Εξετάσεις για θυρεοειδή: Η βιταμίνη που μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποιεί ότι εάν παίρνουμε μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β μπορεί να έχουμε ανακριβή αποτελέσματα από τις εξετάσεις για τον θυροειδή.

Γιατρός εξετάζει το λαιμό γυναίκας ασθενούς για θυρεοειδή istock

Πολλοί από εμάς λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής για διάφορους λόγους. Ωστόσο νέα επιστολή του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων προειδοποιεί ότι όσοι λαμβάνουν βιοτίνη, μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β, μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τον θυρεοειδή.

Η βιοτίνη είναι ανάμεσα τις βιταμίνες που συστήνονται για την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί από τον ΕΟΦ, η βιοτίνη ενδέχεται να επηρεάζει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ανοσολογικών εξετάσεων του θυρεοειδούς, οι οποίες βασίζονται σε αλληλεπίδραση βιοτίνης/στρεπταβιδίνης. Αυτές οι εξετάσεις χρησιμοποιούνται ευρέως στην κλινική πρακτική, για τον έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδούς και την προσαρμογή της δοσολογίας της λεβοθυροξίνης. 

Διαβάστε Επίσης

Ανάλογα, μάλιστα, με την αρχή μεθόδου ανάλυσης των εργαστηριακών εξετάσεων, τα αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν ψευδώς αυξημένα ή ψευδώς μειωμένα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη κατάλληλη διαχείριση των ασθενών ή λανθασμένη διάγνωση. Ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι εάν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων της λειτουργίας του θυρεοειδούς δεν ταιριάζουν με την κλινική εικόνα και/ή άλλες εξετάσεις, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πιθανή επίδραση της βιοτίνης.

Μία σύσταση του ΕΟΦ προς του γιατρούς και το προσωπικό σε διαγνωστικά εργασήρια είναι να συζητούν με τους ασθενείς εάν λαμβάνουν ή έχουν λάβει πρόσφατα βιοτίνη. Πρέπει επίσης να ενημερώνονται ότι ότι άλλα προϊόντα που μπορεί να λαμβάνουν, όπως πολυβιταμίνες ή συμπληρώματα για τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια, θα μπορούσαν επίσης να περιέχουν βιοτίνη και να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων λειτουργίας του θυρεοειδούς τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i