Θα σου έρθει SMS: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρδιά, καρκίνο του παχέος εντέρου και HPV

Το νέο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων αφορά ένα μεγάλο μέρος το πληθυσμού, γυναίκες και άντρες, και τα SMS με τα παραπεμπτικά θα ξεκινήσουν να στέλνονται σταδιακά από τις επόμενες εβδομάδες.

γυναίκες εμμηνόπαυση istock

Μετά το πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά" για δωρεάν μαστογραφία, ανοίγει η "βεντάλια" των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για γυναίκες και άντρες διαφόρων ηλικιακών ομάδων. Το νέο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου "Σπύρος Δοξιάδης" αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο του εντέρου και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρδιά, καρκίνο του παχέος εντέρου και HPV: Ποιοι θα λάβουν SMS

Μετά το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο απευθύνεται σε γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών για δωρεάν μαστογραφία, παίρνουν σειρά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι εξετάσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος εντάσσονται οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με εξέταση για τον HPV. Το δωρεάν τεστ Παπ θα μπορούν αρχικά να κάνουν γυναίκες από 21 έως 65 ετών και οι περαιτέρω δωρεάν εξετάσεις θα διαφοροποιούνται ανάλογα με τα ευρήματα του Παπ και την ηλικία.

Στην επόμενη φάση, οι προληπτικές εξετάσεις θα αφορούν την καρδιαγγειακή υγεία και τον εντοπισμό παραγόντων κινδύνου. Δικαιούχοι των δωρεάν εξετάσεων θα είναι άντρες 50 έως 70 ετών και γυναίκες 40-70 ετών.

Η τρίτη φάση που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα θα αφορά την πρόληψη για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, περίπου 4 εκατομμύρια γυναίκες και άντρες από 50 έως 70 ετών θα λάβουν SMS για δωρεάν κολονοσκόπηση.

Διαβάστε Επίσης

Όπως αναφέραμε, τα προγράμματα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν το πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά", το οποίο όπως δήλωσε και πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δημόσιο μήνυμά του Facebook, έχει εντοπίσει τους τελευταίους μήνες πάνω από 3.000 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο. Τη δωρεάν προληπτική μαστογραφία στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος δικαιούνται γυναίκες από 50 έως 69 ετών.

SMS και άυλη συνταγογράφηση ή παραπεμπτικό

Τα SMS για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις θα στέλνονται σταδιακά και όσοι δικαιούχοι έχουν άυλη συνταγογράφηση θα λαμβάνουν παραπεμπτικό στο κινητό ή στο email τους, ενώ όσοι δεν έχουν άυλη συνταγογράφηση θα μπορούν να πάρουν το παραπεμπτικό επισκεπτόμενοι οποιονδήποτε γιατρό ή μονάδα υγείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i