Αλκοόλ και αντισυλληπτικά: Μπορώ να πιω ενώ χρησιμοποιώ αυτή τη μέθοδο αντισύλληψης;

Μπορεί η κατανάλωση αλκοόλ να αποδειχθεί επικίνδυνη σε συνδυασμό με τα αντισυλληπτικά; Ποια είναι η απάντηση της επιστήμης.

γυναίκα κρατάει μία καρτέλα με αντισυλληπτικά iStock

Το 2019 καταγράφηκαν περίπου 150 εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο οι οποίες χρησιμοποιούσαν τα αντισυλληπτικά ως τρόπο αντισύλληψης, σε αντίθεση με το 1999 που ο αριθμός άγγιζε τα 97 εκατομμύρια. Τα αντισυλληπτικά πλέον είναι μία από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους, με όλο και περισσότερες γυναίκες να νιώθουν ασφάλεια να τα έχουν ως σύμμαχό τους ενάντια στις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, ύστερα από συνεννόηση με τον γυναικολόγο τους. Ωστόσο, αναμφίβολα γεννάται η απορία αν η λήψη και η αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών επηρεάζεται από την κατανάλωση αλκοόλ. 

Αλκοόλ και αντισυλληπτικά

Εννοείται πως η μικρή κατανάλωση αλκοόλ δεν υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει αρνητικά την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε τους "κινδύνους" που μπορεί να προκύψουν. Ειδικότερα, δεν είναι ότι το αλκοόλ θα "ακυρώσει" το χάπι, όμως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μπορεί να σε οδηγήσει να ξεχάσεις ότι το έλαβες ή να το πάρεις στη σωστή ώρα με αποτέλεσμα να είσαι εκτεθειμένη. Από την άλλη, η κατανάλωση αλκοόλ ενδέχεται να σε "χαλάσει" τόσο πολύ που να έχεις τάση για εμετό. Αυτό από μόνο του μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα, αφού στην περίπτωση εμετού δεν θα έχει προλάβει να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Με λίγα λόγια, η αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών οφείλεται στη σωστή τους χρήση, που μπορεί να εμποδιστεί από το αλκοόλ.

Σύμφωνα με το Medical News Today, το αλκοόλ όχι μόνο θα σε κάνει να βγεις από το πρόγραμμά σου, αλλά θα είναι ένας κακός συνδυασμός με τα αντισυλληπτικά χάπια σε ό,τι αφορά τον μεταβολισμό αυτού. Ειδικότερα, τα χάπια μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του ήπατος, με αποτέλεσμα την αύξηση του αλκοόλ και των ορμονών στο αίμα σου. Συνεπώς, το αλκοόλ μπορεί να μείνει περισσότερο στον οργανισμό σου απ'ό,τι συνήθως εξαιτίας του χαμηλότερου ρυθμού του μεταβολισμού του ήπατος.

Αλκοόλ και άλλοι μέθοδοι αντισύλληψης

Όπως καταλαβαίνουμε, το αλκοόλ δίνει λιγότερες ευκαιρίες για έλεγχο τη στιγμή που τον χρειάζεσαι όσο τίποτε άλλο. Πιο αναλυτικά, μία μελέτη από το 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα πως νεαρές γυναίκες που έπιναν συχνά είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, αγνοώντας τα μέτρα προστασίας. Με λίγα λόγια, το σεξ χωρίς προφυλάξεις αποτελεί τη σημαντικότερη συνέπεια που άνετα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και άλλα αρνητικά αποτελέσματα της υγείας σου.

Το μέτρο είναι το παν, γι' αυτό αν έχεις την όρεξη να πιεις ενώ έχεις λάβει το αντισυλληπτικό σου για τη μέρα, έχε στο μυαλό σου να μην το παρακάνεις, ώστε να προστατεύσεις την υγεία σου. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i