Δυσπεψία τέλος! Οι 3 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν

Φούσκωμα, πόνος στην κοιλιά, αέρια στο έντερο, δυσφορία... Ναι, μάλλον έπαθες δυσπεψία. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι συμβαίνει και να προλαμβάνεις το πρόβλημα.

Γυναίκα που νιώθει δυσπεψία και καούρα στο στομάχι istock

Από την Αλεξάνδρα Γαβαλά, κλινική-αθλητική διαιτολόγο-διατροφολόγο, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, προπονήτρια φυσικής κατάστασης αθλητών (@alexandra_gavala)

Νιώθεις φουσκωμένη, πρησμένη, σε ταλαιπωρούν αέρια στο έντερο. Εάν έχει προηγηθεί ένα μεγάλο ή ένα βιαστικό γεύμα, τότε πιθανότατα η απάντηση στο πρόβλημά σου είναι η δυσπεψία. 

Διαβάστε Επίσης

Τι είναι η δυσπεψία;

H δυσπεψία είναι στην ουσία μία διαταραχή του πεπτικού που προκαλεί αργή αποπλήρωση (άδειασμα) του στομάχου και συνδέεται με ενοχλήσεις του γαστρεντερικού, όπως το φούσκωμα και τα αέρια στο έντερο. Είναι ένα από τα προβλήματα του πεπτικού που αποτελούν συχνά ζητήματα με τα οποία έχουμε έρθει σχεδόν όλοι αντιμέτωποι.

Πώς μπορείς να προλάβεις τη δυσπεψία

Σε περιόδους γιορτών, μιας βραδινής εξόδου για φαγητό ή στις διακοπές είναι συνηθισμένο το φαινόμενο εμφάνισης υπερφαγικών επεισοδίων και ακολούθως δυσπεψίας. Επίσης, η δυσπεψία μπορεί να οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις, όπως ελλείψεις ενζύμων, δυσανεξίες σε συστατικά τροφίμων, π.χ. λακτόζη, ή σε θέματα του εντερικού αυλού, όπως κολίτιδα. Για τη λειτουργική αυτή δυσφορία, που έχει και ψυχολογικό αντίκτυπο εξαιτίας της δυσκολίας που φέρνει στο άτομο στις κινήσεις του, οι επιστήμονες υγείας προτείνουν κάποιες λύσεις. 

Διαβάστε Επίσης

Μείνε ενυδατωμένη: Η δυσπεψία που οφείλεται σε υπερκατανάλωση φαγητού συμβαίνει κυρίως επειδή δεν προλαβαίνει το στομάχι να "αδειάσει". Ταυτόχρονα, δεν επαρκεί η παραγωγή των πεπτικών ενζύμων από το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη ώστε να διασπάσουν τις τροφές. Πίνοντας νερό ή και ανθρακούχο νερό, βοηθάς στη μείωση της υπερφαγίας και ταυτόχρονα "αραιώνεις" το μείγμα του γεύματος στο στομάχι, άρα θα προωθηθεί πιο εύκολα στο πεπτικό σύστημα. 

Πρόσθεσε τροφές για καλή πέψη: Υπάρχουν τροφές που λειτουργούν ως φυσικά αντιόξινα ή βοηθητικά δυσπεψίας. Ο χυμός γκρέιπφρουτ, ο ανανάς, το ακτινίδιο και το αγγούρι (χωρίς φλούδα) διευκολύνουν την πέψη, χάρη στα συστατικά και τα φυσικά ένζυμα που περιέχουν. Αντίστοιχο ρόλο έχουν το τζίντζερ και η σκόνη γλυκόριζας. Επίσης, το πράσινο τσάι, τα κόκκινα φρούτα, το κακάο και το κρασί –με μέτρο!– περιέχουν την ουσία ρεσβερατρόλη η οποία, εκτός από το ότι είναι "gold standard" για την αντιοξείδωση, βοηθά και στην πέψη, όπως έχει φανεί από πρακτικές μελέτες.

Βάλε στην καθημερινότητά σου συμπληρώματα με πεπτικά ένζυμα και προβιοτικά: Γνωρίζουμε ότι τα προβιοτικά στελέχη έχουν μια ευρεία γκάμα πλεονεκτημάτων και ένα από αυτά είναι ότι βοηθούν στην ομαλή πέψη. Παράλληλα, αν έχεις παρατηρήσει σχετική δυσπεψία, π.χ. σε σιτηρά ή σε λακτόζη, μπορείς να προμηθευτείς πεπτικά ένζυμα, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του επιστήμονα υγείας/προσωπικού διατροφολόγου.  

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i