Τι είναι η νόσος Χ για την οποία μιλάνε με ανησυχία οι ειδικοί;

Τι είναι και πώς θα μπορούσε να προκληθεί η νόσος Χ, η οποία αυτή την περίοδο έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό;

νόσος Χ istock

Ο όρος "νόσος Χ" χρησιμοποιείται πολύ αυτές τις ημέρες για να περιγράψει μία ασθένεια που... δεν υπάρχει. Για την ακρίβεια, η νόσος Χ συζητιέται σήμερα καθώς είναι σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες στη Γενεύη η 66η Παγκόσμια Σύνοδος του ΠΟΥ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η "νόσος Χ αντιπροσωπεύει τη γνώση ότι μία σοβαρή διεθνής επιδημία θα μπορούσε να προκληθεί από ένα παθογόνο που αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ότι μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους".

Ο όρος αυτός "γεννήθηκε" το 2018 και έχει μια σημαντική χρησιμότητα για την επιστημονική κοινότητα: Να υπάρχει προετοιμασία για σενάρια αντίδρασης και οργάνωσης απέναντι σε μία υποθετική πανδημία. Σε αυτή την υποθετική νόσο εντάσσονται χαρακτηριστικά που να δοκιμάζουν την αντοχή των συστημάτων Υγείας, της επιστημονικής έρευνας για την φαρμακευτική αντιμετώπιση και την παραγωγή εμβολίων, καθώς και σειρά άλλων παραμέτρων μίας υγειονομικής κρίσης.

Ποια θα μπορούσε να είναι η πηγή της Νόσου Χ;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post, ορισμένοι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας πιστεύουν ότι η επόμενη ασθένεια Χ θα είναι ζωονοσογόνος, δηλαδή θα προέρχεται από άγρια ή οικόσιτα ζώα και στη συνέχεια θα μεταδοθεί στους ανθρώπους. Μέχρι στιγμής, τα θανατηφόρα ξεσπάσματα του Έμπολα, του HIV/AIDS και του COVID-19 είχαν επίσης ζωονοσογόνο χαρακτήρα. Ορισμένοι πιστεύουν επίσης ότι η βιοτρομοκρατία θα μπορούσε να είναι η αιτία της επόμενης πανδημίας.

"Η πιθανότητα ενός κατασκευασμένου παθογόνου για πανδημία δεν μπορεί επίσης να αγνοηθεί", δήλωσαν οι συγγραφείς ενός άρθρου του 2021 στο περιοδικό Infection Control & Hospital Epidemiology. "Η απελευθέρωση τέτοιων παθογόνων, είτε μέσω εργαστηριακών ατυχημάτων είτε ως πράξη βιοτρομοκρατίας, θα μπορούσε να οδηγήσει και σε μια καταστροφική ασθένεια Χ και έχει επισημανθεί ως παγκόσμιος καταστροφικός κίνδυνος", προσθέτουν οι συγγραφείς.

Μια άλλη πιθανή πηγή θα μπορούσαν να είναι οι ιοί "ζόμπι" που έχουν κλειδωθεί σε μόνιμους παγετώνες ή άλλα παγωμένα τοπία για αιώνες, αλλά απελευθερώνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος, αναφέρει ακόμη η έκθεση.

"Ο ιός θα μπορούσε να είναι 50% ως 70% θανατηφόρος"

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή "Σήμερα" η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μετέφερε την πληροφορία, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ θα πρόκειται για έναν ιό ο οποίος θα είναι κατά 70% θανατηφόρος. Όπως διαβάζουμε στο TheToc.gr, η κυρία Παγώνη είπε χαρακτηριστικά ότι "συγκριτικά ο κορoνοϊός θα θεωρείται μια ήπια νόσος", προσθέτοντας πως ο ΠΟΥ είχε ενημερώσει τις χώρες από το 2018 για τον ερχομό του covid. Όπως εκτίμησε η κα Παγώνη, "πιθανότατα θα είναι κάποιος ιός από ζώα, άγρια ή οικόσιτα, που θα μεταδοθεί στον άνθρωπο". Κατά την ίδια θα μπορούσε να είναι "50% ως 70% θανατηφόρος".

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i