Εξάψεις στην εμμηνόπαυση: Μόλις εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την κατάσταση αυτή

Οι εξάψεις είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και αυτό το νέο σκεύασμα που μόλις εγκρίθηκε στις ΗΠΑ είναι το πρώτο στην κατηγορία του.

Γυναίκα που κρατάει ανεμιστήρα - εξάψεις στην εμμηνόπαυση istock

Οι εξάψεις στην εμμηνόπαυση συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την "ταλαιπωρία" που μπορεί να μας προκαλέσει η προεμμηνόπαυση. Ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων FDA μόλις ενέκρινε την πρώτη θεραπεία για τις εξάψεις. 

Διαβάστε Επίσης

Τι είναι οι εξάψεις στην εμμηνόπαυση

Ένα ξαφνικό κύμα ζέστης που συνοδεύεται από κοκκίνισμα του δέρματος και ιδρώτα είναι ουσιαστικά ο τρόπος που χαρακτηρίζουν τις εξάψεις οι γυναίκες που τις βιώνουν. "Οι εξάψεις μπορεί να είναι εξουθενωτικές" συμφωνεί η Claudia Mason, γυναικολόγος στην Κλινική Cleveland στις ΗΠΑ. Μπορεί να παρεμποδίζουν τον ύπνο ακόμη και την εργασιακή καθημερινότητα της γυναίκας, λένε όσες έχουν σχετική εμπειρία. 

Οι εξάψεις είναι από τα συμπτώματα που παρουσιάζονται στην πλειοψηφία των γυναικών σε εμμηνόπαυση. Έρευνα δείχνει ότι πάνω από το 80% βιώνει αυτές τις εναλλαγές ζέστης, ιδρώτα, έξαψης, άγχους και κρυάδων που διαρκούν έως και πέντε λεπτά κάθε φορά. Για κάποιες γυναίκες, η συνταγογράφηση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, που συχνά συστήνεται για τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

Ωστόσο, η θεραπεία αυτή δεν είναι κατάλληλη για όλες τις γυναίκες. Για παράδειγμα, συνήθως δεν συστήνεται σε γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο των μαστών, των ωοθηκών ή της μήτρας επειδή μπορεί να ανεβάσει ελαφρώς τις πιθανότητες επανεμφάνισης της νόσου. Επίσης, η υπέρταση, ιστορικό θρόμβωσης, εγκεφαλικού ή ορισμένων καρδιαγγειακών καταστάσεων γενικά δεν συνάδει με τη χορήγηση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης. 

Διαβάστε Επίσης

Η πρώτη έγκριση θεραπείας για τις εξάψεις από τον FDA

Όλα τα παραπάνω είναι ο λόγος που η έγκριση μίας μη ορμονικής από του στόματος χορηγούμενης θεραπείας που μπορεί να θεραπεύσει μέτριας έως σοβαρής έντασης εξάψεις είναι πολύ σημαντικό νέο. "Είναι εξαιρετικό να έχουμε μία επιλογή που δεν είναι ορμονική, για τις γυναίκες που δεν μπορούν να λάβουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης" εξηγεί η γυναικολόγος.  Το νέο αυτό φάρμακο δρα μπλοκάροντας υποδοχείς στον εγκέφαλο που ελέγχουν τη θερμοκρασία του σώματος. 

Αυτό που οφείλουμε να τονίσουμε είναι ότι όπως κάθε φάρμακο, έτσι και αυτή η νέα θεραπεία έχει αντενδείξεις. Για παράδειγμα μπορεί να μην είναι ασφαλής για γυναίκες με νοσήματα του ήπατος. Σύμφωνα με μια δήλωση του FDA, πριν τη λήψη του φαρμάκου συστήνεται έλεγχος της λειτουργίας του ήπατος. 

Το κόστος και η διάθεση της θεραπείας

Παρότι θα είναι μια πολύ βοηθητική επιλογή για κάποιες γυναίκες, η εκτίμηση στις ΗΠΑ είναι ότι θα είναι ένα φάρμακο υψηλού κόστους. Σύμφωνα με πρακτορείο Reuters, το κόστος της θεραπείας για 30 ημέρες υπολογίζεται ότι θα είναι στα 550 δολάρια, αν και εκπρόσωπος της Astellas, της εταιρείας που το παράγει, δήλωσε στο αμερικανικό ABC News ότι το φάρμακο τελικά θα καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Όσο για το πότε θα είναι διαθέσιμο στην κυκλοφορία, η Astellas θεωρεί ότι θα είναι στα ράφια των φαρμακείων στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες. 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i