Εμβόλιο για τον καρκίνο του δέρματος: Τι περιμένουμε και πώς θα δρα

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ίσως η πιο συχνή κακοήθης νόσος. Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την ίαση ενώ είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχει τρόπος πρόληψης της νόσου.

ελιές καρκίνος δέρματος έλεγχος δέρμα istock

Το μελάνωμα είναι η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος και ευθύνεται για το περίπου ένα πέμπτο των περιστατικών δερματικού καρκίνου. Γενικότερα, ο καρκίνος του δέρματος είναι η πιο συχνή κακοήθης νόσος στον άνθρωπο, με περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο περιστατικά το 2020. Τα περισσότερα από αυτά είναι βασικοκυτταρικά ή ακανθοκυτταρικά καρκινώματα - δύο άλλες, λιγότερο επιθετικές μορφές καρκίνου του δέρματος, που όμως μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παραμορφώσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας του Καρκίνου (International Agency for Research on Cancer -IARC), που αποτελεί τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το μελάνωμα είναι πολύ σοβαρό, αλλά ευτυχώς μπορεί να προληφθεί αλλά και να αντιμετωπιστεί εάν διαγνωστεί εγκαίρως. 

Σύμφωνα με στοιχεία του IARC το 2020 καταγράφηκαν παγκοσμίως 325.000 νέα περιστατικά μελανώματος, ενώ περίπου 57.000 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο. Οι επιστήμονες του IARC εκτιμούν ότι την περίοδο 2020-2040 ο αριθμός των νέων περιστατικών θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 50%, φθάνοντας στα 500.000 σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα, ο αριθμός των θανάτων από μελάνωμα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 75%, σε σχεδόν 100.000 ετησίως.

Τα αίτια για τον καρκίνο του δέρματος

Στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος παίζουν ρόλο τόσο περιβαλλοντικοί παράγοντες (υπεριώδης ακτινοβολία, UVR), όσο και φαινοτυπικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου (χρώμα δέρματος, αριθμός σπίλων), καθώς επίσης και γενετικοί παράγοντες (ύπαρξη μεταλλάξεων γονιδίων που εμπλέκονται στην καρκινογένεση). Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αποτελεί παρόλα αυτά τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης, τόσο του μελανώματος όσο και των άλλων μορφών καρκίνου του δέρματος.

Διαβάστε Επίσης

Εμβόλιο για τον καρκίνο του δέρματος: Τι περιμένουν οι ειδικοί

Τα αμερικανικά εργαστήρια Moderna και Merck ανακοίνωσαν σήμερα θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα για το υπό ανάπτυξη εμβόλιό τους με αγγελιοφόρo RNA κατά του καρκίνου του δέρματος, όταν ληφθεί σε συνδυασμό με ένα αντικαρκινικό φάρμακο. Στη διάρκεια μιας δοκιμής σε περίπου 150 ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από μελάνωμα, η λήψη του εμβολίου ταυτόχρονα με το αντικαρκινικό φάρμακο Keytruda επέτρεψε τη μείωση κατά 44% του κινδύνου επανεμφάνισης καρκίνου ή θανάτου, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που ελάμβαναν θεραπεία μόνο με το αντικαρκινικό. "Για πρώτη φορά, δείξαμε το δυναμικό που μπορεί να έχει το αγγελιοφόρο RNA σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στο μελάνωμα", ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Στεφάν Μπανσέλ, επικεφαλής της Moderna.

Η Moderna και η Merck, γνωστή ως MSD εκτός της Βόρειας Αμερικής, αναμένεται να δημοσιεύσουν προσεχώς τα πλήρη αποτελέσματα της δοκιμής, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν επαληθευτεί ακόμη από ομότιμους επιστήμονες. Προβλέπουν επίσης να ξεκινήσουν το 2023 δοκιμές της λεγόμενης φάσης 3, δηλ. σε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Η τεχνολογία πίσω από την ανάπτυξη του εμβολίου για τον καρκίνο του δέρματος

Η τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA αποδείχθηκε κρίσιμη στη μάχη κατά της πανδημίας της Covid-19. Η Moderna είχε κάνει μια εκπληκτική είσοδο στη φαρμακευτική αγορά όταν έγινε μία από τις πρώτες, μαζί με τις Pfizer-BioNTech, που πρότειναν ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 με τη χρήση αγγελιοφόρου RNA. Η τεχνολογία αυτή θεωρείται πολλά υποσχόμενη στη μάχη εναντίον πολλών άλλων ασθενειών.

Το εμβόλιο κατά του μελανώματος είναι "προσωποποιημένο", "σχεδιάζεται και παράγεται με αφετηρία τη μοναδική μεταλλαξιογόνα υπογραφή" που ταυτοποιείται στον όγκο του ασθενούς, εξηγεί η ανακοίνωση. Στη διάρκεια της δοκιμής, οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου προτού να λάβουν τη θεραπεία -- μέχρι εννέα δόσεις εμβολίου.

Περίπου 325.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος διαγνώστηκαν το 2020 σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι δύο αμερικανικές εταιρίες είχαν ανακοινώσει τον Οκτώβριο μια συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση αυτού του εμβολίου κατά του καρκίνου του δέρματος. Προβλέπουν να μοιραστούν το κόστος και τα οφέλη.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i