Πώς θα δείχνουμε νεότερες για περισσότερα χρόνια; Τι συμβουλεύουν δερματολόγοι

Το υγιές δέρμα μας βοηθά να δείχνουμε αλλά και να νιώθουμε νεότερες. Οι παρακάτω συμβουλές δερματολόγων μπορεί να φανούν χρήσιμες σε όλες.

Γυναίκα που βάζει κρέμα για υγιές και νεανικό δέρμα istock

Αγκαλιάζουμε και καλοδεχόμαστε το πέρασμα του χρόνου και πιστεύουμε ότι είναι προνόμιο το να μεγαλώνουμε με υγεία, ωστόσο είναι απόλυτα θεμιτό να επιθυμούμε να δείχνουμε νεότερες για περισσότερα χρόνια. Και απ’ ότι φαίνεται μπορεί να συμβεί αυτό, χωρίς fillers, χωρίς υαλουρονικό, χωρίς μπότοξ…

Υπάρχουν "μυστικά" για να συμβεί αυτό; Οι παρακάτω συμβουλές δερματολόγων είναι απλές και εύκολα εφαρμόσιμες και το κυριότερο - δεν χάνουμε τίποτε να τις υιοθετήσουμε.

Διαβάστε Επίσης

Πώς θα δείχνεις νεότερη για περισσότερα χρόνια;

Φρόντισε να βγαίνεις συχνά έξω...

Μπορεί να φαίνεται ότι οι ακτίνες UV, η έκθεση στον ήλιο και η περιβαλλοντική ρύπανση είναι λόγοι για να μένουμε μέσα - αλλά δεν είναι. Η επαφή με τη φύση αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να αποφορτιστούμε και να αποβάλουμε το άγχος που μας δημιουργεί η καθημερινότητα. Επιπλέον, έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή, προκαλώντας γήρανση του δέρματος και επιταχύνοντας το σχηματισμό ρυτίδων. Το να αφιερώσουμε μόλις 20 λεπτά για να βρεθούμε έξω στη φύση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του στρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychology.

Σε παρόμοιο συμπέρασμα για την… αντιγηραντική δύναμη της φύσης, καταλήγει μια δεύτερη μελέτη, πρόσφατη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances. Σύμφωνα με αυτήν οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε νησίδες πρασίνου είναι βιολογικά κατά μέσο όρο δυόμισι χρόνια νεότεροι σε σχέση με τους υπόλοιπους.

...αλλά μην ξεχνάς το καπέλο και το αντηλιακό σου

"Καθώς μεγαλώνουμε, η αποτελεσματικότητα των κυττάρων του δέρματός μας και η ικανότητά τους να καταπολεμούν τις τοξίνες επιβραδύνονται", λέει η δερματολόγος Michele Koo, MD, FACS. "Αυτό μεταφράζεται σε πιο θαμπό, ίσως ωχρό δέρμα και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος". Για να αποτραπούν αυτά, είναι απαραίτητη η καθημερινή χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας -ακόμη και το χειμώνα, ακόμη και τις συννεφιασμένες ημέρες -, η τακτική του ανανέωση στη διάρκεια της ημέρας και η κάλυψη του κεφαλιού και του σώματος όταν βρισκόμαστε στον ήλιο. "Τα καπέλα και τα ρούχα με δείκτη προστασίας ή με πυκνή ύφανση ενισχύουν τη φωτοπροστασία και διατηρούν το δέρμα μας πιο υγιές και νεανικό με την πάροδο των χρόνων", συνιστά η Dr. Sandy Skotnicki, δερματολόγος και συγγραφέας του βιβλίου "Beyond Soap".

Διαβάστε Επίσης

Φρόντιζε το δέρμα αλλά και τα μαλλιά σου

Πιθανότατα ακολουθείς μια ρουτίνα περιποίησης του προσώπου σου: Καλός καθαρισμός, ορός και ενυδατική κρέμα ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας. Αυτά είναι σημαντικά βήματα, παρότι απλά, για να μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε – ή έστω να μην γεράσει το δέρμα μας πρόωρα. Κάτι όμως που ίσως παραβλέπουμε είναι η φροντίδα των μαλλιών και του δέρματος του τριχωτού του κεφαλιού. Τα υγιή μαλλιά παίζουν ρόλο στην εξωτερική μας εικόνα και η υγεία και η λάμψη τους ξεκινά από τη φροντίδα του δέρματος του κρανίου. Αναζήτησε προϊόντα που καθαρίζουν και αναζωογονούν το δέρμα του κρανίου και πρόσθεσέ τα στη ρουτίνα σου. Φρόντισε επίσης τα μαλλιά σου επιλέγοντας προϊόντα που ταιριάζουν στην ποιότητα και τα χαρακτηριστικά τους. Να θυμάσαι ότι η εμμηνόπαυση επιδρά και στην ποιότητα των μαλλιών, οπότε μην μένεις "κολλημένη" στα ίδια προϊόντα που χρησιμοποιούσες όλα τα χρόνια. Συμβουλέψου το δερματολόγο ή τον κομμωτή σου για προϊόντα που θα ταιριάζουν στις νέες ανάγκες των μαλλιών σου.

Κοιμήσου περισσότερο

Το ξέρεις από εμπειρία πως όταν κοιμάσαι καλά, το δέρμα σου είναι πιο λαμπερό και καθαρό. "Ο ξεκούραστος και επαρκής ύπνος έχει αποδειχθεί ότι προάγει την υγεία - συμπεριλαμβανομένου του δέρματός σας και βοηθά στη μείωση των σημείων γήρανσης", συστήνει η Dr. Skotnicki.

Προσπάθησε να τρέφεσαι σωστά

Είμαστε αυτό που τρώμε! Όλοι το γνωρίζουμε αυτό, αλλά πρόκειται για κάτι περισσότερο από το βάρος και την ευεξία, καθώς η διατροφή επηρεάζει και την υγεία του δέρματος. "Ένας σημαντικός παράγοντας της γήρανσης είναι η κατάσταση των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης του δέρματος, οι οποίες τείνουν να υφίστανται καθώς μεγαλώνουμε μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκοζυλίωση ", εξηγεί η Dr. Skotnicki. "Η γλυκοζυλίωση καταστρέφει το κολλαγόνο και την ελαστίνη, με αποτέλεσμα το δέρμα να έχει λιγότερη ικανότητα να επανέλθει στη θέση του". Τα τρόφιμα που έχουν ψηθεί στη σχάρα ή τηγανιστεί τείνουν να προωθούν τη γλυκοζυλίωση. Από την άλλη πλευρά, τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μειώνουν τη διαδικασία αυτή.

Μια διατροφή πλούσια σε τροφές με λίγους ή σύνθετους υδατάνθρακες, ελαιόλαδο και καλά λιπαρά, φρούτα και λαχανικά είναι αυτή που θα δώσει στο δέρμα τα συστατικά και το boost που χρειάζεται για σωστή ανάπλαση των κυττάρων και θρέψη.

Γυμναστική, γυμναστική, γυμναστική

Βάλε τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή σου για υγιές σώμα, μυαλό και δέρμα. "Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανό μας. Η κυκλοφορία και η οξυγόνωση των κυττάρων είναι το κλειδί για νεανικό δέρμα", εξηγεί η Dr. Koo. Επιπλέον, η εφίδρωση από την άσκηση βοηθά στην αποβολή των τοξινών και των παθογόνων μικροοργανισμών από το δέρμα.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i