Συμπτώματα υπογλυκαιμίας ή... μερικά ποτάκια παραπάνω;

Οι περισσότεροι από εμάς δεν το γνωρίζουμε: Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας μπορεί να παρερμηνευτούν ως μέθη. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό να τα αναγνωρίσουμε και να προσφέρουμε βοήθεια, εάν χρειάζεται.

εγκεφαλικό ζάλη ίλιγγος ημικρανία istock

"Ένα παιδί 17 χρονών, επιστρέφει με το μετρό από την βραδινή του έξοδο. Ξαφνικά, αρχίζει να νιώθει τρέμουλο και ζαλάδα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να περπατήσει και να μιλήσει καθαρά. Μια παρέα που βρίσκεται κοντά του θεωρεί ότι τα συμπτώματα του είναι αποτέλεσμα κατανάλωσης αλκοόλ και τον αγνοεί. 

Ο έφηβος, είναι άτομο με διαβήτη και εκείνη την ώρα κάνει υπογλυκαιμία. Σε λίγο βρίσκεται αναίσθητος και αβοήθητος".

Με αυτή τη δυνατή εικόνα και την οδυνηρή συνέπεια ξεκινά ένα post του στο Instagram o Γιάννης Βίδρας, πατέρας παιδιού με νεανικό διαβήτη και ενεργός εθελοντής για την εγρήγορση για τη νόσο. 

Διαβάστε Επίσης

Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας και η ομοιότητα με τη μέθη

Συνεχίζοντας την ανάρτησή του, ο Γιάννης Βίδρας εξηγεί περισσότερο τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας και πώς αυτά επηρεάζουν το άτομο και τη συμπεριφορά του:

"Ένα χαρακτηριστικό της υπογλυκαιμίας είναι ότι τα συμπτώματά της μοιάζουν με εκείνα της μέθης. Ας δούμε μερικά από αυτά:

  • Σύγχυση και αποπροσανατολισμός: Η υπογλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει αποπροσανατολισμό, σύγχυση ή ακόμη και αδυναμία να σκέφτεσαι καθαρά, ακριβώς όπως όταν έχεις πιει μερικά ποτά παραπάνω.
  • Μπερδεμένη ομιλία: Η υπογλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει ασαφή λόγο ή δυσκολία στην εύρεση των σωστών λέξεων, όπως όταν έχουμε πιει αρκετά.
  • Ασταθείς κινήσεις: Η υπογλυκαιμία μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία του σώματος, οδηγώντας σε ασταθείς κινήσεις που μπορεί να φαίνονται σαν να έχεις πιει.
  • Ζάλη: Το αίσθημα ζάλης είναι κοινό σύμπτωμα τόσο της υπογλυκαιμίας όσο και της μέθης.
  • Αλλαγές στη διάθεση: Η υπογλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, εναλλαγές της διάθεσης και επιθετικότητα, οι οποίες μπορεί να εκληφθούν λανθασμένα με τις συναισθηματικές επιδράσεις του αλκοόλ.

Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε τη σύγχυση που μπορεί να προκύψει όταν κάποιος φαίνεται μεθυσμένος αλλά ενδέχεται να παρουσιάζει υπογλυκαιμία. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

1️⃣ Ενημερωθείτε σχετικά με τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας. Η κατανόηση των διαφορών μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή λανθασμένων εκτιμήσεων.

2️⃣ Προσφέρετε βοήθεια: Αν συναντήσετε κάποιον που φαίνεται να είναι μεθυσμένος, πλησιάστε τον ήρεμα και ρωτήστε τον αν πάσχει από διαβήτη. Είναι σημαντικό να προσφέρετε άμεσα βοήθεια (αν μπορεί να καταπιεί δίνουμε χυμό ή οποιοδήποτε υγρό περιέχει ζάχαρη

3️⃣ Ενθαρρύνετε τα άτομα με διαβήτη να μιλούν για την κατάστασή τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι θα είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και θα δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση όταν παρατηρούν τα συμπτώματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i