Πόνος στις αρθρώσεις; Ρωτήσαμε τον ορθοπαιδικό για τις εξελίξεις στις θεραπείες

Η μέθοδος των παλμικών ραδιοσυχνοτήτων μπορεί να βάλει φρένο στο χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις, χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις

Συνεργάστηκε ο Νικόλαος Εμμ. Τσιλιμιγκάκης, Ορθοπαιδικός χειρουργός- τραυματιολόγος, εξειδικευθείς στην αναλγησία με παλμικές ραδιοσυχνότητες, Ευρωκλινική Αθηνών

Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι μια συχνή ενόχληση που απασχολεί πολλούς από εμάς. Εάν υποφέρουμε από χρόνιο πόνο στους ώμους, τη σπονδυλική στήλη, τα γόνατα ή τα ισχία και δεν επιθυμούμε ή δεν μπορούμε για διάφορους λόγους να υποβληθούμε σε χειρουργική επέμβαση, μία νέα μη παρεμβατική μέθοδος που βασίζεται στις παλμικές ραδιοσυχνότητες. Για να καταλάβουμε περισσότερο τη μέθοδο αυτή και την εφαρμογή της μιλήσαμε με τον ορθοπαιδικό Νίκο Τσιλιμιγκάκη.

Σε ποιες περιπτώσεις χρειαζόμαστε τη συγκεκριμένη μέθοδο και ποιες είναι οι ενδείξεις;

Η εφαρμογή των παλμικών ραδιοσυχνοτήτων γίνεται στον τοπικό αρθρικό πόνο. Στις ενδείξεις περιλαμβάνονται οι παρακάτω καταστάσεις: Όταν έχουνε αποτύχει οι συντηρητικές μέθοδοι, όταν το χειρουργείο δεν είναι επιλογή για άλλους λόγους, και στο χρόνιο μετεγχειρητικό πόνο.

Διαβάστε Επίσης

Σε ποια σημεία εφαρμόζεται η μέθοδος;

Εφαρμόζεται στον ώμο, στο γόνατο, στο ισχίο, στη μέση και στον αυχένα. 

Τι είδους κύματα χρησιμοποιούνται στη συγκεκριμένη μέθοδο; 

Η θεραπεία με ραδιοκύματα περιελάμβανε μέχρι τώρα τα συμβατικά ραδιοκύματα, τα cooled ραδιοκύματα και τα bipolar ραδιοκύματα. Oι παλμικές ραδιοσυχνότητες έρχονται vα εξαλείψουν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των υπολοίπων.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία; 

Η διαδικασία διαρκεί 10 έως 40 λεπτά (ανάλογα με το πεδίο εφαρμογής τους). Ο ασθενής είναι ξύπνιος και γίνεται υπό τοπική αναισθησία και χρήση ακτινοσκοπικoύ μηχανήματος. 

Πόσο γρήγορα ανακουφίζεται ο ασθενής;

Οι ασθενείς βλέπουν άμεση βελτίωση και τα οριστικά αποτελέσματα έρχονται 20 με 30 ημέρες μετά την εφαρμογή. Σε ποσοστό 10% - 20% οι ασθενείς έχουν το 100% της βελτίωσης άμεσα μετά την εφαρμογή των ραδιοκυμάτων και δεν χρειάζεται να περιμένουν 20 με 30 ημέρες. 

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα; 

Η θεραπεία διαρκεί 1 έως 5 χρόνια και στο διάστημα αυτό μπορούν οι ασθενείς να γυμνάσουν τις μυϊκές ομάδες γύρω από την πάσχουσα περιοχή ώστε όταν η αισθητικοί κλάδοι των νεύρων επανακινήσουν τη λειτουργία τους, να μην νιώθουν πόνο στην ίδια ένταση ή και καθόλου.

Γίνεται λήψη ή έκχυση κάποιων φαρμάκων;

Όχι. Δεν χρησιμοποιούμε κανένα φάρμακο κατά την εφαρμογή της μεθόδου.

Υπάρχει αντένδειξη για κάποιους ασθενείς;

Όχι δεν υπάρχει αντένδειξη. Μπορεί να προχωρήσει στη θεραπεία όποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να χειρουργηθεί και γενικά όποιος αντιμετωπίζει πόνους στις αρθρώσεις.

Μπορεί η μέθοδος να γίνει σε όλα τα νοσοκομεία και σε ιατρεία; 

Όχι. Η συγκεκριμένη μέθοδος απαιτεί τη χρήση ειδικού μηχανήματος το οποίο έχει προμηθευτεί ήδη η Ευρωκλινική Αθηνών. Απαιτεί επίσης ειδική εκπαίδευση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i