Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών - Ετήσια Εκδήλωση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

Η εκδήλωση επισφράγισε για ακόμη μια χρονιά ότι κάθε ασθενής και κάθε λήπτης υπηρεσιών υγείας έχει θεσμοθετημένα και απαράγραπτα δικαιώματα που αξιώνουν σεβασμό και προστασία.

Ένωση Ασθενών Ελλάδας δελτίο τύπου

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Τρίτη 18.04.2023, η εκδήλωση που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών. Η εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν διακεκριμένοι εκπρόσωποι της Πολιτείας, του Ακαδημαϊκού και Επιστημονικού Κλάδου, της Κοινωνίας των Πολιτών και των Συλλόγων Ασθενών, επισφράγισε για ακόμη μια χρονιά ότι κάθε ασθενής και κάθε λήπτης υπηρεσιών υγείας έχει θεσμοθετημένα και απαράγραπτα δικαιώματα που αξιώνουν σεβασμό και προστασία. 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, κ. Νίκος Δέδες, προλογίζοντας την εκδήλωση καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στην ύψιστη τιμή για την Ένωση Ασθενών Ελλάδας της παραχώρησης της αιγίδας της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στη συνέχεια επισήμανε τον διττό σκοπό της εκδήλωσης, ο οποίος πέραν της ανάλυσης των 14 δικαιωμάτων τα οποία θεσπίστηκαν το 2002 με την Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών είναι και η επικαιροποίησή τους εν έτει 2023. Στη συνέχεια ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί. 

"Όταν μιλάμε για δικαιώματα ασθενών μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, για δικαιώματα δικά μας"

Ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να βλέπουμε την πρόοδο που έχει γίνει για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών με βασική στόχευση της πρώτης διακυβέρνησης την πρόληψη και τη δόμηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ταυτόχρονα, επισήμανε την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στο δικαίωμα των ασθενών στην πρόληψη με τα πέντε προληπτικά προγράμματα ενώ αναφέρθηκε και στο δικαίωμα της ισότιμης και χωρίς διάκριση πρόσβασης το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με άλλα δικαιώματα όπως αυτό της πληροφόρησης, της συναίνεσης, της ελευθερίας επιλογής θεραπευτικής μεθόδου, της ποιότητας αλλά και της καινοτομίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, "όταν μιλάμε για δικαιώματα ασθενών μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, για δικαιώματα δικά μας". Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση και την ανάδειξη της σημασίας και του καθοριστικού έργου που επιτελούν οι ενώσεις ασθενών και συγκεκριμένα επεσήμανε ότι πολλά πράγματα που έχουν γίνει στο πεδίο της Υγείας, έχουν τη σφραγίδα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, μια κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι στην Επιτροπή η οποία θα συντονίζει, θα επιβλέπει και θα παρακολουθεί όλο αυτό το έργο, θα συμμετέχει και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας.

Τα δικαιώματα των ασθενών

Μετά το πέρας των χαιρετισμών, ο Β’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας κ. Δημήτρης Κοντοπίδης παρουσίασε τη σειρά των 14 βίντεο μικρού μήκους της Ένωσης Ασθενών, με ιστορίες εμπνευσμένες από βιώματα ασθενών για τα δικαιώματα τους, τα οποία περιλαμβάνονται στη νέα ιστοσελίδα greekpatientsrights.gr με αναλυτική παρουσίαση του κάθε δικαιώματος καθώς και τη σχετική νομοθεσία, συνδράμοντας στην ουσιαστική πληροφόρηση και εγγραμματοσύνη των πολιτών και των ασθενών αναφορικά με τα δικαιώματά τους.
Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, η κα. Κατερίνα Κουτσογιάννη, Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, επικεντρώθηκε στη διασφάλιση και την προστασία των 14 δικαιωμάτων των ασθενών, ως παράγοντα ενίσχυσης της δημοκρατίας και βασικό δείκτη κοινωνικής ωριμότητας. Τόνισε επίσης την υποχρέωση του κράτους να παρέχει στους πολίτες υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου και τη σημασία της συνεργασίας και του διαλόγου όλων των εμπλεκόμενων φορέων προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς ακανθώδη ζητήματα όπως η μείωση της δημοσίας δαπάνης για την υγεία και η ανεπάρκεια του προσωπικού στις δημόσιες δομές εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά την τήρηση των δικαιωμάτων των ασθενών. Τέλος, αναφέρθηκε σε νομοθετικές ρυθμίσεις που συνδέονται με τα δικαιώματα των ασθενών καθώς και στα νομοθετικά βήματα στην υγεία που μεσολάβησαν από την περσινή εκδήλωση.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών ολοκληρώθηκε με τον φωτισμό του κτιρίου του Ελληνικού Κοινοβουλίου με το έμβλημα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, σε μια κίνηση ύψιστου συμβολισμού, που υπογραμμίζει την κοινή βούληση Πολιτείας και ασθενών για ενίσχυση της Δημοκρατίας στην Υγεία.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  με την ευγενική υποστήριξη:
Premium Supporters: Abbvie Greece, Gilead Sciences, GlaxoSmithKline Greece, MSD Greece, Pfizer Hellas και Roche Hellas.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i