Μεταπτυχιακός Φοιτητής του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

Επιπλέον, η ομάδα απαρτίζεται και από τέσσερις συμβούλους των οποίων η βοήθεια κρίθηκε καθοριστική για την επιτυχημένη ανάπτυξη του Project DIAS. Συγκεκριμένα, τον Δαμαλά Σταμάτιο, Βιολόγο και Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Wageningen UR στην Ολλανδία, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στον εργαστηριακό σχεδιασμό του project DIAS, τον Δασκαλάκη Ελευθέριο, Software Engineer με μεταπτυχιακό στην Υπολογιστική Φυσική και στην Μηχανική Μάθηση ΑΠΘ, για την ανάπτυξη της επίσημης ιστοσελίδας της ομάδας μας, την Χατζητάκη Αικατερίνη-Θεοδώρα, Υποψήφια Διδάκτωρ στο τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ, και την Μόνου Παρασκευή-Κυριακή, Υποψήφια Διδάκτωρ στο τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ.

Όλο το έργο και οι δραστηριότητες της ομάδας iGEM MetaThess παρουσιάζονται αναλυτικά στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας: https://2022.igem.wiki/thessaloniki-meta/

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i