Καρκίνος: Τα τελευταία δεδομένα με μια ματιά

Τα νέα στοιχεία για τον καρκίνο μάς δείχνουν τον δρόμο για πιο υγιεινές επιλογές στην κάθε μας μέρα.

προληψη καρκινου iStock

Έκθεση της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (American Cancer Society) δείχνει συνεχείς μειώσεις στους θανάτους από καρκίνο, αλλά οι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα σχετικά με την πρόληψή του. Σύμφωνα με την ACS, τα ποσοστά θνησιμότητας μειώθηκαν κατά 1,5% από το 2019 και το 2020 και η συνολική θνησιμότητα από καρκίνο έχει μειωθεί κατά 33% από το 1991, ενώ εκτιμάται ότι 3,8 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν από τον καρκίνο.

Συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι οι καρκίνοι του πνεύμονα και του παχέος εντέρου προκαλούν τους περισσότερους θανάτους, ο καρκίνος του προστάτη αυξάνεται στους άντρες και τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχουν δει μια "καταπληκτική" πτώση στις νεαρές γυναίκες.

Διαβάστε Επίσης

•    Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για όλους τους καρκίνους έχει αυξηθεί από 49% για διαγνώσεις στα μέσα της δεκαετίας του 1970 σε 68% για διαγνώσεις από το 2012 έως το 2018.
•    Η επιβίωση είναι υψηλότερη για τον καρκίνο του θυρεοειδούς (98%), τον προστάτη (97%), τους όρχεις (95%) και το μελάνωμα (94%).
•    Η επιβίωση είναι χαμηλότερη για τον καρκίνο στο πάγκρεας (12%), το ήπαρ και τον οισοφάγο (21%).

Ώρα να κόψουμε όλοι το κάπνισμα

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία προβλέπει ότι οι μορφές καρκίνου που θα έχουν το μεγαλύτερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές το 2023 είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Αξίζει, επίσης, να γνωρίζουμε ότι, ενώ τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα μειώθηκαν κατά 58% από το 1990 έως το 2020 στους άντρες και κατά 36% από το 2002 έως το 2020 στις γυναίκες, οι ερευνητές λένε ότι το κάπνισμα εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα: Περίπου το 81% από τους 127.010 εκτιμώμενους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα το 2023 θα προκληθούν απευθείας από το κάπνισμα, εκτιμάται στην έκθεση, ενώ επιπλέον 3.560 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα θα προκληθούν από το παθητικό κάπνισμα.

Ανησυχητική τάση

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο για τους άντρες στις Ηνωμένες Πολιτείες και η πρόοδος που έχει σημειωθεί από το 2014 προς τη μείωση των ποσοστών έχει πρόσφατα αντιστραφεί, αναφέρεται στην έκθεση. Ο καρκίνος του προστάτη αυξήθηκε κατά 3% ετησίως από το 2014 έως το 2019. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας τονίζουν ότι οι θάνατοι μπορεί να οφείλονται στη διάγνωση προχωρημένης νόσου, η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, αυξάνεται κατά 4% με 5% κάθε χρόνο. Ο καρκίνος του προστάτη είχε μειωθεί κατά περίπου 40% από το 2007 έως το 2014 λόγω της έγκαιρης διάγνωσης μέσω προληπτικού ελέγχου.

Τα καλά νέα για τον καρκίνο

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας παρουσιάζει "καταπληκτική" πτώση στις νεαρές γυναίκες. Στην έκθεση διαπιστώνεται μείωση 65% στα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες ηλικίας 20 έως 24 ετών από το 2012 έως το 2019. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας αποδίδουν την πρόοδο στον έλεγχο ρουτίνας και στο εμβόλιο HPV. Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων ή HPV είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου ΗΠΑ. "Πρόκειται για μια εκπληκτική μείωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, η οποία καταδεικνύει τον αντίκτυπο του εμβολίου HPV" δήλωσε η δρ Jolyn Taylor, επίκουρη καθηγήτρια Γυναικολογικής Ογκολογίας στο Κέντρο Καρκίνου Άντερσον του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i