Αιμορροφιλία: Βασικές πληροφορίες για τη σπάνια αυτή νόσο

Η αιμορροφιλία ανήκει στις σπάνιες παθήσεις. Όσο "σπάνια" όμως κι αν είναι, ακόμα και για έναν ασθενή, αξίζει την προσοχή μας.

Αιμορροφιλία istock

Η αιμορροφιλία είναι μια σπάνια διαταραχή κατά την οποία το αίμα δεν πήζει γρήγορα, επειδή δεν έχει αρκετές πρωτεΐνες πήξης (παράγοντες πήξης). Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείς να αρχίσεις να υποψιάζεσαι είναι αν αιμορραγείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά από έναν τραυματισμό απ’ ό,τι θα γινόταν αν το αίμα σου έπηζε σωστά. 

Η νόσος είναι συνήθως κληρονομική, που σημαίνει ότι ένα άτομο γεννιέται με τη διαταραχή (συγγενή). Η συγγενής αιμορροφιλία ταξινομείται ανάλογα με τον τύπο του παράγοντα πήξης που είναι χαμηλός. Η θεραπεία που δίνεται στους ασθενείς περιλαμβάνει συχνή αντικατάσταση του παράγοντα πήξης. Χρησιμοποιούνται και πιο νέες θεραπείες που δεν περιέχουν παράγοντες πήξης.

Προτιμά τα αγόρια

Στους πιο συνηθισμένους τύπους αιμορροφιλίας το ελαττωματικό γονίδιο βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ. Εμφανίζεται σχεδόν πάντα στα αγόρια και μεταδίδεται από μητέρα σε γιο.Οι περισσότερες γυναίκες με το ελαττωματικό γονίδιο είναι φορείς που δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα αιμορροφιλίας, αλλά ορισμένοι φορείς μπορεί να έχουν συμπτώματα αιμορραγίας αν οι παράγοντες πήξης τους είναι μέτρια μειωμένοι.

Διαβάστε Επίσης

Τα συμπτώματα 

Τα συμπτώματα της αιμορροφιλίας ποικίλλουν, ανάλογα με το επίπεδο των παραγόντων πήξης. Εάν το επίπεδο του παράγοντα πήξης ενός ασθενούς είναι ελαφρώς μειωμένο, μπορεί να αιμορραγήσει μόνο μετά από χειρουργική επέμβαση ή τραύμα. Εάν η έλλειψη είναι σοβαρή, μπορεί να αιμορραγεί αρκετά εύκολα χωρίς φαινομενικά κανένα λόγο.

Βασικές πληροφορίες για την αιμορροφιλία

* Ένα απλό χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στον εγκέφαλο για μερικούς ανθρώπους που έχουν σοβαρή αιμορροφιλία. Αυτό συμβαίνει σπάνια, αλλά είναι μία από τις επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν. 

* Όταν ένα άτομο αιμορραγεί, το σώμα συνήθως συγκεντρώνει τα κύτταρα του αίματος για να σχηματίσει έναν θρόμβο και να σταματήσει την αιμορραγία. Οι παράγοντες πήξης είναι πρωτεΐνες στο αίμα που συνεργάζονται με κύτταρα γνωστά ως αιμοπετάλια για να σχηματίσουν θρόμβους. Η αιμορροφιλία εμφανίζεται όταν λείπει ένας παράγοντας πήξης ή τα επίπεδα του παράγοντα πήξης είναι χαμηλά.

* Σύμφωνα με τους ειδικούς από τη Mayo Clinic, τα μικρά κοψίματα συνήθως δεν αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Εάν έχεις μια σοβαρή μορφή της πάθησης, η κύρια ανησυχία είναι η αιμορραγία μέσα στο σώμα σου, ειδικά στα γόνατα, στους αστραγάλους και τους αγκώνες. Η εσωτερική αιμορραγία μπορεί να βλάψει τα όργανα και τους ιστούς σου και να είναι απειλητική για τη ζωή.

* Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν αιμορροφιλία χωρίς οικογενειακό ιστορικό της διαταραχής. Αυτό ονομάζεται επίκτητη αιμορροφιλία. Μπορεί να συσχετιστεί με εγκυμοσύνη, αυτοάνοσες καταστάσεις, καρκίνο, πολλαπλή σκλήρυνση και αντιδράσεις σε φάρμακα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i