Είσαι "γλυκοαίματη"; Δοκίμασε αυτό για να απωθήσεις τα κουνούπια

Σε τσιμπάνε συνέχεια τα κουνούπια; Μία νέα έρευνα θεωρεί πως αν κάνεις αυτή την αλλαγή στις συνήθειές σου, ενδέχεται να απαλλαγείς από τα κουνούπια.

κουνούπια iStock

Όσο οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και οι βόλτες μας αυξάνονται προς την παραλία, καθόμαστε σε ανοιχτούς χώρους και  μαζί με την αλλαγή της εποχής επανέρχονται για να δηλώσουν παρουσία τα κουνούπια, που κανείς δεν λατρεύει, ωστόσο αποτελούν την "υπενθύμιση" πως έφτασε το καλοκαίρι. Μήπως ανήκεις κι εσύ στους ανθρώπους που τους "τρελαίνουν" τα τσιμπήματα των κουνουπιών;

Έχεις προσέξει, φυσικά, ειδικότερα αν είσαι αυτό που λέμε "γλυκοαίματη" πως τα κουνούπια είναι επιλεκτικά και δεν τσιμπάνε τους πάντες. Σύμφωνα με μία έρευνα, πράγματι τα κουνούπια δεν "επιτίθενται" σε όλους τους ανθρώπους και αυτό έχει να κάνει με το άρωμα που αναδύεται από το σώμα τους και πιο συγκεκριμένα από εκείνο που απελευθερώνουν τα καρβοξυλικά οξέα, τα οποία προκαλούνται από τα βακτήρια. 

Διαβάστε Επίσης

Αυτό δεν σημαίνει πως έχει να κάνει με το αν ένας άνθρωπος είναι πιο βρώμικος από τον άλλο, αλλά με την ίδια τη βιολογία του. Τι μπορείς να κάνεις για να μειώσεις αυτή την "έλξη"; Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες βρίσκει πως η αλλαγή που μπορείς να κάνεις στην καθημερινότητά σου συνδέεται με το σαπούνι / αφρόλουτρο που χρησιμοποιείς.

Διαβάστε Επίσης

Η λύση βρίσκεται στο αφρόλουτρο;

Οι ερευνητές συνέλεξαν διάφορα δείγματα από δέρματα που δεν ήταν πλυμένα και στη συνέχεια έκαναν το ίδιο αφού το εκάστοτε άτομο είχε πλυθεί με 4 είδη σαπουνιού, λαμβάνοντας συνολικά 68 δείγματα. Τα εν λόγω σαπούνια / αφρόλουτρα ήταν τα εξής: Dial, Dove, Simple Truth, Native. Από αυτά κατέληξαν στο συμπέρασμα πως κάποια έκαναν το δέρμα πιο θελκτικό για τα κουνούπια και άλλα λιγότερα. Ο νικητής ανακηρύχθηκε το Native, που φαίνεται να απώθησε τα κουνούπια. 

Χωρίς να στενοχωριέσαι που δεν θα μπορείς να βρεις το συγκεκριμένο σαπούνι στην Ελλάδα, η έρευνα είχε να κάνει περισσότερο με το τι είναι εκείνο που έλκει ή απωθεί τα κουνούπια και όχι τόσο με τα brands. Σύμφωνα με τη αλλιεργιολόγο και ανοσιολόγο Sandra Gawchik, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η καρύδα στην οποία βασιζόταν το Native ήταν ίσως το στοιχείο που εμπόδισε τα κουνούπια από το να "επιτεθούν". "Σκέφτηκα πως ήταν ενδιαφέρον πως τα σαπούνια που βασίζονταν στην καρύδα είναι λιγότερο πιθανά να αποτελούν ελκυστικά γιατί τα κουνούπια δεν αγαπούν τη μυρωδιά της σιτρονέλλας, του ευκαλύπτου ή του ελαίου καρύδας", δήλωσε η ειδικός. Κατά τη γνώμη της, τα αφρόλουτρα αυτά ίσως κάνουν τα κουνούπια να πιστέψουν πως είσαι λουλούδι ή φυτό, γι' αυτό καλό είναι να βρεις μυρωδιές που είναι φυσικές. 

Το συμπέρασμα

Όσο κι αν αποτελεί ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το ότι μπορεί να βρέθηκε μία αποτελεσματική λύση για να απωθήσουμε τα κουνούπια, οφείλουμε να σημειώσουμε πως πρόκειται για μία μικρή έρευνα, συνεπώς δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι πράγματι το αποτέλεσμα είναι απόλυτα αληθές. Από την άλλη, οι ερευνητές δεν έκαναν έγχυση διοξειδίου του άνθρακα στα δείγματα, το οποίο σύμφωνα με την επιστήμη επίσης ελκύει τα κουνούπια στους ανθρώπους. 

Όσο κι αν μπορεί να μην μιλάμε για τη λύση του "αιώνα", δεν χάνεις κάτι να δοκιμάσεις να αλλάξεις το αφρόλουτρό σου και να επιλέξεις ένα που να έχει ως βάση την καρύδα. Δες το ως μία παραπάνω προστασία. Και πού ξέρεις, μπορεί να πιάσει. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i