Διαπυητική ιδρωταδενίτιδα: Θετικά αποτελέσματα φάσης 3 για νέα θεραπεία

Τα συμπτώματα της νόσου (πόνος, εκκρίσεις και ουλές) δεν επιφέρουν μόνο σωματική επιβάρυνση αλλά και κοινωνικό στιγματισμό στους πάσχοντες.

εργαστήριο νέες θεραπείες istock

Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα (ΔΙ) είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα, επώδυνη και εξουθενωτική φλεγμονώδης νόσος του δέρματος. Τα κύρια συμπτώματα είναι οζίδια, αποστήματα και συρίγγια (κανάλια που οδηγούν έξω από το δέρμα) που παροχετεύουν πύον τα οποία εμφανίζονται συνήθως στις μασχάλες, στη βουβωνική χώρα και στους γλουτούς. Τα άτομα με ΔΙ βιώνουν εξάρσεις της νόσου καθώς και έντονο πόνο, που μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής.

Η ΔΙ αναπτύσσεται στην πρώιμη ενήλικη ζωή, επηρεάζει περίπου το ένα τοις εκατό του πληθυσμού στις περισσότερες χώρες που μελετήθηκαν και είναι τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με ΔΙ έχουν οικογενειακό ιστορικό ΔΙ και παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, που μπορούν επίσης να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην κλινική πορεία της ΔΙ. Τα συμπτώματα του πόνου, των εκκρίσεων και των ουλών δεν επιφέρουν μόνο σωματική επιβάρυνση. Τα άτομα με ΔΙ βιώνουν επίσης στιγματισμό: ανησυχούν ή βιώνουν ευθέως αρνητικές συμπεριφορές και αντιδράσεις από την κοινωνία εξαιτίας των συμπτωμάτων τους. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε ντροπή, κοινωνική απομόνωση, χαμηλή αυτοεκτίμηση και διαταραχή της σεξουαλικής ζωής και να επηρεάσουν όλους τους τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των διαπροσωπικών σχέσεων, της εκπαίδευσης και της εργασίας.

Θετικά αποτελέσματα από τις μελέτες Φάσης 3 της μπιμεκιζουμάμπης στη διαπυητική ιδρωταδενίτιδα

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από δύο μελέτες Φάσης 3, την BE HEARD I και την BE HEARD II, που αξιολογούν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της μπιμεκιζουμάμπης σε ενήλικες με διαπυητική ιδρωταδενίτιδα μέτριας έως βαριάς μορφής. Τα αποτελέσματα από αυτές τις δύο μελέτες θα αποτελέσουν τη βάση των αιτήσεων προς τις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στη μπιμεκιζουμάμπης για την ένδειξη της διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας αρχής γενομένης το τρίτο τρίμηνο του 2023. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της μπιμεκιζουμάμπης στη διαπυητική ιδρωταδενίτιδα δεν έχουν τεκμηριωθεί και η μπιμεκιζουμάμπη δεν έχει εγκριθεί για χρήση στη διαπυητική ιδρωταδενίτιδα από καμία ρυθμιστική αρχή του κόσμου.

Και στις δύο μελέτες, η μπιμεκιζουμάμπη πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο, επιδεικνύοντας στατιστικά σημαντικές και σταθερές κλινικά ουσιαστικές βελτιώσεις, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, όσον αφορά το ποσοστό των ασθενών που πέτυχαν κλινική ανταπόκριση της διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας (HiSCR50) την εβδομάδα 16. Η μπιμεκιζουμάμπη παρείχε βαθιά ανταπόκριση με στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις την Εβδομάδα 16, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, όσον αφορά το ποσοστό των ασθενών που πέτυχαν ανταπόκριση HiSCR75, ένα βασικό δευτερεύον καταληκτικό σημείο των δύο μελετών. Η HiSCR50 και η HiSCR75 ορίζονται ως τουλάχιστον 50 ή 70 τοις εκατό μείωση του συνολικού αριθμού των αποστημάτων και των φλεγμονωδών οζιδίων σε σχέση με την έναρξη, χωρίς αύξηση του αριθμού των αποστημάτων ή των παροχετευτικών συριγγίων σε σχέση με την έναρξη. Το προφίλ ασφάλειας της μπιμεκιζουμάμπης και στις δύο μελέτες ήταν σε συμφωνία με τις αναφορές από προηγούμενες μελέτες χωρίς νέα σήματα ασφάλειας.

"Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα είναι μια χρόνια, επώδυνη και εξουθενωτική φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που επηρεάζει τη σωματική, ψυχολογική και κοινωνική ευημερία των ασθενών. Αυτή η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής ενισχύεται από τις περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Καθηγητής  Gregor Jemec, MD, Ph.D., Προέδρος του Τμήματος Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Zeeland στο Roskilde της Δανίας. "Τα πρώτα θετικά κλινικά αποτελέσματα από τις μελέτες BE HEARD I και BE HEARD II είναι ενθαρρυντικά και καταδεικνύουν την αξία που ενδέχεται να έχει η μπιμεκιζουμάμπη για την κοινότητα των ατόμων με διαπυητική ιδρωταδενίτιδα".

Αναλυτικά αποτελέσματα από τις μελέτες BE HEARD I και BE HEARD II θα παρουσιαστούν σε επερχόμενη επιστημονική συνάντηση και θα δημοσιευθούν σε έγκριτη ιατρική επιθεώρηση.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i