Ύπνος με ανεμιστήρα: Είναι μια ασφαλής συνήθεια για τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια;

Για όσους δεν αγαπούν το κλιματιστικό - ή δεν έχουν στο υπνοδωμάτιο - ο βραδινός ύπνος με ανεμιστήρα στο φουλ είναι μια... αγαπημένη συνήθεια. Μήπως όμως θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας;

ανεμιστήρας Istock images

Η ζέστη είναι και πάλι εδώ κι εμείς καλούμαστε να βρούμε λύσεις. Το να κρατούμε το σπίτι δροσερό αερίζοντάς το νωρίς το πρωί και κρατώντας μετά τα παντζούρια κλειστά είναι μια καλή αρχή. Όμως τι γίνεται όταν θέλουμε να δροσιστούμε το βράδυ, αλλά δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα παράθυρα; Ο ύπνος με ανεμιστήρα ανοιχτό όλο το βράδυ είναι μια απάντηση που προτιμούν πολλοί. 

Διαβάστε Επίσης

"Όταν ο δροσερός αέρας από έναν ανεμιστήρα φυσάει απευθείας σε εκτεθειμένες περιοχές του σώματός σας, μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε μυϊκή δυσκαμψία ή αυξημένη ένταση, η οποία μπορεί ενδεχομένως να διαταράξει τον ύπνο ή να προκαλέσει δυσφορία. Η άμεση ροή αέρα από έναν ανεμιστήρα μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμό των ρινικών διόδων, του λαιμού και των ματιών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία όταν κοιμόμαστε και μπορεί επίσης να επιδεινώσει αναπνευστικές παθήσεις όπως το άσθμα", εξηγεί ο παθολόγος Dr Johannes Uys από το Γενικό Ιατρείο Broadgate του Λονδίνου.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στη λύση του ανεμιστήρα. Ας δούμε μαζί κάποιες βασικές απορίες όλων μας.

Είναι κακό τελικά να κοιμάστε με τον ανεμιστήρα ανοιχτό;

Και ναι και όχι, είναι η απάντηση. Εάν έχουμε τον ανεμιστήρα ανοιχτό όλη την ημέρα, μπορεί να παρατηρήσουμε πως ο αέρας μοιάζει ξηρός λόγω του υπερβολικού ανέμου που παράγεται στον χώρο. Με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να στεγνώσει τη μύτη και το λαιμό μας, με αποτέλεσμα το σώμα να παράγει περισσότερη βλέννα για να παραμείνει ενυδατωμένο. 

Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, βουλωμένη μύτη και πονοκεφάλους στα ιγμόρεια. Το να αφήνουμε τον ανεμιστήρα ανοιχτό κατά τη διάρκεια της νύχτας ενδέχεται να δημιουργήσει τα ίδια προβλήματα, καθώς δεν κινούμαστε καθόλου που σημαίνει ότι παραμένουμε μες στο ρεύμα του αέρα.

Ο Martin Seeley, διευθύνων σύμβουλος και ειδικός ύπνου στο MattressNextDay, λέει ότι υπάρχουν τρόποι για να καταπολεμήσουμε τις αρνητικές επιδράσεις. "Εάν διαπιστώσετε ότι συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό συνιστάται επίσης για όσους υποφέρουν από κακό ύπνο λόγω της ζέστης, καθώς ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ακόμη πιο νυσταγμένοι και κουρασμένοι".

Επίσης, ο ξηρός αέρας μπορεί επίσης να στεγνώσει και να ερεθίσει τα μάτια- η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερη για όσους φορούν φακούς επαφής. 

Ο ύπνος με ανοιχτό ανεμιστήρα μπορεί επίσης να προκαλέσει "πιάσιμο" στον αυχένα ή μυϊκούς πόνους. Ο συμπυκνωμένος δροσερός αέρας μπορεί να προκαλέσει ένταση και κράμπες στους μυς, επιδεινώνοντας τυχόν προϋπάρχοντα προβλήματα που σχετίζονται με τους μυς. 

Ύπνος με ανεμιστήρια: Είναι επιβλαβής συνήθεια για τους πνεύμονες;

Ναι, οι ειδικοί συμφωνούν ότι μπορεί να κάνει κακό στους πνεύμονές μας ο ανεμιστήρας. Ο Dr. Johannes Uys εξηγεί πως ο ύπνος με ανοιχτό ανεμιστήρα μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικές παθήσεις όπως το άσθμα. "Οι ανεμιστήρες συχνά αναδεύουν τη σκόνη, τη γύρη και άλλα αλλεργιογόνα που υπάρχουν στο δωμάτιο, γεγονός που μπορεί να είναι προβληματικό για τα άτομα με αλλεργίες ή αναπνευστικές παθήσεις. Ενδέχεται λοιπόν να πυροδοτήσει τυχόν συμπτώματα ή αλλεργίες και να επιδεινώσει τα υπάρχοντα αναπνευστικά προβλήματα" είπε.

Ο Martin Seeley λέει ότι αν υποφέρουμε από υπερβολικό φτέρνισμα, υγρά μάτια, ρινική καταρροή, φαγούρα στο λαιμό ή αναπνευστικές δυσκολίες, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα πτερύγια του ανεμιστήρα σας είναι απαλλαγμένα από σκόνη.

"Αξίζει να αγοράσουμε έναν καλύτερο ανεμιστήρα που μπορεί να καθαρίσει τον αέρα μειώνοντας τα σωματίδια γύρης και τα ακάρεα της σκόνης σε όλο το δωμάτιο. Ωστόσο, αν αυτό δεν είναι εφικτό, ο τακτικός βαθύς καθαρισμός της κρεβατοκάμαράς σας θα σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τις αλλεργίες σας".

Διαβάστε Επίσης

Ποια είναι τα θετικά του ανεμιστήρα;

-Δροσιά - Αυτό φαίνεται προφανές. Αν δεν μπορεί κανείς να κοιμηθεί με τη ζέστη, ο ανεμιστήρας είναι μία λύση.

-Λευκός θόρυβος - Ο Dr Uys λέει: "Οι ανεμιστήρες παράγουν έναν σταθερό, επαναλαμβανόμενο θόρυβο, γνωστό ως λευκό θόρυβο, ο οποίος μπορεί να καλύψει άλλους ήχους και να δημιουργήσει ένα ήσυχο περιβάλλον για τον ύπνο. Πολύ σημαντικός παράγοντας για όσους είναι ευαίσθητοι στο θόρυβο ή αντιθέτως δυσκολεύονται να κοιμηθούν σε ένα ήσυχο περιβάλλον".

Διαβάστε Επίσης

-Βελτιώνουν την αποπνικτική ατμόσφαιρα του ζεστού δωματίου - Οι ανεμιστήρες μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αέρα στην κρεβατοκάμαρα, μειώνοντας την αποπνικτική ατμόσφαιρα και δημιουργώντας ένα καλό περιβάλλον ύπνου. 

-Ρυθμίζουν τς θερμοκρασία του σώματος - Ο Abbas Kanani, φαρμακοποιός στο Chemist Click Online Pharmacy σημειώνει: "Οι ανεμιστήρες μπορούν να δημιουργήσουν ένα δροσιστικό αποτέλεσμα με την κυκλοφορία του αέρα και βοηθά παράλληλα να εξατμίζεται ο ιδρώτας μας, γεγονός που βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος όταν κάνει ζέστη".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i