Kύστη κόκκυγος: Μια θεραπεία στα μέτρα σου!

Αυτή η ανώδυνη θεραπεία για την κύστη κόγγυγος είναι σύντομη, έχει γρήγορη ανάρρωση και τα αισθητικά της αποτελέσματα είναι άψογα!

woman_butt istock

Γράφει ο Δρ. Δοντάς Ιωάννης MD, MSc, εξειδικευμένος Χειρουργός Πρωκτολόγος Στρατιωτικός Ιατρός. 

Αν η κύστη κόγγυγος σε ταλαιπωρεί εδώ θα βρεις την κατάλληλη θεραπεία.

Τι είναι η κύστη κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος (ή αλλιώς τριχοφωλεακό συρίγγιο) είναι μια φλεγμονή του δέρματος και του υποδόριου ιστού, της περιοχής που βρίσκεται χαμηλά στη σπονδυλική στήλη ("ουρά"). Η κύστη κόκκυγος περιέχει ένα φλεγμονώδες υγρό που δύναται να είναι διαυγές (ορώδες), οροαιματηρό ή πυώδες (περιέχει πύον),

Η κύστη γίνεται αντιληπτή και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του πάσχοντος όταν μολυνθεί και δημιουργήσει ένα απόστημα στην περιοχή του κόκκυγα. Παρότι δύναται να εμφανιστεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, η πλειοψηφία των περιστατικών αφορά νεαρούς δασύτριχους άνδρες. Επίσης, είναι συχνό φαινόμενο στους εφήβους.

Κύστη κόκκυγος: Ποια συμπτώματα τη συνοδεύουν;

Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγα διαφοροποιούνται ανάλογα τη φάση στην οποία βρίσκεται η κύστη. Τα κυριότερα συνοψίζονται ως εξής:

  • Πόνος στην ουρά (στην καθιστική στάση)
  • Ερεθισμός του δέρματος (ερυθρότητα)
  • Εκροή πύου ή αίματος από ένα άνοιγμα του δέρματος (συρίγγιο)
  • Δυσάρεστη οσμή πύου που στάζει
  • Απόστημα (στην οξεία της φάση)
  • Πυρετική κίνηση, δυσφορία ή ναυτία που προκαλούνται από την μόλυνση.

Που οφείλεται η κύστη κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος αποδίδεται κατά κύριο λόγο στον δασυτριχισμό. Με άλλα λόγια, η τρίχα δύναται να εισχωρήσει στο δέρμα και ως εκ τούτου μέσω της οπής που δημιουργεί, εισβάλλουν μικρόβια στους υποκείμενους ιστούς. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια χρόνια φλεγμονή, η οποία εν τέλει καταλήγει στον σχηματισμό μίας κύστης. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να βρίσκονται και τρίχες στο εσωτερικό της κύστης. Υπό φυσιολογικές συνθήκες τα εν λόγω μικρόβια κανονικά βρίσκονται εξωτερικά, στο δέρμα της περιοχής.

Η κύστη κόκκυγος μπορεί να προκληθεί και από τραυματισμό στην ιεροκοκκυγική περιοχή που δημιουργούν τα λάθος ρούχα ή εσώρουχα ή ακόμα και από ένα σκληρό ή/και ακατάλληλο κάθισμα ή καρέκλα. Η λάθος θέση του σώματος στη διάρκεια της εργασίας έχει και αυτή με τη σειρά της ενοχοποιηθεί, όπως επίσης και οποιαδήποτε ασκηθείσα πίεση στην περιοχή του κόκκυγα.

Η παχυσαρκία είναι μια ακόμη αιτία εμφάνισης της κύστης κόκκυγος, καθώς ευνοείται από την εφίδρωση της περιοχής. Οι μεγάλοι γλουτοί και η βαθιά μεσογλουτιαία πτυχή, συντελούν επίσης στη δημιουργία της κύστης. Ωστόσο δεν πρέπει να παραλείπεται και η σωστή υγιεινή, η έλλειψη της οποίας είναι παράγοντας κινδύνου εμφάνισης της κύστης.

Τέλος, όσον αφορά τα έμβρυα, υπάρχει μεν η πιθανότητα να προκληθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά αυτό είναι αρκετά σπάνιο.

