Πόνος στο στομάχι: Τι μπορεί να φταίει και πώς θα περάσει

Ο πόνος στο στομάχι ταλαιπωρεί πολλούς από εμάς και στα αίτια μπορεί να περιλαμβάνονται πολλές καταστάσεις.

Πόνος στο στομάχι Πόνος στο στομάχι

Ο πόνος στο στομάχι ή την κοιλιά είναι μια συχνή ενόχληση και μπορεί να οφείλεται σε μια μεγάλη ποικιλία προβλημάτων, από αέρια στο έντερο μέχρι πιο σοβαρές καταστάσεις όπως η σκωληκοειδίτιδα ή η νόσος του Crohn.

Τα χαρακτηριστικά του πόνου στο στομάχι

Ο κοιλιακός πόνος είναι ο πόνος που εμφανίζεται μεταξύ του θώρακα και της πυελικής περιοχής. Ο κοιλιακός πόνος μπορεί να συνοδεύεται από συσπάσεις και να είναι έντονος, στοχευμένος ή πιο διάχυτος στην περιοχή. Ονομάζεται επίσης στομαχόπονος.

Διαβάστε Επίσης

Ο εντοπισμένος πόνος περιορίζεται σε μια περιοχή της κοιλιάς. Αυτός ο τύπος πόνου προκαλείται συχνά από προβλήματα σε ένα συγκεκριμένο όργανο. Η πιο συχνή αιτία εντοπισμένου πόνου είναι τα έλκη του στομάχου (ανοιχτές πληγές στην εσωτερική επένδυση του στομάχου).
Ο πόνος που μοιάζει με κράμπα μπορεί να σχετίζεται με διάρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα ή μετεωρισμό. Σε άτομα που έχουν οριστεί γυναίκες κατά τη γέννηση, μπορεί να σχετίζεται με την έμμηνο ρύση, την αποβολή ή τις επιπλοκές στην αναπαραγωγή. Αυτός ο πόνος έρχεται και φεύγει και μπορεί να υποχωρήσει από μόνος του χωρίς θεραπεία.
Οι ιογενείς, βακτηριακές ή παρασιτικές λοιμώξεις που επηρεάζουν το στομάχι και τα έντερα μπορεί επίσης να προκαλέσουν σημαντικό κοιλιακό πόνο.

Οξύς και χρόνιος πόνος στο στομάχι

Δεν είναι όλοι οι στομαχόπονοι ίδιοι. Για παράδειγμα, ένας οξύς κοιλιακός πόνος πιθανότατα διαρκεί για λίγες ημέρες ή για περίπου μία εβδομάδα. Ο χρόνιος κοιλιακός πόνος, από την άλλη πλευρά, είναι πόνος που είναι συνεχής ή επαναλαμβανόμενος και μπορεί να διαρκεί για μεγάλο χρονικό, όπως μερικές εβδομάδες ή και μήνες.

Διαβάστε Επίσης

Μία άλλη μορφή πόνου στο στομάχι είναι ο πόνος που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί καθώς εξελίσσεται να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα. Αυτός ο τύπος πόνου αποτελεί συχνά ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό.

Σε κάθε περίπτωση μόνο ο γιατρός σου μπορεί να δώσει έγκυρες οδηγίες και συμβουλές για οποιοδήποτε θέμα υγείας. Εάν έχεις οποιαδήποτε ανησυχία ή απορία, επικοινώνησε μαζί του.

Γιατί πονάει το στομάχι μου;

Πολλές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν πόνο στην κοιλιά. Κάποιες από τις πιο βασικές είναι είναι οι εξής:
- λοίμωξη
- φλεγμονή
- απόφραξη του εντέρου
- εντερικές διαταραχές (διάρροια ή δυσκοιλιότητα)
- φλεγμονή
- ασθένειες που επηρεάζουν τα όργανα της κοιλιάς
Οι κράμπες που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση είναι επίσης μια πιθανή αιτία για τον πόνο στην κοιλιά.

Άλλες κοινές αιτίες του πόνου στην κοιλιά περιλαμβάνουν τη δυσανεξία στη λακτόζη, την κοιλιοκάκη, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο έντονος και ξαφνικός πόνος στην κοιλιά θα πρέπει να εκτιμάται από το γιατρό μας.

Πώς μπορεί να περάσει ο πόνος στο στομάχι;

Η απάντηση αυτή εξαρτάται από το αίτιο που τον προκαλεί. Εάν έχει αποκλειστεί το ιατρικό αίτιο, η ενόχληση μπορεί να υποχωρήσει με κάποιο μαλακτικό ρόφημα όπως αφέψημα δυόσμου ή τζίντζερ, με ένα ζεστό μπάνιο που θα σε ηρεμήσει -γιατί ο πόνος μπορεί να οφείλεται ακόμη και σε στρες- ή με μια χαλαρή βόλτα για περπάτημα. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i