90-70-90: Οι αριθμοί που μετράνε στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει "φωτογραφήσει" τη στρατηγική για να απαλλαγούμε από μία συχνή μορφή καρκίνου.

Χαρούμενοι έφηβοι αγόρι και κορίτσι istock

Στόχος της παγκόσμιας στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μέχρι το 2030 για την εξάλειψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας (ΚΤΜ) ως θέμα δημόσιας υγείας. Αυτή τη στιγμή η επιστημονική κοινότητα έχει στα χέρια της ένα σημαντικό "εργαλείο", το εμβόλιο κατά του ιού των κονδυλωμάτων, ωστόσο στη χώρα μας υπάρχει -και εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού- ένα εμβολιαστικό κενό το οποίο πρέπει να καλυφθεί. Υπογραμμίζοντας τη σημασία του συγκεκριμένου εμβολιασμού, το ευρωπαϊκό πλάνο για την καταπολέμηση του καρκίνου 2021-2025, περιλαμβάνει στους στόχους του τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 90% των κοριτσιών και ενός σημαντικού ποσοστού των αγοριών μέχρι το 2030.

Η πρόταση του ΠΟΥ για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

"Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειάζεται το 90% των κοριτσιών να έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο ενάντια στον HPV μέχρι την ηλικία των 15 ετών, το 70% των γυναικών να έχουν κάνει τα σχετικά διαγνωστικά τεστ υψηλής ακρίβειας στα 35 και στα 45 και το 90% των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με ΚΤΜ να λαμβάνουν θεραπεία και φροντίδα. Χρειαζόμαστε οργανωμένα προγράμματα screening και θεραπείας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ η πρόληψη χρειάζεται να ξεκινάει από την ηλικία των 30 ετών και το HPV DNA τεστ να αποτελεί το βασικό εργαλείο screening" εξηγεί ο Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας, Ιατρική Σχολή "Αριστοτέλειου" Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, στοιχεία από τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ δείχνουν ότι έχουν παρατηρηθεί 88% λιγότεροι καρκίνοι τραχήλου μήτρας σε γυναίκες που είχαν κάνει το HPV εμβόλιο.

Διαβάστε Επίσης

Τι ισχύει στη χώρα μας

Τα ποσοστό του εμβολιασμού σήμερα στη χώρα μας απέχει πολύ από το ιδανικό: Σύμφωνα με τον καθηγητή, μόλις το 45% των κοριτσιών (ενώ το εμβόλιο συστήνεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και για τα αγόρια και φυσικά χορηγείται δωρεάν) έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Επιπλέον, η πανδημία COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική καθυστέρηση στους εμβολιασμούς ρουτίνας παιδιών και εφήβων, ενώ ειδικότερα παρατηρήθηκαν σημαντικές μειώσεις στη χορήγηση των εμβολίων για την ανοσοποίηση έναντι στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Προστασία όχι μόνο για τον καρκίνο του τραχήλου

Αυτό που πρέπει, τέλος, να τονιστεί είναι ότι ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV παρέχει σημαντική προστασία όχι μόνο κατά του καρκίνου του τραχήλου αλλά και κατά του καρκίνου του στοματοφάρυγγα όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης Orpheas με θέμα τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα σε άνδρες. Στην ενδιάμεση ανάλυση, η ερευνητική ομάδα εστίασε σε 74 ασθενείς, με μέση ηλικία τα 60,5 έτη. Οι 57 ήταν άνδρες και η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (66) ήταν ελληνικής καταγωγής. Περίπου το 60% των περιπτώσεων καρκίνου του στοματοφάρυγγα συσχετίστηκε με τον HPV (κυρίως τον τύπο 16 και σποραδικά πλην ενός περιστατικού άλλους τύπους που επίσης καλύπτει το εμβόλιο), ενώ οι θετικοί στον ιό ασθενείς ήταν κατά κύριο λόγο νεαρής ηλικίας άνδρες χωρίς ιστορικό καπνίσματος", σύμφωνα με την κυρία Ψυρρή. Καταληκτικά, η Καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας ΕΚΠΑ. Όπως τονίζει η καθηγήτρια, "σημαντικός αριθμός κρουσμάτων καρκίνου του στοματοφάρυγγα οφείλονται στον HPV, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης Orpheas. Άρα, μπορεί να προκύψει ένα δυνητικό όφελος από τον καθολικό εμβολιασμό (ανδρών και γυναικών) έναντι του HPV στην Ελλάδα ως προς την πρόληψη του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου".

Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν εκτενώς σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η βιοφαρμακευτική εταιρεία MSD Ελλάδας με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i