Πως διαγιγνώσκεται η κύστη κόκκυγος;

Η διάγνωση της κύστης κόκκυγος γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω της κλινικής οδού. Λαμβάνονται υπόψιν τα συμπτώματα του ασθενούς, το οικογενειακό και ατομικό του ιστορικό, ενώ παρατηρείται και η κύστη ή το απόστημα στην ιεροκοκκυγική περιοχή. Αν γίνεται λόγος για απλές φλεγμονές δερματικών κυστών και ιδρωταδενίτιδα, αυτές οι παθήσεις θα πρέπει να διαγιγνώσκονται εγκαίρως ώστε να μην υποβληθεί ο ασθενής σε λάθος χειρουργείο. Υπάρχουν άλλες παθήσεις, όπως το περιεδρικό συρίγγιο για παράδειγμα, που παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα.

Στην περίπτωση πολλών στομίων ή εάν υποπτευθεί ο ιατρός επικοινωνία με τον αυλό του εντέρου, τότε συνίσταται να γίνονται επιπλέον του κλινικού ελέγχου και απεικονιστικές εξετάσεις. Ο απεικονιστικός έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει μαγνητική τομογραφία (ΜRI) ή ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (EUS).

Εφόσον διαγνωστεί, η κύστη κόκκυγος πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Αν και δεν θεωρείται απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, εντούτοις χρόνιες μολύνσεις που δεν αντιμετωπίζονται ενδέχεται -σπανιότερα- να οδηγήσουν σε καρκίνο της κύστης κόκκυγος.

Θεραπεία με οπτική ίνα laser

Στο παρελθόν η κύστη κόκκυγα αντιμετωπιζόταν με ανοιχτό χειρουργείο με νυστέρι, όμως η μέθοδος αυτή έχει πλέον ξεπεραστεί. Κύριο μειονέκτημα της μεθόδου ήταν ότι άφηνε στον χειρουργημένο μεγάλη και ανοιχτή πληγή (λόγω της τομής), η οποία χρειαζόταν αρκετό διάστημα για να επουλωθεί.

Σήμερα, η ενδεδειγμένη θεραπεία της πάθησης στην πλειονότητα των περιπτώσεων γίνεται με τη χρήση οπτικής ίνας laser (ενδοσκοπική επέμβαση - μέθοδος Laser FiLaC), καθιστώντας τη θεραπεία άμεση και σχεδόν ανώδυνη.

Η επέμβαση είναι αναίμακτη, καθώς μέσω πολύ μικρών τομών καυτηριάζονται τα συρίγγια εσωτερικά, χωρίς να αφαιρούνται. Στον ασθενή χορηγείται τοπική αναισθησία, ενώ δεν απαιτείται νοσηλεία. Εφόσον αφαιρεθεί η κύστη, το τραύμα καλύπτεται και η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι άμεση.

Τα επιπλέον πλεονεκτήματα της χρήσης Laser περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Σύντομη διάρκεια (περίπου 15 - 20 λεπτά)
  • Απουσία μετεγχειρητικού πόνου και τραυμάτων
  • Δεν απαιτούνται επώδυνες αλλαγές σε γάζες
  • Ταχεία ανάρρωση
  • Άριστα αισθητικά αποτελέσματα
  • Χαμηλό ποσοστό υποτροπής

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η θεραπεία με χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Η τεχνική που χρησιμοποιεί αυτή τη μορφή ενέργειας ονομάζεται LaPSiT (Laser Pilonidal Sinus Treatment). Η εκλογή όμως της θεραπείας βαραίνει αποκλειστικά τον γιατρό, ο οποίος αποφασίζει κατόπιν αξιολόγησης του κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον εξειδικευμένο Χειρουργό – Πρωκτολόγο – Στρατιωτικό Ιατρό και Διευθυντή της Laser Surgery, Δρ. Ι. Δοντά,

Στοιχεία επικοινωνίας: Παπαδά 2 & Μεσογείων, Αθήνα (Μετρό: Κατεχάκη), Τηλ: 210-6717579, Κιν: 6986030811 & E-mail: dontaslaser@gmail.com/

Ο Δρ. Δοντάς Ιωάννης MD, MSc, είναι Γενικός Χειρουργός μετεκπαιδευμένος στη Laser Χειρουργική του Πρωκτού, στα πλαίσια της οποίας χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες και καινοτόμες χειρουργικές μεθόδους. Ίδρυσε την Κλινική Laser Surgery η οποία είναι αφιερωμένη στη διάγνωση και θεραπεία παθήσεων του πρωκτού και του πυελικού εδάφους.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i