Τι είναι ο στρεπτόκοκκος, ποια τα συμπτώματα και τι να γνωρίζουν οι γονείς

Από στρεπτόκοκκο πέθανε τελικά το 8χρονο αγόρι από την Ημαθία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων που διενεργήθηκαν στο νοσοκομείο.

παιδί ίωση πυρετός istock

Μετά τον τραγικό θάνατο του 8χρονου αγοριού από την Ημαθία, που άφησε χτες βράδυ την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να το κρατήσουν στη ζωή, βγήκαν σήμερα τα αποτελέσματα των εξετάσεων που θα προσδιόριζαν τα αίτια του θανάτου του. 

Το αγοράκι είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο της Νάουσας το περασμένο Σάββατο με πυρετό και διάρροια και από εκεί στο νοσοκομείο Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης. Το παιδί χτες βράδυ, στις 20:30, διακομίστηκε διασωληνωμένο, σε βαριά κατάσταση, στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου, όπου υπέστη ανακοπή και παρά τις προσπάθειες ανάνηψης που έκαναν οι γιατροί κατέληξε γύρω τις 22:00.

Σύμφωνα με τη δήλωση του πατέρα του παιδιού στο makthes.gr, τα αποτελέσματα του ελέγχου που έγιναν στο παιδί έδειξαν ότι τελικά η λοίμωξη που οδήγησε στη μοιραία κατάληξη ήταν στρεπτόκοκκος.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος και πώς μεταδίδεται

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο. Πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορεία του παθογόνου). Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή  και πιο σοβαρή. Οι σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το GAS προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α(iGAS). Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. 

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Διαβάστε Επίσης

Τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί σας εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:
    • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
    • Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
    • Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
    • Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
    • Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο

Οι παραπάνω πληροφορίες δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή. Για οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία έχετε, μόνο ο γιατρός σας μπορεί να δώσει έγκυρες οδηγίες και απαντήσεις.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i